Varkenshouderij

Achtergrond 1428 x bekeken 3 reacties

Biosecurity belangrijkste wapen tegen varkenspest

Het beste wapen tegen varkenspest is een goede biosecurity, zegt dierenarts Theo Geudeke.

Een goede externe biosecurity is het belangrijkste wapen dat varkenshouders in handen hebben om insleep van Afrikaanse Varkens Pest (AVP) te voorkomen. Dat zei Theo Geudeke, dierenarts en specialist varkensgezondheid bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), dinsdag 6 februari tijdens de informatieavond van GD en MS Schipppers over AVP in Markelo. “Wilde zwijnen zijn niet ongevaarlijk, maar mensen zijn gevaarlijker”, vat hij zijn betoog samen.

Jacht op wilde zwijnen niet effectief

De jacht op wilde zwijnen tegen varkenspest is niet erg effectief, vindt Geudeke. Wilde zwijnen verspreiden het virus binnen hun leefgebied over een afstand van maximaal ongeveer 40 kilometer. Besmette dieren worden ziek en sterven snel. Daarnaast is er het risico dat de dieren vluchten en verder het bos intrekken, waardoor ze mogelijk het virus verder verspreiden. Jagers zijn wel essentieel bij de monitoring van AVP.

‘Wilde zwijnen zijn niet ongevaarlijk, maar mensen zijn gevaarlijker’

Besmette varkensvleesproducten

“Bij een nieuwe besmetting op grotere afstand, is menselijk handelen meestal de oorzaak”, zegt de dierenarts. Vaak gebeurt dat via besmette varkensvleesproducten die mensen in de natuur achterlaten. Ook een varkensbedrijf kan op deze manier besmet worden. Daarom vindt hij dat varkenshouders waar mensen werken uit landen waar AVP heerst, moeten verbieden dat zij van huis meegebracht broodbeleg of worst meenemen. “Als die besmet zijn, is het virus al binnen je bedrijf”, waarschuwt hij.

Chauffeurs trekken bedrijfskleding aan voor ze varkens laden. Een goede bio-security verkleint het risico op insleep van varkenspest. Foto: Hans Banus
Chauffeurs trekken bedrijfskleding aan voor ze varkens laden. Een goede bio-security verkleint het risico op insleep van varkenspest. Foto: Hans Banus

Een goede externe bio-security is belangrijker dan de jacht op wilde zwijnen. Dat begint met het naleven van de bezoekersprotocollen. “Bij de bedrijven die ik heb bezocht in het afgelopen kwartaal moest ik bij ruim de helft vooraf douchen. Bij de rest niet”, vertelt Arjan Wermink, hygiënespecialist varkenshouderij bij MS Schippers. Ook het principe van schone weg-vuile weg wordt niet altijd even consequent toegepast, ziet hij.

CTGB-geregistreerde middelen gebruiken

Chauffeurs van veewagens horen kleding en laarzen van het bedrijf te dragen en op het vuile deel te blijven. Na het laden moet de laadplaats gereinigd en ontsmet worden. Dat geldt ook voor de laadplaats van kadavers. Daarbij is het van belang om een door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) voor dierlijk transport geregistreerd middel te gebruiken. Die werken beneden een temperatuur van 10 graden. Bij vorst moet een deel van het water worden vervangen door antivries.

Het Duitse Friedrich Loeffler Institut maakte een animatie die de verspreiding van varkenspest vanaf 2007 in kaart brengt. Afrikaanse varkenspest is in 2007 vanuit de oostkust van Afrika in Georgië terechtgekomen. Van daaruit heeft het virus zich via Rusland steeds verder westwaarts verspreid.

Laatste reacties

  • Daan1

    Dhr. Geudeke heeft helemaal gelijk maar wat heb je eraan als varkenshouder als één varkenshouder het niet doet in Nederland en de grenzen gaan dicht?? Financiële crash niet te overzien!! Ook voor de varkenshouder die wel de zaakjes op orde heeft. Dus alles uitschakelen wat kan dus ook afschieten van wilde zwijnen. Nulbeleid was en is een afspraak dus overheid houd je eraan en anders ook stil houden over mest en tweelingfraude!

  • info389

    Daarom is het ook zorgelijk dat er nog steeds niet afdoende maatregelen worden genomen op onze eigen bedrijven. Als we naast wilde zwijnen bestrijden dit goed doen houden we AVP buiten NL!!
    Zolang we PED ook volop verspreiden en accepteren mogen we ons serieus zorgen maken..

  • De zwakste schakel weet dat zelf niet en dat is de grootste zorg. Bij de varkenssector hebben wij dat een paar jaar geleden zo gemaakt , dat het voor niemand meer een probleem kan zijn. Voor minder dan €400,- heeft ieder bedrijf tot -10 graden een systeem met druk van 5 atmosfeer en veel water, brándschoon en niet meer “de zwakste schakel”! Wij hebben, tot nog toe, ook geen varkenshouders die door ons met PED te maken hebben gehad ...! Kijk op Facebook Posthouwer-Boerkamp , het gaat niet om ons, maar om de sector !

Of registreer je om te kunnen reageren.