Varkenshouderij

Achtergrond

Britten voeren minder varkensvleesproducten in

De Britse consument laat de bacon, die veelal uit Nederland komt, steeds meer links liggen. Dat is terug te vinden in de invoercijfers.

Het Verenigd Koninkrijk heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar 530.192 ton varkensvlees en daarvan gemaakte producten ingevoerd. Dat is 37.000 ton minder dan in dezelfde periode in 2018, een daling met 6,5%. Vergeleken met dezelfde periode in 2017 is de terugloop nu opgelopen tot bijna 10%. Hoewel de import van vers en ingevroren varkensvlees op hetzelfde peil blijft, voeren de Britten aanzienlijk minder bacon, ham en worstjes in.

Bij varkenshammen en -schouders komt de daling inmiddels zelfs uit op 23%

Daling zet versterkt door

De daling van de invoer van varkensvleesproducten zet daarmee versterkt door. Tot en met mei was sprake van een terugloop met zo’n 4%, eind juli was dat dus opgelopen tot 6,5%. Bij varkenshammen en -schouders komt de daling inmiddels zelfs uit op 23%. De Britten haalden in de maanden januari tot en met juli dit jaar 73.375 ton van dat soort producten uit de rest van de Europese Unie, terwijl dat een jaar eerder nog 95.142 ton was.

AHDB Pork signaleert dat de consument vooral duurdere soorten vlees laat liggen en meer kiest voor goedkopere braadstukken of varkensgehakt. Bacon is echter het grootste slachtoffer, want daarvan werd in deze periode 6,8% minder verkocht dan in de zomer van 2018 - Foto: AFP
AHDB Pork signaleert dat de consument vooral duurdere soorten vlees laat liggen en meer kiest voor goedkopere braadstukken of varkensgehakt. Bacon is echter het grootste slachtoffer, want daarvan werd in deze periode 6,8% minder verkocht dan in de zomer van 2018 - Foto: AFP

Invoer uit Nederland 10% lager

In deze productcategorie liep de export vanuit Ierland terug met een goede 10.000 ton, terwijl ook Polen, Denemarken en Duitsland flink moesten inleveren. Het varkensschap AHDB Pork tekent daarbij wel aan dat de invoer, met name uit Ierland, vorig jaar juist op een relatief hoog niveau lag. Verder werd aan bacon en ham In de eerste zeven maanden 111.749 ton ingevoerd, tegenover met 120.168 ton vorig jaar en 128.159 ton in 2017. Bij deze bacon en ham konden de Denen met 31.021 ton tegen de trend in juist wat meer naar de Britten verschepen, terwijl de invoer uit Nederland met 52.888 ton 10% lager lag.

Binnenlandse productie hoger, consumptie daalt

De binnenlandse productie van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk ligt op een hoger niveau dan vorig jaar. Het plattelandsministerie Defra geeft in de maandstatistiek aan dat er in september 887.000 slachtvarkens zijn verwerkt, 4,5% meer dan een jaar eerder. Het gemiddeld geslacht gewicht lag met 84,4 kilo ook anderhalve kilo hoger, waardoor de totale productie van varkensvlees 5,9% hoger uitkwam op 78.000 ton.

De binnenlandse consumptie blijft daarentegen gestaag dalen. De laatste cijfers van marktonderzoeker Kantar Worldpanel geven aan dat er in de drie maanden tot half augustus in volume 4% minder en in geld uitgedrukt 3% minder varkensvlees en daarvan gemaakte producten is verkocht dan een jaar eerder. AHDB Pork signaleert dat de consument vooral duurdere soorten vlees laat liggen en meer kiest voor goedkopere braadstukken of varkensgehakt. Bacon is echter het grootste slachtoffer, want daarvan werd in deze periode 6,8% minder verkocht dan in de zomer van 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.