Varkenshouderij

Achtergrond 19 reacties

NVWA pakt vette marges voor exportkeuring varkens

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vraagt een vorstelijk tarief voor de exportkeuring van varkens, maar is niet gul als het gaat om de betaling van freelancers. Dat blijkt uit onderzoek door Boerderij.

Hierdoor zit de NVWA boven de grote rivieren met een chronisch tekort aan keuringsdierenartsen.

De gevolgen zijn niet mis: exporteurs en boeren moeten dagelijks hun werkplanning overhoop gooien, omdat de NVWA op het laatste moment zijn planning aanpast. De meerkosten lopen op tot €3 per varken, als voor de keuring noodgedwongen wordt uitgeweken naar een exportverzamelplek.

De NVWA vraagt €160 per uur voor de exportkeuring van varkens, plus €106 voorrijkosten. Externe dierenartsen die de dienst inhuurt om het eigen personeelstekort weg te poetsen, krijgen een derde betaald van het tarief dat varkenshouders voor hun kiezen krijgen. Navraag bij de NVWA leert dat zij €77,71 per uur betalen, voor werkzaamheden die korter dan twee uur duren. Voor werkzaamheden langer dan twee uur achtereen betaalt de NVWA €69,50 per uur. Voor uren voor zeven uur in de ochtend en in het weekend geldt een opslag. Het voorrijtarief bedraagt €27,91.

Deze zomer weer volop tekort aan keuringsdierenartsen

Deze bedragen beurt een ingehuurde dierenarts echter niet. De freelance dierenartsen die de NVWA inhuurt werken voor het bedrijf FlexVet. Een uitzendbureau voor dierenartsen in Haaksbergen. Dit bedrijf rekent een marge voor hun diensten. De ingehuurde dierenarts beurt zodoende €56,20 bruto per uur, bij minder dan twee uren werk. Bij blokken langer dan twee uur is het loon van de dierenarts lager.

Het tekort aan keuringsdierenartsen voor de varkensexport is deze zomer weer volop aan de orde. Brancheorganisatie Vee&Logistiek heeft eind juni aan de NVWA voorgesteld praktiserend dierenartsen te benaderen om een eind te maken aan het personeelstekort bij de keuringsdienst.

Geen dierenarts laat voor NVWA-tarief eigen praktijk in de steek

Het blijkt dat geen dierenarts voor het geboden tarief zijn eigen praktijk in de steek laat. Dierenarts Arjan Schuttert van dierenartsenpraktijk de Oosthof is ook gevraagd om varkens te keuren. Hij ziet daar om twee redenen van af: arbeidstechnisch past het niet en de vergoeding zit onder het cao-loon van een dierenarts.

Schuttert: “Ik ben echt wel bereid de varkenshandel en boeren te helpen bij de exportkeuring. Maar voor dit geld kan ik geen dierenarts aannemen om op tijdelijke basis varkens te keuren. Dat kost ons geld. Door vakantie van collega’s draaien onze dierenartsen al dubbele diensten in de zomer. We hebben daarom de handen al vol om de dienstverlening aan de eigen klanten op peil te houden. We zijn dus echt geen graaiers die alleen voor veel geld uit de stoel komen.”

Dierenartsen krijgen voor- en nawerk keuringen niet betaald

Schuttert legt uit dat zij het voor- en nawerk van de keuringen ook niet betaald krijgen en de training voor keuringsarts zelf moeten betalen. Volgens de website van FlexVet betaalt een dierenarts voor de verplichte vijf studiedagen €1.500. En voor €26 van het een naar het andere adres rijden lukt ook niet als de varkensbedrijven ver uit elkaar liggen, betoogt Schuttert.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Het wordt tijd dat we ook keuringsartsen uit Duitsland of Belgie kunnen laten keuren. En dan niet via het NVWA maar rechtstreeks via de vergelijkbare buitenlandse instantie. We zijn toch 1 Europa?

 • John*

  Dat klinkt als een veel te zware top.. geen wonder dat het voor geen meter functioneert daar..

 • deB.


  Schandalig!!!! in 1 woord

 • info36

  Hoe ziek kan een land zijn.

