Varkenshouderij

Achtergrond

Sensordata betrouwbaar als veel bedrijven meedoen

Gebruik van data van sensoren om de gezondheid van varkens te bepalen is pas goed mogelijk als veel bedrijven hun data daarvoor delen. Dat betoogde Thomas Madsen, CEO van IQinaBox, dinsdagmiddag 15 januari tijdens het congres Hogere Varkensgezondheid in Eindhoven.

Volgens Madsen zit de crux bij gebruik van sensoren die het water- en voerverbruik, het hoesten van de varkens of die het klimaat meten in ijklijnen. Die zijn pas betrouwbaar als daarvoor veel real time data beschikbaar zijn van meerdere bedrijven.

Thomas Madsen, oprichter van iQinAbox. Madsen sprak tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op 15 januari , met als thema: Data en Gezondheid. - Foto: Koos Groenewold
Thomas Madsen, oprichter van iQinAbox. Madsen sprak tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op 15 januari , met als thema: Data en Gezondheid. - Foto: Koos Groenewold

“In de praktijk blijft het vaak bij enkele testbedrijven”, stelt Madsen. Veel beter is het volgens hem om vele tientallen bedrijven continu te volgen. Onderzoekers kunnen dan de data ordenen en valideren en daarmee het basismodel optimaliseren, ook met toepassing van machine learning.

Feedback varkenshouder geeft nauwkeurige ziektevoorspelling

Door de varkenshouder van informatie te voorzien en feedback te laten geven op afwijkingen, ontstaan langzamerhand steeds accuratere modellen. “Afwijkingen worden dan een almaar trefzekerdere aanwijzing voor zich aandienende ziekten”, aldus Madsen. “Ook is dan het groeiverloop van de varkens beter te voorspellen.”

IQinaBox werkt in Denemarken aan het opzetten van een cloud voor sensoren in de varkenshouderij en werkt daarbij nauw samen met de Deense varkenssector en het universitaire onderzoek.

Gezichtsherkenning voor meer dan miljoen zeugen

De verwachting is dat eind dit jaar meer dan 1 miljoen zeugen worden geïdentificeerd en gemanaged op basis van gezichtsherkenning. Dat zei Jackson He, directeur van het Chinese technologiebedrijf Yingzi, tijdens een vraaggesprek met Boerderij. Begin dit jaar zit dit aantal ruim boven de 100.000 zeugen.
Yingzi ontwikkelt het zogeheten Future Pig Farming (FPF). Met gebruik van camera’s identificeert FPF varkens op basis van uiterlijke kenmerken. De herkenning wordt vervolgens gebruikt om de voeding, diergezondheid, stalklimaat, fokkerij en bedrijfsmanagement te optimaliseren. Dit werkt op dierniveau; iedere zeug krijgt verzorging op maat.

Voermodule FPF-techniek in maart praktijkrijp
Jackson He vertelt dat de voermodule van zijn techniek in maart praktijkrijp is en gaat draaien. Vanaf dat moment gaat het gebruik van FPF een vlucht nemen, betoogt He. Vooralsnog wordt de FPF-techniek alleen in China gebruikt. He denkt dat de FPF-techniek over 2 jaar klaar is voor gebruik buiten China. Hij zegt dat het geschikt is voor bedrijven vanaf 500 zeugen.
De ontwikkelingen gaan razendsnel bij het Chinese Yingzi. Sinds oktober 2018 is het personeelsbestand verdubbeld, tot 200 medewerkers nu. Voor dit jaar heeft het bedrijf een budget van enige miljoenen Yuan Renminbi. Hoe groot het budget exact wordt, kan ceo He niet zeggen. Dat hangt vooral af van het aantal investeerders dat geldt steekt in Yingzi.

Gehele productieketen optimaliseren met digitale oplossingen
FPF bewaakt nu alleen de processen op het varkensbedrijf. De bedoeling is om de hele productieketen te gaan optimaliseren met hulp van digitale oplossingen. ‘Van stal tot bord’, betoogt de Chinees. De techniek wordt op een later tijdstip tevens toepasbaar voor andere landbouwsectoren

Medeauteur: Kees van Dooren

Of registreer je om te kunnen reageren.