Partner
In de ligboxen wordt geadviseerd om 80-100 gram product per m² te gebruiken, minimaal drie keer per week instrooien. - Foto's: BTN de Haas AlgemeenPartner

Zorg voor een droog en hygiënisch ligbed met een lage infectiedruk!

Of we het nu hebben over koeien, kalveren, varkens, pluimvee, schapen of geiten; een schone en droge leefomgeving met een lage infectiedruk is van groot belang. In een droge omgeving krijgen bacteriën minder kans en blijven de dieren vanzelfsprekend ook schoner. En waar minder vocht is, hebben vliegen minder kans om zich te ontwikkelen. Eén van de manieren om dit te realiseren is met behulp van een droogpoeder dat door de huidige ligbedbedekking gemengd kan worden.

Vitasec+ is zo’n droogmiddel die naast zijn drogende werking ook nog andere voordelen heeft! Een handig product die kan zorgen voor een optimale leef- en ligomgeving van uw dieren. Hieronder hebben we een aantal belangrijke kenmerken van dit product voor u op een rijtje gezet.

Absorptievermogen van 220%

Met één kilogram van dit product kunt u 2,2 liter water absorberen! Dankzij dit hoge absorptievermogen zorgt Vitasec+ ervoor dat het ligbed of strohok erg lang droog blijft. Een droge ligomgeving zorgt voor een beter welzijn en dat resulteert in een betere productie.

Vliegwerend

Vliegen zijn een bron van overdracht van ziektes. In ligboxen zijn vliegen veel te vinden bij de melkresten en rondom de spenen. Dankzij de geur van eucalyptus, waar vliegen een hekel aan hebben, zullen deze op afstand blijven. Ook ideaal om te gebruiken in de eenlingboxen om ook bij kalveren de vliegenoverlast en de stress die ze hiervan hebben te beperken. Vliegen hebben namelijk vocht, warmte en voedsel nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Wanneer het ligbed droog is, zullen zij zich dus minder snel ontwikkelen.

Lees verder onder foto

Dankzij de geur van eucalyptus van VItasec+, waar vliegen een hekel aan hebben, zullen deze op afstand blijven.
Dankzij de geur van eucalyptus van VItasec+, waar vliegen een hekel aan hebben, zullen deze op afstand blijven.

Neutrale pH

Vitasec+ heeft een neutrale pH van 7,4 en is daarmee zacht voor de huid. Hierdoor is het niet irriterend voor spenen en hakken. Maar ook is het hierdoor veilig te gebruiken bij biggen en zeugen. Een ander voordeel van dit product is dat het bijna niet stuift. Tijdens het instrooien zult u hier dus weinig last van ondervinden.

Ammoniak bindend

Dit product bindt ammoniak en zorgt voor een aangenaam stalklimaat. Wanneer Vitasec+ wordt gebruikt in stallen waar de ventilatie niet optimaal is, dan zorgt de klei in het product voor een minder scherpe ammoniakgeur. Dit is belangrijk om te reduceren omdat een hoog ammoniakgehalte in de lucht kan leiden tot luchtwegproblemen.

Infectiedruk verlagend

Dankzij de bacteriostatische kern in Vitasec+ verlaagt u de infectiedruk in het ligbed. De meeste vormen van mastitis worden veroorzaakt door een hoge infectiedruk in de ligboxen. Door de infectiedruk te verlagen kunt u ook werken aan bijvoorbeeld een lager celgetal.

Zoals bovenaan dit artikel beschreven, is Vitasec+ toepasbaar bij verschillende diersoorten. Maar wanneer en hoe zet je dit in?

Melkvee

Met name bij koeien die snel melk lekken worden de boxen nat. Dit is een bron voor bacteriën, vliegen en viezigheid. Een droog ligbed is in dit geval erg belangrijk. Ook de kans op uierontsteking vermindert omdat het uier en de spenen schoner zijn wanneer het ligbed droog is. In de ligboxen wordt geadviseerd om 80-100 gram product per m² te gebruiken, minimaal drie keer per week instrooien.

Ook strohokken zoals afkalfhokken, potstallen en eenlingboxen kunnen erg snel nat worden. In het vochtige stro kunnen vliegen zich makkelijk en snel ontwikkelen en hierdoor kunt u overlast ervaren van vliegen. Tevens hebben natte strohokken een nadelig effect op de gezondheid van het kalf en/of de koe. Naast het regelmatig instrooien van het hok, is een goed vocht opneembaar strooisel aan te bevelen om gezondheidsproblemen en vliegenoverlast te voorkomen. Voor de eenlingboxen is het voldoende om 80 gram/m² te strooien, zo’n drie keer per week. In de potstal wordt aanbevolen om 300 gram/m² te strooien, ook drie keer in de week.

Lees verder onder foto

Door een droogpoeder te gebruiken droogt de big sneller op en blijft deze beter warm.
Door een droogpoeder te gebruiken droogt de big sneller op en blijft deze beter warm.

Biggen

Om een pasgeboren big een goede start te geven moet deze zo snel mogelijk opdrogen. Door een droogpoeder te gebruiken droogt de big sneller op en blijft deze beter warm. Biggen worden geboren met een lage weerstand en daardoor is het van belang om de infectiedruk in de omgeving laag te houden. Bij biggen is het voldoende om een handvol op de werpmat of in het biggennest te strooien tijdens de worp. Dit dient tweemaal daags ververst te worden gedurende de eerste twee levensdagen.

Geiten & schapen

In drukke potstallen wordt het strooisel vaak erg nat en de infectiedruk en het ammoniakgehalte neemt dan toe. Met Vitasec+ bindt u ammoniak wat zorgt voor een beter stalklimaat. Daarnaast zorgt u ervoor dat de infectiedruk verlaagd wordt en vliegen worden geweerd. In de potstal van geiten en schapen wordt aangeraden om minimaal drie keer per week in te strooien met 80 gram per m².

Beheer
WP Admin