Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Schnitzelfan dokt niet voor kwaliteitsprogramma’s

Josef Slütter begon uit noodzaak aan eigen vleesverkoop en bouwde succesvol hele winkelketen rond zijn varkens- en vleesveebedrijf. Op Schnitzelfreitag is het aanschuiven voor de klanten.

Schnitzelfreitag, een komen en gaan van auto’s bij Hofladen Slütter. Tegen 11.30 uur staat de rij mensen zelfs buiten de deur van de kleine slagerij.

Duitse veehouder Josef Slütter startte 20 jaar geleden, na de BSE-crisis, met de huisverkoop van vlees, niet wetend dat dit zou uitgroeien tot een goedlopende boerderijwinkel, eigen slachterij, drie marktwagens en nog eens vier winkels in omringende gemeentes.

We lieten onze varkens altijd slachten. Toen de eigenaar van de slachterij stopte, kochten wij dat bedrijf

De eigen slachterij is de laatste loot aan het bedrijf. “We lieten onze varkens altijd in Borken slachten. Toen die eigenaar ermee stopte, hebben wij het bedrijf gekocht”, vertelt Slütter senior.

Op donderdag slacht het bedrijf runderen en op vrijdag 30 tot 40 varkens. De daaruit resulterende hoeveelheid vlees is aan het eind van de week ook vrijwel helemaal verkocht.

Lees verder onder de foto.

De 650 vleesvarkens staan in afdelingen van 120 dieren, op 1,1 vierkante meter per dier. - Foto's: Henk Riswick
De 650 vleesvarkens staan in afdelingen van 120 dieren, op 1,1 vierkante meter per dier. - Foto's: Henk Riswick

Afzet: 1.000 schnitzels per vrijdag, à € 1,20

Op Schnitzelfreitag verkoopt de ondernemer vlot 1.000 schnitzels alleen al op de boerderij. Inclusief de marktwagens en andere winkels komt de verkoop in sommige weken op 10.000 schnitzels.

Voor de prijs hoeven de klanten het niet te laten: een voorgebakken schnitzel kost € 1,20. Dat was tot januari nog € 1, maar vanwege de AVP (Afrikaanse varkenspest) heeft Slütter de prijzen verhoogd.

De prijzen kunnen volgens hem niet veel hoger, vanwege de hoge dichtheid aan supermarkten in de omgeving. De Edeka ligt met 300 meter zelfs in het zicht. “Geen probleem. Veel klanten komen vanuit daar bij ons voor vlees, brood, gebak en groente”, glimlacht de ondernemer.

Lees verder onder de foto.

De runderstapel op dit bedrijf bestaat uit Limousins en Blondes d'Aquitaine.
De runderstapel op dit bedrijf bestaat uit Limousins en Blondes d'Aquitaine.

Geen kwaliteitsprogramma’s, wel oog voor welzijn

Voor regionale begrippen is de vleesvarkenstak met 650 plaatsen klein, maar met de eigen verkoop is het toereikend. Uitbreiden zit er zo dicht bij de bebouwde kom niet in en uitbreiden op basis van emissiearme maatregelen ziet de varkenshouder niet zitten.

De varkens liggen gemiddeld op 1,1 vierkante meter, ruim boven de geldende eisen in Duitsland. Elke afdeling telt 120 plaatsen.

Strobak met automatische vulling

Tussen de hokken is een strobak met automatische vulling geplaatst. Met behulp van een draaiklep kunnen de varkens een portie stro in de bak krijgen, dagelijks gaat er zo’n 700 gram stro per varken door. Daar wordt goed gebruik van gemaakt door uitgebreid met de neus in het gehakselde stro te rommelen. Voor de bak ligt dan ook een hoopje stro.

Lees verder onder de foto.


  • Josef Slütter (65) heeft in maatschap met zijn zoon Dirk (39) een gemengd bedrijf met huisverkoop in Bocholt (D).

    Josef Slütter (65) heeft in maatschap met zijn zoon Dirk (39) een gemengd bedrijf met huisverkoop in Bocholt (D).

  • Schnitzelfan dokt niet voor kwaliteitsprogramma‘s

Veehouder: stro zorgt voor rust en voorkomt staartbijten

Volgens Josef Slütter zorgt het stro voor rust in de stal en draagt het ook bij aan het behoud van lange staarten bij zijn varkens. Maar dan moet er wel dagelijks schoon stro in de bak liggen. Ruikt het stro te veel naar stallucht, dan wordt er wel mee gespeeld maar is het toch minder interessant om te vreten. En juist de maagvulling die stro zorgt voor de benodigde rust, meent de varkenshouder.

