Varkenshouderij

Achtergrond

Passend CCM-ras voor minder kans op mycotoxines

Zaadveredelaar Limagrain is actiever op de markt voor maisrassen voor CCM. Manager Jos Groot Koerkamp noemt het belangrijk dat varkenshouders voor een passend ras kiezen, vooral om de kans op mycotoxines te verkleinen. Omstandigheden maken de teelt wel steeds lastiger.

CCM is vanwege de smakelijkheid en een aantal positieve gezondheidsaspecten een geliefd product in de varkenshouderij. Voor zaadveredelaars is de markt van CCM en korrelmais in Nederland echter maar een fractie van die van snijmais. Bij Limagrain krijgt het gebruik van maisrassen voor gebruik als korrelmais of CCM de laatste jaren meer focus. Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij, vindt het belangrijk dat varkenshouders voor de specifieke rassen gaan.
Tekst gaat verder onder de foto

Onderzoek naar nieuwe maisrassen voor CCM blijft noodzakelijk, aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Aspecten als vroegrijpheid en stevigheid zijn belangrijk. - Foto: Limagrain
Onderzoek naar nieuwe maisrassen voor CCM blijft noodzakelijk, aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain. Aspecten als vroegrijpheid en stevigheid zijn belangrijk. - Foto: Limagrain

Wat maakt maisrassen voor CCM afwijkend van die voor snijmais?

“Er zijn 2 belangrijke verschillen: de mais wordt later geoogst en varkenshouders willen geen mycotoxines in het voer. Varkens zijn daar veel gevoeliger voor, terwijl de kans op mycotoxines door laat te oogsten juist groter is. Daarom adviseren we om speciale rassen voor CCM voor varkens te gebruiken. Dubbeldoelrassen kunnen ook, maar geen snijmaisrassen.”

Wat kunnen jullie doen tegen mycotoxines?

“Door veredeling zijn de CCM-rassen minder gevoelig voor onder meer fusarium. Ook zijn de schutbladeren wat losser, zodat de kolven beter indrogen. Omdat de mais wat langer blijft staan, is voldoende stevigheid belangrijk. Bij planten die de grond aanraken is de kans op mycotoxines groter.”

Moet een CCM-ras altijd vroegrijp zijn, ook op gemakkelijke gronden in het Zuiden?

“Ja. CCM-rassen zijn vroeg tot zeer vroeg rijp. Een nadeel van vroegrijpheid is dat de opbrengst wat lager is. Wat de beste keuze is, blijft afhankelijk van de grondsoort en de locatie in het land.”

Zijn er grote verschillen in voederwaarde?

“We zien opbrengsten van 1.100 tot 1.200 VEM en een verteerbaarheid van het zetmeel van meer dan 95%. Als er verschillen ontstaan, komt dat vooral door aspecten als bodemkwaliteit, bemesting en oogsttijdstip.”

Waar ligt voor jullie bedrijf de komende jaren de uitdaging bij de CCM-rassen?

“Net als bij snijmais wordt de bemesting, en dan met name de hoeveelheid fosfaat, steeds meer een probleem voor optimale groei. Bij CCM is het risico op schimmels groter, als die plant niet goed groeit. Met veredeling proberen we de mineralenefficiëntie te verhogen. Ook zijn er mogelijkheden met coatings met bodembacteriën om het zaad, zodat de plant een betere start heeft en bodemfosfaat beter benut. Het verhoogt de weerbaarheid en stressbestendigheid van het gewas onder de extremere weersomstandigheden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.