Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Pig Academy: nieuw uithangbord voor Deense periferie

De Deense Agribusiness in de varkenshouderij treedt collectief naar buiten onder de naam Danish Pig Academy. De agribusiness heeft een collectieve showroom en organiseert lezingen en workshops.

Onder de naam Danish Pig Academy heeft de Deense agribusiness de krachten gebundeld. 22 bedrijven in de periferie van de varkenshouderij hebben samen een showroom ingericht waar zij potentiële klanten uit binnen- en buitenland hun producten en diensten tonen. Ook in het buitenland treden ze gezamenlijk op. Tijdens veehouderijbeurs Eurotier in Hannover, afgelopen november, konden bezoekers kennis maken met Danish Pig Academy.

Showroom van 22 partners Danish Pig Academy bij stalinrichter Aco Funki

De gezamenlijke showroom is ondergebracht bij stalinrichter Aco Funki. Dit bedrijf zetelt aan de rand van het Deense Herning. Het bedrijf zit op een rustige plek met daaromheen een paar woningen. Een locatie waar je eigenlijk geen groot bedrijf verwacht. Voor het gebouw van Aco Funki prijkt een bord met het logo van Danish Pig Academy, met daarnaast een beeld van een zeug met biggen. Voor bezoekers is dan in ieder geval duidelijk dat zij op het juiste adres zijn.


 • Het bord met Danish Pig Academy voor de ingang van het bedrijf Aco Funki. - Foto's Kees van Dooren

  Het bord met Danish Pig Academy voor de ingang van het bedrijf Aco Funki. - Foto's Kees van Dooren

 • Verkoopdirecteur Torben Olesen van Aco Funki is directeur van de Danish Pig Academy.

  Verkoopdirecteur Torben Olesen van Aco Funki is directeur van de Danish Pig Academy.

 • Een groot bord met de naam Danish Pig Acadamy maakt nogmaals duidelijk waar je bent.

  Een groot bord met de naam Danish Pig Acadamy maakt nogmaals duidelijk waar je bent.

 • Een indruk van de gezamenlijke showroom van de Danish Pig Academy in Herning. Wekelijks komen gasten op bezoek, veelal uit het buitenland.

  Een indruk van de gezamenlijke showroom van de Danish Pig Academy in Herning. Wekelijks komen gasten op bezoek, veelal uit het buitenland.

De tweede helft van de middag wordt het in Denemarken al schemerig in de winter. Binnen is het echter nog licht en heerlijk warm. Het kantoorpersoneel werkt tot 16.00 uur. Torben Olesen is verkoopdirecteur van Aco Funki en voorzitter van Danish Pig Academy. Hij heeft deze middag alle tijd om toe te lichten hoe en waarom hij met 21 partners naar buiten treedt.

Deens varkenshouderij in cijfers

 • Deense varkenshouderij telt in oktober 2018 bijna 13 miljoen dieren. 
 • De slachterijen krijgen in 2018 ruim 18 miljoen varkens aan de haak. 
 • De Denen exporteren de eerste 11 maanden van 2018 ruim 13 miljoen biggen. 
 • Vleesexport in eerste 3 kwartalen van 2018 is 1,48 miljoen ton.

De showroom van Danish Pig Academy zit op de eerste verdieping. Het is eigenlijk een beurs in het klein, maar wel een die continu doorgaat. Olesen begint te vertellen dat ruimte de grootste beperking is. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom, maar dan wordt het wel inschikken voor de overige bedrijven.


 • Stalbouw en stalinrichting vomen de hoofdmoot in de showroom. In deze hoek staan spullen van Aco Funki zelf.

  Stalbouw en stalinrichting vomen de hoofdmoot in de showroom. In deze hoek staan spullen van Aco Funki zelf.

 • Het is belangrijk dat gasten zich thuis voelen. Vandaar een voetbaltafel met varkens als spelers.