Toch staan er gecoupeerde varkens in de hokken. “Wij willen graag aan lange staarten. Maar zulke biggen zijn bijna niet te krijgen, onze leverancier begint er nog niet aan. Er gelden nu een half jaar strengere regels, maar als een fokker bij de dierenarts aangeeft dat lange staarten niet goed gaat, krijgt hij zo een ontheffing,” legt hij uit.

Lees verder onder de foto.

Wekelijks wordt het vlees van 30 tot 40 varkens verkocht. Veel klanten van de nabijgelegen Edeka komen hier hun vlees halen.
Wekelijks wordt het vlees van 30 tot 40 varkens verkocht. Veel klanten van de nabijgelegen Edeka komen hier hun vlees halen.

Diervriendelijke slacht

Het bedrijf voldoet aan de eisen voor Besonders Artgerichte Tierhaltung, met eisen aan stal, korte transporten, diervriendelijke slacht en ambachtelijke verwerking. Aan andere kwaliteitsprogramma’s doet het bedrijf niet. Kost te veel geld en levert niks op, stelt Slütter. Voor Initiative Tierwohl kost een startaudit tussen de € 1.000 en € 2.000 en daar komt dan de jaarlijkse controle overheen. “Omdat we zelf slachten, moet ook de slachterij er in mee en eigenlijk ook de andere bedrijven die bij ons laten slachten. Of we moeten met twee gescheiden lijnen werken. Dat is kostentechnisch niet te doen. En de klanten betalen er echt niet meer voor.”

Een vetter varken is ideaal voor de worst, daar moet wat meer vet in zitten, anders smaakt het niet

De afdelingen komen niet gelijkmatig leeg. Het neemt afhankelijk van de tijd van het jaar drie tot vier weken voordat de 120 varkens geslacht zijn. Het geslacht gewicht schommelt rond de 100 kilo. Dat het ene varken wat vetter wordt dan de ander is voor de zelfslachtende varkenshouder geen probleem.

Voor elk varken heeft zijn verkoop een plek: “Een vetter varken is ideaal voor de worst, daar moet wat meer vet in zitten, anders smaakt het niet.”

Lees verder onder de foto.

In de slagerij op het erf wordt vlees verder verwerkt. Frikadellen (gehaktballen) en schnitzels worden in grote aantallen verkocht.
In de slagerij op het erf wordt vlees verder verwerkt. Frikadellen (gehaktballen) en schnitzels worden in grote aantallen verkocht.
Voor de varkens reken ik een plus van 20 cent per kilo, voor de koeien 50 cent; daar is goed mee te boeren

De biggen komen sinds twee jaar van dezelfde fokker; elke drie tot vier weken een koppeltje van 120 dieren. Voor de biggen betaalt Slütter een plus van € 3 tot € 4 op de basisprijzen.

Ook de vleesvarkens worden tussen de veehouderijtak en de winkeltak verkocht met een plus op de basisprijzen. “Voor de varkens reken ik 20 cent per kilo, voor de koeien 50 cent. Daar is goed mee te boeren.”

We benutten bewust het groeipotentieel niet; van snelle groeiers krijg je wateriger vlees. Wij verkopen geen water

Slütter slacht de varkens een week of drie later dan in de reguliere varkenshouderij: “We benutten bewust het groeipotentieel niet. Van snelle groeiers krijg je wateriger vlees. Wij verkopen geen water, de klant wil stevig vlees. Daarom krijgen de dieren minder hoogwaardig voer. Het meeste vleesvarkensvoer bevat 13 megajoule energie, wij voeren 12,5 megajoule.”

Lees verder onder de foto.

De varkens hebben stro tot hun beschikking. De maagvulling zorgt voor rust in de stal. Dit levert goede ervaringen met lange staarten.
De varkens hebben stro tot hun beschikking. De maagvulling zorgt voor rust in de stal. Dit levert goede ervaringen met lange staarten.

Vleesvarkens met eigen afzet in Bocholt (D.) – Bedrijfsgegevens:

650 vleesvarkensplaatsen
30 zoogkoeien
75 stuks vleesvee
15 hectare grasland
37 hectare granen en mais
1 boerderijwinkel
4 winkels
3 marktwagens

Laatste reacties

  • husky

    Mooi dat het zo ook kan, niet megagroot en toch een boterham verdienen.

  • huisvader

    Respect , ook de band met de consument is mooi .

Of registreer je om te kunnen reageren.