VarkensAchtergrond

NVWA pakt vette marges voor exportkeuring varkens

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vraagt een vorstelijk tarief voor de exportkeuring van varkens, maar is niet gul als het gaat om de betaling van freelancers. Dat blijkt uit onderzoek door Boerderij.

Hierdoor zit de NVWA boven de grote rivieren met een chronisch tekort aan keuringsdierenartsen.

De gevolgen zijn niet mis: exporteurs en boeren moeten dagelijks hun werkplanning overhoop gooien, omdat de NVWA op het laatste moment zijn planning aanpast. De meerkosten lopen op tot €3 per varken, als voor de keuring noodgedwongen wordt uitgeweken naar een exportverzamelplek.

De NVWA vraagt €160 per uur voor de exportkeuring van varkens, plus €106 voorrijkosten. Externe dierenartsen die de dienst inhuurt om het eigen personeelstekort weg te poetsen, krijgen een derde betaald van het tarief dat varkenshouders voor hun kiezen krijgen. Navraag bij de NVWA leert dat zij €77,71 per uur betalen, voor werkzaamheden die korter dan twee uur duren. Voor werkzaamheden langer dan twee uur achtereen betaalt de NVWA €69,50 per uur. Voor uren voor zeven uur in de ochtend en in het weekend geldt een opslag. Het voorrijtarief bedraagt €27,91.

Deze zomer weer volop tekort aan keuringsdierenartsen

Deze bedragen beurt een ingehuurde dierenarts echter niet. De freelance dierenartsen die de NVWA inhuurt werken voor het bedrijf FlexVet. Een uitzendbureau voor dierenartsen in Haaksbergen. Dit bedrijf rekent een marge voor hun diensten. De ingehuurde dierenarts beurt zodoende €56,20 bruto per uur, bij minder dan twee uren werk. Bij blokken langer dan twee uur is het loon van de dierenarts lager.

Het tekort aan keuringsdierenartsen voor de varkensexport is deze zomer weer volop aan de orde. Brancheorganisatie Vee&Logistiek heeft eind juni aan de NVWA voorgesteld praktiserend dierenartsen te benaderen om een eind te maken aan het personeelstekort bij de keuringsdienst.

Geen dierenarts laat voor NVWA-tarief eigen praktijk in de steek

Het blijkt dat geen dierenarts voor het geboden tarief zijn eigen praktijk in de steek laat. Dierenarts Arjan Schuttert van dierenartsenpraktijk de Oosthof is ook gevraagd om varkens te keuren. Hij ziet daar om twee redenen van af: arbeidstechnisch past het niet en de vergoeding zit onder het cao-loon van een dierenarts.

Schuttert: “Ik ben echt wel bereid de varkenshandel en boeren te helpen bij de exportkeuring. Maar voor dit geld kan ik geen dierenarts aannemen om op tijdelijke basis varkens te keuren. Dat kost ons geld. Door vakantie van collega’s draaien onze dierenartsen al dubbele diensten in de zomer. We hebben daarom de handen al vol om de dienstverlening aan de eigen klanten op peil te houden. We zijn dus echt geen graaiers die alleen voor veel geld uit de stoel komen.”

Dierenartsen krijgen voor- en nawerk keuringen niet betaald

Schuttert legt uit dat zij het voor- en nawerk van de keuringen ook niet betaald krijgen en de training voor keuringsarts zelf moeten betalen. Volgens de website van FlexVet betaalt een dierenarts voor de verplichte vijf studiedagen €1.500. En voor €26 van het een naar het andere adres rijden lukt ook niet als de varkensbedrijven ver uit elkaar liggen, betoogt Schuttert.

Beheer
WP Admin