Varkenshouderij

Achtergrond

Varkenspest bedreigt varkensdicht gebied in Rusland

Voor de eerste keer is in Rusland Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd op een groot commercieel varkensbedrijf in hèt varkensgebied van Rusland, Belgorod Oblast, een gebied dat vlakbij de Oekraïense grens ligt.

Op het betreffende varkensbedrijf Tambov Bacon, dat onderdeel is van Rusagro Group, is op 7 september AVP bevestigd. Het bedrijf heeft inmiddels de aanwezige 16.000 varkens geruimd.

85.000 ton varkensvlees per jaar

Het getroffen varkensbedrijf is onderdeel van een grote landbouwintegratie in Rusland, Rusagro Group. Deze integratie claimt in Rusland leidend te zijn op het gebied van de productie van suiker, varkens, akkerbouw, olie en vet. Het bedrijf heeft meer dan 600 hectare land in bezit en in totaal 24 varkensbedrijven verspreid in de regio Belgorod Oblast. Deze 24 bedrijven produceren samen 85.000 ton varkensvlees per jaar. Het besmette bedrijf Tambov Bacon produceerde jaarlijks 3.500 ton varkensvlees.

Ondanks de vervelende situatie zijn de financiële gevolgen voor de Rusagro Group niet groot, omdat alle dieren verzekerd zijn, ook tegen AVP, geeft het bedrijf aan in een persbericht. Op de andere 23 varkensbedrijven van Rusagro is tot op heden geen varkenspest geconstateerd. Het moederbedrijf van Tamov Bacon wijt dit aan de grote afstanden tussen de bedrijven, maar scherpt ondertussen wel de veiligheid aan op de overige bedrijven om toekomstige AVP-besmettingen te voorkomen.

Een groot zeugenbedrijf in Litouwen is geruimd na een AVP-besmetting. Foto: ANP
Een groot zeugenbedrijf in Litouwen is geruimd na een AVP-besmetting. Foto: ANP

Gevolgen voor export

De gevolgen voor de varkenssector in het gebied lijken wel groter te zijn. In de regio Belgorod Oblast worden namelijk de meeste varkens van Rusland gehouden. Volgens Russische statistieken bevindt zich in dit gebied 25% van de commerciële varkensbedrijven van Rusland.

Export van varkensvlees vanuit deze varkensregio staat dan ook onder druk. Dat constateert ook Dmitry Segeev, woordvoerder van Ruslands grootste varkensproducent Miratorg. Segeev meldt dat de uitbraak vergaande gevolgen heeft voor de totale Russische varkensindustrie. Vanwege de AVP-uitbraak op een commercieel bedrijf zal de export vanuit deze regio de komende 2 tot 3 jaar verdwijnen.

Dat er toch een groot varkensbedrijf met AVP is besmet, is een teleurstelling voor de regionale overheid en de landelijke organisatie van vleesproducenten. Vanaf het begin van de AVP-uitbraken in 2014 bij wilde zwijnen, heeft de regio de status AVP-vrij weten te behouden. De regionale overheid, die vooral de backyard bedrijven aansprakelijk houdt voor het verspreiden van AVP, heeft zelfs varkens opgekocht bij deze bedrijven om risico op verspreiding van AVP tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.