Varkenshouderij

Achtergrond

Britse varkensboer duikt in het rood, maar ziet kansen

Varkenshouders in Groot-Brittannië zijn ondanks de onzekerheid toch optimistisch dat het vertrek uit de EU hun nieuwe kansen biedt.

Britse varkenshouders draaien voor het eerst in tijden weer met verlies. Toch denken veel boeren in Groot-Brittannië erover om meer varkens te nemen. Zij verwachten en hopen dat de grootschalige invoer van varkensvlees door brexit moeilijker wordt en dat er dus meer vraag komt naar vlees uit eigen land.

Hoge productiekosten, lagere varkensprijzen

De Britse varkensprijs, de EU-spec Standards Pigs Price, was een week geleden gedaald naar omgerekend bijna € 1,64 cent per kilo. Dat is 13 cent lager dan in dezelfde week een jaar geleden, berekent het varkenschap AHDB Pork.

De gemiddelde productiekosten zijn echter opgelopen naar € 1,68 per kilo, het hoogste niveau in 4 jaar tijd. Varkenshouders moeten er nu dus gemiddeld 4 cent per kilo bijleggen. De stijging van de productiekosten komt voor het grootste deel voor rekening van voer dat ruim 10 cent per kilo duurder is dan eind vorig jaar.

Marktanalist Bethan Wilkins: “Veel varkenshouders hebben voer op contract gekocht en betalen voorlopig nog minder, maar feit blijft dat velen in de sector nu toch weer met negatieve marges draaien.”

Minder invoer

Toch blijft de productie kennelijk op peil, blijkt uit cijfers van het plattelandsministerie Defra. In de eerste 9 maanden van 2018 zijn 7,9 miljoen slachtvarkens verwerkt. Dat is 3% meer dan een jaar eerder. De hoeveelheid geproduceerd varkensvlees was met 687.300 ton ook 4% hoger. In de eerste jaarhelft lag het gemiddeld geslacht gewicht ook wat hoger, hoewel dat tijdens de zomer door de langdurige droogte en hitte is teruggelopen.

Lees ook: Rabobank: Brexit zet rem op varkensvleesexport

De Britten lijken er daarmee langzamerhand in te slagen de invoer van varkensvlees terug te dringen. In de eerste 8 maanden van dit jaar kwam 645.950 ton vlees en daarvan gemaakte producten het land binnen. Dat is een goede 26.000 ton ofwel 3,5% minder dan in dezelfde periode in 2017.

Denemarken, de grootste leverancier, verscheepte 8.000 ton minder. Uit Nederland ging eveneens 8.000 ton minder varkensvlees naar de Britse markt. De invoer uit Duitsland, Ierland en België bleef op nagenoeg hetzelfde niveau. De totale invoer lag overigens nog altijd wel een goede 35.000 ton hoger dan in 2016.

Export naar EU blijft stijgen

Tegelijk houdt de export de stijgende lijn vast. In de periode januari tot en met augustus ging er 222.680 ton naar het buitenland, 3.200 ton meer dan een jaar geleden en 9.700 ton meer dan in dezelfde periode in 2016. Het grootste deel, 140.700 ton, ging naar de andere EU-landen met Ierland en Duitsland als grootste afnemers.

De export naar buiten de EU is echter teruggelopen van 53.865 naar 49.545 ton, vooral door de lagere vraag in China en het aanpalende Hongkong. Die cijfers laten daarmee zien dat de Britten er wat varkensvlees betreft nog niet in slagen de export naar derde landen sterk op te voeren, iets waar ze met het oog op brexit wel hard naar streven.

Een aantal grotere varkenshouders voert hun productie nu al op

Analist Wilkins: “Hoewel er veel onzekerheid heerst, geloven we bij AHDB toch dat het aantal zeugen de komende tijd licht zal toenemen. Met een betere voerefficiëntie en een langzaam toenemende productiviteit per zeug verwachten we dat er komend jaar meer varkens geslacht zullen worden. Een aantal grotere varkenshouders anticipeert op een daling van de invoer als we de EU verlaten. Ze voeren hun productie nu al op om aan de dan niet vervulde binnenlandse vraag te kunnen voldoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.