Varkenshouderij

Achtergrond 12 reacties

Wijs dat varkenshouderij met Ouwehand gaat praten

Kamerlid Esther Ouwehand wil (met of zonder journalisten) met gangbare varkenshouders praten. Van zo’n ontmoeting wordt niemand slechter.

Deze week verscheen in deze krant en in weekblad Boerderij een dubbelinterview met Jaco Geurts (CDA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Ouwehand en Geurts zijn geen politieke vrienden en zullen dat ook niet worden. Niet voor niets zei Geurts in het gesprek: “Een huwelijk zal het nooit worden.”

Ouwehand noemt het CDA haar aartsvijand en Geurts heeft de Partij voor de Dieren nog nooit kunnen betrappen op enige waardering voor de boer. En toch gingen de twee politieke tegenstanders met elkaar in gesprek op verzoek van Boerderij.

‘Mediacircus’ niet aan POV besteed

Goed voorbeeld doet goed volgen, zou je denken. Maar toen Ouwehand de hand uitstak naar de producentenorganisatie voor de varkenshouderij, kreeg ze een afwijzend antwoord. In plaats daarvan verscheen een persbericht op de site van POV dat Ouwehand onder het mom van een werkbezoek een mediaspektakel met varkenshouders als decor wilde organiseren.

Esther Ouwehand - Foto: Dennis Wisse
Esther Ouwehand - Foto: Dennis Wisse

De kwestie lag iets genuanceerder. Kamerleden gebruiken de periode zonder vergaderingen vaak om werkbezoeken te doen. De een doet dat in gezelschap van journalisten, de ander niet. Het is niet ongebruikelijk dat journalisten aan Kamerleden vragen of ze met een werkbezoek mee mogen. Kamerleden melden dat bij degene bij wie ze op bezoek gaan en als media daar niet welkom zijn, blijven die doorgaans weg. Zo zou het ook gegaan zijn bij een werkbezoek van Esther Ouwehand aan een varkenshouder. Al geeft Ouwehand toe: ze zou de confrontatie zijn aangegaan.

Goed om te weten waar de ander (voor) staat

Een bezoek aan een gangbaar bedrijf zal Esther Ouwehand niet overtuigen van de diervriendelijkheid van de varkenshouderij. Net zo min zal de varkenshouder door de ontmoeting met Ouwehand overtuigd lid van de Partij voor de Dieren worden. Daar is zo’n ontmoeting echter ook niet voor bedoeld. Het is in een maatschappelijk debat van belang elkaars standpunten te kennen en van elkaar te weten hoe je ergens naar kijkt.

‘Je kijkt naar dezelfde dieren, toch zie je andere dingen’

Om terug te komen het interview met Ouwehand en Geurts: daar beschrijft de CDA’er dat de Kamercommissie een keer op bezoek was bij een net varkensbedrijf in Noord-Brabant waar beide Kamerleden tegelijk door een raam naar een zogende zeug keken. Terwijl ze beiden precies hetzelfde plaatje voor zich hadden, was hun perceptie geheel verschillend. De een zag een rustige zeug met tevreden biggen, de ander een moederdier waarvan de jongen straks worden afgenomen en waarvan de staarten pijnlijk worden ingekort. Geurts: “Voor mij was het een leermoment: je kijkt door hetzelfde raam, naar dezelfde dieren, en toch zie je andere dingen.”

Praat met elkaar

Wil je je tegenstanders kunnen overtuigen, dan moet je eerst begrijpen hoe ze kijken, redeneren en denken. Alleen daarom al is het wijs dat Ouwehand namens de Partij voor de Dieren bij gangbare varkensbedrijven gaat kijken en juist daarom is het ook wijs dat varkenshouders met Kamerleden van de Partij voor de Dieren gaan praten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niet eens met Braakman. Gesprekken met elkaar heeft geen enkel nut. Ze weten al wat de verschillen zijn en die verschillen zullen er blijven omdat het over princiepes gaat. Een kat of muis kan jaren gaan praten met een muis of kat maar die muis zal toch opgevreten worden door de kat. Het is een naieve Nederlandse gedachte om te denken dat praten dingen veranderen.