  Het is belangrijk dat gasten zich thuis voelen. Vandaar een voetbaltafel met varkens als spelers.

 • Onderdelen te kust en te keur in de showroom van Danish Pig Academy.

  Onderdelen te kust en te keur in de showroom van Danish Pig Academy.

 • Deense varkensboeren maken veelal voer op hun eigen bedrijf. Supplementen zijn daarom ook te vinden.

  Deense varkensboeren maken veelal voer op hun eigen bedrijf. Supplementen zijn daarom ook te vinden.

Danish Pig Academy biedt volledig overzicht van Deense varkenshouderij

Het idee om de krachten te bundelen ontstond in 2016. Sinds oktober 2017 is de samenwerking een feit. Afgelopen jaar werd het collectief goed zichtbaar, onder meer door samen op te treden tijdens Eurotier.

Danish Pig Academy doet wat er van wordt verwacht. Olesen betoogt dat zij wekelijks gasten hebben, waarvan 90% uit het buitenland afkomstig is. Afgelopen november was een drukke tijd. Op 2 opeenvolgende dagen zijn toen 3 groepen bezoekers onthaalt, afkomstig uit Polen, China en Japen. Veel buitenlandse gasten doen meerdere bezoeken in Denemarken. Ze gaan bijvoorbeeld ook naar de ambassade. Voordeel voor buitenlandse gasten is dat zij op één plek een tamelijk volledig overzicht hebben wat op varkensgebied te krijgen is in Denemarken. Dat scheelt nogal wat reisuren.

Seminars en workshops voor varkenshouders

De ruimte wordt niet alleen gebruikt voor het tonen van producten. De leden van Danish Pig Academy organiseren er ook seminars en workshops voor varkenshouders in binnen- en buitenland. Soms wordt een externe spreker uitgenodigd om een inleiding te houden over een bepaald thema. Daarvoor is ook geld binnen het collectief. Het totaalbudget van Danish Pig Academy is € 55.000 per jaar. Daar moet alles mee bekostigd worden, van marketing tot aan stookkosten.

Leden Danish Pig Academy tonen alle facetten van een nieuwe stal bijeen

Van de 22 leden van Danish Pig Academy zitten enkelen in dezelfde branche. Dat vormt geen struikelblok, betoogt Olesen. Ieder bedrijf doet natuurlijk graag zaken, beaamt hij. Desondanks waarderen klanten het als ze aan het eind van de dag uit 2 producten kunnen kiezen. Olesen: “Wij houden van open discussies met klanten. Belangrijkste is dat klanten hier tevreden vertrekken. Ik ben tevreden als gasten geïnspireerd naar huis gaan.”

De andere kant van het collectief is dat leden elkaar juist een potentiële klant toespelen. Als een varkenshouder of investeerder is die komt kijken voor stalinrichting en vragen heeft over genetica, kan Olesen die eenvoudig doorverwijzen naar een van de leden in het collectief. Nog een voordeel van het collectief is dat het mogelijk is om gezamenlijk stil te staan bij het ontwerp en de inrichting van een stal. Als meerdere bedrijven van Danish Pig Academy iets voor dezelfde klant maken, krijgt deze input van meerdere kanten. De kans dat alle facetten van een nieuwe stal met elkaar harmoniseren, wordt dan groter.

Overnachten in Danish Pig Academy

Danish Pig Academy kan de bezoekers volledig in de watten leggen en huisvesten. Achter de showroom is een gastenverblijf met 17 bedden. Geen luxe onderkomen, zegt Olesen. Maar niettemin een prima geschikt voor een overnachting. Desgewenst serveert de DPA haar gasten een lunch of diner. Een excursie naar een Deens varkensbedrijf behoort ook tot de mogelijkheden, maar wordt wel steeds ingewikkelder. De reden is dierziekten overal ter wereld. Gasten dienen in ieder geval 2 etmalen quarantaine aan te houden voor ze een Deens varkensbedrijf binnenlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.