Commentaar

7 reacties

'Blokkade Vion fout signaal'

Het is een noodkreet van een groep varkenshouders, verenigd in de actiegroep Eerlijke Prijs Agra. Zij dreigen de poorten van Vion-slachterij in Apeldoorn te blokkeren.

Zondag volgt de vestiging in Boxtel. De actiegroep eist per direct een prijsverhoging van 5 cent, en wil in de toekomst structureel meebeslissen over de varkensprijs.

Prijs komt uit de markt

Nu is een varkensprijs van €1,20 per kilo geslacht gewicht ook dramatisch, en ver onder de kostprijs. Toch is de aangekondigde blokkade een verkeerd signaal. Nog los van het eisenpakket. De prijs komt uit de markt, en wordt niet via acties afgedwongen.

Vitale Varkenshouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) werkt in het traject Vitale Varkenshouderij juist aan het versterken van de positie van de varkenshouders in de keten. Varkenshouders hebben zich in november achter dit traject geschaard. Een blokkade past niet in deze strategie. Het is dan ook niet vreemd dat de vakbond NVV en LTO Varkenshouderij zich distantiëren van de acties.

Slachterijen de zondebonk, niet supermarkten

Opmerkelijk is ook dat Eerlijke Prijs Agra de slachterijen als zondebok aanwijzen, en niet de supermarkten. Meestal is deze eindschakel kop van Jut. De actiegroep beschuldigt de slachterijen marge zelf op te strijken; in Duitsland immers ligt de prijs een stuiver hoger. Die aantijging is te simpel.

Statement

De actiegroep heeft een statement afgegeven. In dat licht wordt de druk op vooruitgang in Vitale Varkenshouderij opgevoerd. Dat is nooit verkeerd.

Laatste reacties

 • Jan Veltkamp

  Hallo Hr Vullings, De prijs komt helemaal niet uit de markt. Hoe kan een fles water in de winkel dan duurder zijn dan een liter melk? In NL is echt water genoeg. Als het goed is wordt de prijs bepaald door de verkoper. Maar Vion is geen verkoper maar een vlees verwerker. Daar zit het probleem. Hoe kan Smithfield wel winstmaken?

 • Zuperboer

  Duim onhoog Jan Veltkamp, komt vast nog een reaktie van de heer Vullings die zal hier nog inhoudelijk op reageren, daar betalen we immers 500 Euro abonnementsgeld voor aan Reed Business. Wordt vervolgd.

 • Zwerfkei

  Veltkamp, ik begrijp jouw frustratie maar je geeft hier impliciet mee aan dat varkenshouders slechte verkopers zijn. Zij geven immers dagelijks de varkens tegen dumpprijzen weg!! Daar zit de fout en nergens anders. Door de massaproductie zijn wij geen baas meer over de meeste van onze agrarische producten. Bij schaarste en of specifieke producten bepaalt de verkoper de prijs, maar bij overvloed danwel een standaard product bepaalt de koper (markt) de prijs. Het "standaard " varken is daar dus een mooi voorbeeld van. We moeten als varkenshouders eens kijken hoe mensen er in slagen jouw voorbeeld van water voor de hoofdprijs aan de man te brengen, maar er vooral ook lering uit trekken. Er naar gaan handelen en niet telkens anderen de schuld geven.

 • vandr006@planet.nl

  Jan Veltkamp: jij snapt het! Zo ist!

 • Farmer4life2

  Klopt, een super-markt is alleen bezig met het goedkoop kopen en duur verkopen. Echter door de grote supermarkt concurrentie. Gaan supermarkten elkaar weg concurreren op prijs. Om de consument maar naar hun eigen winkel te trekken.

  In omliggende landen is het voedsel duurder.

 • slutter

  Heeft Vion geen verkopers....?? Jan..

 • Bennie Stevelink

  Dezelfde benadering hebben we ook in de zuivel gehad met de DDB. Het is alleen een uitlaatklep voor frustraties maar kan niets doen aan de prijs.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.