 • Bennie Stevelink

  Als Ouwehand een hoog dierwelzijn als doel heeft valt er te praten. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om vegetarisme. Het maakt niet uit hoe diervriendelijk de varkenshouderij is. Zij vindt dat je niet mag beschikken over het leven van een dier.

  De discussie over vegetarisme is in feite dezelfde als over abortus. Ik weet dat deze vergelijking bij sommigen weerstand oproept, maar ik kan er niet omheen. Ook bij abortus is de discussie in hoeverre je over leven mag beschikken.
  De PvdD neemt ten aanzien van dieren precies dezelfde positie in als de SGP ten aanzien van het ongeboren kind. Het zijn principe-standpunten waarin geen beweging mogelijk is.
  Opvallend is dat veel vegetariërs geen bezwaar hebben tegen abortus en veel tegenstanders van abortus geen bezwaar hebben tegen het eten van vlees.

  Als een ongeboren kind zou sterven door een infectie als gevolg van het bewust achterwege laten van een enting wordt dit in kringen van de SGP geaccepteerd: de dood is beschikt door een hogere macht en is niet het gevolg van een doelgerichte actie van de mens.
  Als dieren creperen op de OVP wordt dit door de PvdD geaccepteerd: de dood is het gevolg van “natuur” en is niet gepleegd door de mens dmv jacht.

  Het wordt tijd dat de gelijkenis in bredere kring wordt opgemerkt.

 • J. Hogenkamp

  Twee weken geleden ben ik via derden benaderd voor een bliksembezoek van mevrouw Ouwehand. Moest binnen 2 dagen gebeuren en ik was er al snel achter dat een hele stoet camera's mee zou komen. Heb vriendelijk bedankt voor de eer. Een bezoek gaat met wederzijds respect en openheid. Afgelopen week nog stalbezoek gehad van NRC en een afspraak met RTL Z. Meerdere keren ook zonder problemen Varkens in Nood en de Dierenbescherming in de stal gehad. Partij voor de Dieren blijft welkom, eerste date echter zonder sensatiedrang.

 • Alco

  Ze is bij mij welkom.
  Je moet altijd open staan voor onwetendheid, waardoor mensen gaat fantaseren.

 • Tinus1

  Goede reacties. Haar standpunt wijzigt niet, ze zal eerder nog meer geschut vinden hoe goed en netjes je ook bent! Dus Alco, met alle respect, begin er niet aan je raakt alleen gefrustreerd ervan.

 • Waarom zou een varkensboer met haar in gesprek willen of moeten gaan? Het is juist Esther Ouwehand die net als Marianne Thieme en de Partij voor de Dieren, alle mensen blokkeren die het niet met hen eens zijn en/of hen blokkeren.
  Ook ik kan, terwijl ik altijd netjes blijf, bij beide dames geen reacties meer plaatsen. Ze willen helemaal geen transparantie.
  Ze kennen maar één waarheid en dat is die van hun eigen sekte. Jammer maar helaas, met mensen die zo'n oogkleppen op hebben en horende doof zijn, is geen enkel overleg mogelijk.

 • info140

  Heb je haar kamervragen gezien over warmte en dieren? Nog steeds interesse?

 • info140

  Heb je haar kamervragen gezien over warmte en dieren? Nog steeds interesse?

 • glaasje

  Inderdaad 16.35 Zij blokkeren iedereen die een andere mening dan henzelf heeft. Niet netjes. De naam pvdd past niet meer bij Esther en Marianne sinds ze de dieren in de Oostvaarders plassen al jaren aan hun lot overlaten. De hongers dood injagen, een grote schande!!!!! Een aanrader voor Esther en Marianne, eet eens een stukje van dat heerlijke gezonde vlees, je zult vast weer ruim denkender worden en hopelijk verdwijnt het egoistische gedrag.

 • mtsvanaaken

  Dan maken jullie toch effe een nieuw account aan en ga je verder met verspreiden van je mening. Internettrollen noemen ze dat. Daar zijn de PVDD ed. ook niet vies van.

 • Alco

  Esther heeft nog steeds niet gereageerd op mijn gastvrijheid!!!!

 • Maas1

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.