 • info382

  Dat is al lang bekend dat er bij de nvwa een belachelijk tarief gerekend wordt voor zowel de slachterijen als voor exporten ,en dat komt vooral door veeeel te veel mensen op kantoor die ook nog eens geen kennis van de praktijk hebben. En er deugt van de hele organisatie niets , als het een bedrijf was zou het al lang falliet zijn maar het is nu zo makkelijk om keer op keer maar de tarieven te verhogen. En helaas de politiek kijkt er naar en doet er verder niets aan.

 • zon

  Er is in de politiek een uitrookbeleid van de boeren dit is de laatste jaren wel heel duidelijk geworden en de NVWA is een verlengde van de politiek.

 • exvarkensboer1

  Wanneer krijgt een varkensboer een uurtarief van €70,-?

 • mtseshuis

  Zielig...

 • mariapeel

  Dit hoort onafhanklijk te worden. Weg nvwa een nieuw particulier bedrijf opzetten eens kijken hoeveel goedkoper dit kan. Nvwa is al failliet! !!!!! Dat is het probleem dat weten ze dus kan het niet meer anders eigenlijk is het net Rusland ( nvwa) dictator! Wij boeren moeten zwijgen of barsten. We moeten ons gewoon laten horen met zijn alle . We leven in een eu er staat een arts in duitsland hoezo ook nog levende keuring ? We zijn allemaal veel te soft voor dit land

 • sjoerddehoop1

  De politiek heeft zelf besloten dat bezuinigd en gereorganiseerd en gefuseerd moest worden. Hele vakbekwame dierenartsen hebben jaren geleden de dienst al teleurgesteld verlaten. Het tekort van nu is een gevolg van leegloop.
  Enerzijds een hoog tarief rekenen en vervolgens voor dierenartsen die het werk moeyen doen voor een te lage vergoeding betalen getuigd van onmacht.

 • Barneveldsei

  Ncae rekende 330 euro voor een uur onaangekondigde inspectie. Wel veel geld dat dan richting oveheid gaat.

 • WEEGHEL

  Tijdens de oorlog had je een bepaalde groepering,nu heb je de NVWA.

 • wienbemelmans

  wat een zielige vertoning de varkens boeren moeten niks meer doen met de
  NVWA. samen spannen dat doen die graaiers in Den Haag ook.laat dierenarten
  uit het buitenland komen daar kunnen ze niks aan doen ivm een Europa.
  het is toch een verschrikking dat je zo besodemietert wordt.nog maals
  samenspannen en vol houden.

 • henk.de.haan

  Voor het keuren van goederen uit importcontainers op bijvoorbeeld aflatoxine rekenen ze nog hogere exorbitante tarieven!!!
  Het is een overheidsdienst. Ze hoeven toch geen winst te maken? Of hebben ze zoveel overheadkosten!

 • frans1

  Ze hebben zich veel te veel macht verworven en wie de macht heeft en geen verantwoording denkt af te moeten leggen misbruikt hem .
  Als je eenmaal bij de club (Nvwa) zit die geen concurrentie heeft of duld, dan kun je ook mee profiteren van en aan eigen verlakkerij ten kosten van de aanvrager die betaald dan de rekening wel omdat hij niet anders kan ,maar ze gaan nu echt veel te ver er moet iets gebeuren.
  In Belgie en Duitsland gaat het heel anders en gebeurd het ook volgens de Europese regelgeving : minder regels ,minder onnodig papier werk ,en vooral minder kosten ,minder stress en gemoedelijker (zeg maar menselijker )met elkaar omgaan .


 • Pers

  Als je het vergelijkt met de beloning van Poolse medewerkers in de agrarische sector dan vangen die dierenartsen nog aardig geld

 • agratax(1)

  NVWA is een overheidsdienst en hoeft geen winst te maken. Ze moeten zorgen dat de politiek het gevoel heeft, dat alles tot in de puntjes is georganiseerd. Dit kan alleen als de prijzen hoog zijn en er voldoende (veel) mensen in de organisatie zitten. scheelt weer werkzoekenden en daar laat de politiek zich op afrekenen. Winst maken zal dan ook niet voorkomen, maar verborgen werkeloosheid wel als we de overbodige bureaucratie (overleg structuren) buiten de deur zouden zetten.

 • c.putten

  waar is pov of nvv of lto in deze?

 • evanderpasch1

  waarom moet flexvet er tussen zitten die vult ook aardig zijn zakken, ik wil het voor veel minder regelen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.