Redactieblog

3318 x bekeken laatste update:25 apr 2016

'Het Chinese vijfjarenplan'

Europese Handelsmissie China: Nieuw vijfjarenplan Chinese autoriteiten en nieuwe voedselveiligheidswetgeving.

Tijdens de laatste twee dagen van handelsmissie van Eurocommissaris Phil Hogan is er in Beijing vooral aandacht besteed aan discussies met de centrale Chinese autoriteiten. Er zijn twee onderdelen van groot belang:

  1. Er is een nieuw vijfjarenplan gemaakt door de Partij;
  2. China heeft een nieuwe voedselveiligheidswetgeving.

Planeconomie

China is een planeconomie, dat wil zeggen dat de Partij een vijfjarenplan maakt en dat zij ervoor zorgt dat dit wordt uitgevoerd. Een voorbeeld uit het afgelopen vijfjarenplan is bijvoorbeeld het verminderen van de trek naar de steden door de bevolking. Een van de maatregelen in dit beleid was het vaststellen van een minimumprijs voor graan voor de boeren, met als doel een basis voor inkomen als men op het platteland blijft wonen. Deze minimum prijs voor graan heeft heel grote gevolgen: er is een forse invoerheffing op graan en de voerkosten voor bijvoorbeeld varkens is ruim twee maal zo hoog als in Nederland. Dit is naast de toegenomen consumptie in China een van de belangrijkste redenen voor de aantrekkelijke export van varkensvlees naar China.

Eigen verantwoordelijkheid

Een ander voorbeeld is de planning dat alle kleine slachterijen dienen te worden vervangen door veel minder, maar grote slachterijen. Vandaag waren we bij een slachterij in Beijing die gebouwd is in 2005 met een capaciteit van 5.000 varkens per dag en ingericht met westerse slachtapparatuur. De eigenaar gaat een nieuwe slachterij bouwen en deze slachterij uit 2005 en twee andere in Beijing sluiten. Met andere woorden: wat de Partij besluit, gaat ze ook doen. Daar zet men heel veel middelen op in.

Net als de Amerikanen, hebben de Chinezen ook nieuwe voedselveiligheidswetgeving gemaakt en zijn ze momenteel in een consultatieronde omtrent de implementatie van deze nieuwe wetgeving. De uitgangspunten van deze nieuwe wetgeving: eigen verantwoordelijkheid van diegene die voedsel produceert en verkoopt, gebaseerd op wetenschap en risicoanalyse. Een aantal voedselproducten hebben een bijzondere status, zoals medicinale voeding en melkpoeder voor zuigelingen. Voor dit voedsel dient eerst een dossier aangeleverd te worden en goedgekeurd voordat het op de markt mag komen.

Nieuwe wetgeving

Discussies omtrent de implementatie van deze nieuwe wetgeving zijn nog in volle gang, dus het is nog moeilijk om nieuwe details te melden. Een onderdeel van de nieuwe wetgeving is dat elke consumentenverpakking dient te worden voorzien van een uniek nummer (elk individueel pakje!), het ziet er echter naar uit dat dit punt in de implementatie gaat sneuvelen. Het is wel de verwachting dat er ook voor ons, als exporterende bedrijven, een aantal regels gedetailleerder zal worden uitgewerkt, waardoor er minder ruimte ontstaat om een eigen invulling te geven aan de voedselveiligheidsregels.

Eurocommissaris Phil Hogan heeft de toezegging dat de EU mag meedoen in de consultatieronde over de nieuwe wetgeving waardoor er inbreng vanuit de EU mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast heeft Hogan veel aandacht besteed aan de dossiers omtrent de varkensbijproducten (zoals de magen), rundvlees, de toelatingsprocedures en de bescherming van geografische benamingen, zoals Thuringer, het Brabantse worstenbroodje en Parmaham. Het overleg met de Voedselveiligheidsautoriteiten werd door Hogan geschetst als open en duidelijk, waarbij een groot aantal standpunten werd uitgewisseld. Hogan is in juni weer in Beijing en is benieuwd hoever de dossiers dan zijn gevorderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.