Varkenshouderij

Achtergrond

Tönnies vergroot aandeel op Duitse varkensmarkt

De top-10 van grootste Duitse varkensslachters ziet er precies zo uit als vorig jaar, met dien verstande dat Tönnies het enige bedrijf was dat wezenlijk meer varkens slachtte. Alleen Westfleisch boekte in 2015 nog minder groei.

Vleesconcern Tönnies heeft vorig jaar zijn marktaandeel op de Duitse thuismarkt nogmaals weten op te krikken. Dat blijkt uit de top-10 van grootste Duitse varkensslachters van varkenshoudersbelangenorganisatie Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN).

Tönnies was in het voor de sector moeilijke jaar de enige die het aantal aan de haak gebrachte varkens wezenlijk zag groeien, namelijk met krap 4% naar 16,2 miljoen.

Plus 0,8%

Het aandeel van Tönnies in het totaal aantal in Duitsland verwerkte varkens kwam daarmee op 27,3% tegen 26,5% in 2014 (een plus van 0,8%). Daarmee kon het bedrijf uit het Westfaalse Rheda-Wiedenbrück zijn eerste plaats op de Duitse ranglijst met gemak handhaven.

Behalve bij Tönnies groeide ook de verwerking bij de nummer drie, Westfleisch, zij het dat de groei aanzienlijk lager uitpakte. Westfleisch slachtte 6,69 miljoen varkens, 90.000 meer dan in 2014. Dat is goed is voor een plusje van 1,2% en een marktaandeel van 13%.

Nummer 2 blijft het Nederlandse concern Vion met 8,8 miljoen varkens tegen 9,1 miljoen in het voorafgaande jaar. Dat komt neer op een daling met 3,3%. Volgens de ISN was deze daling vooral een gevolg van de sluiting van 2 slachterijen, in het Nedersaksische Lingen en het Beierse Straubing.
Het marktaandeel (gerekend naar het totaal aantal varkens) van Vion komt op 14,8%. In 2014 was dat nog 15,5%.

Weinig beweging

Net als in de top-3 zit er ook in de rest van de ranglijst in vergelijking met 2014 weinig tot geen beweging. Nummer 4 blijft 
Danish Crown, dat in zijn slachterij in Essen/Oldenburg (niet te verwarren met de stad Essen in het Ruhrgebied) 2,6 miljoen varkens verwerkte. Dat waren er evenveel als in 2014.

Dat is op zichzelf een goed resultaat, omdat Danish Crown in eerdere jaren het slachtvolume altijd zag teruglopen. Het marktaandeel van Danish Crown was vorig jaar 4,4%. In de rest van de top-tien verwerkt alleen het bedrijf Vogler (gevestigd in Luckau in Brandenburg) meer dan 2 miljoen varkens.

De top-10 als geheel slachtte 75,9% van de 59,4 miljoen varkens in Duitsland. Dat percentage is exact gelijk aan dat van 2014. Daar staat wel tegenover dat het totaal aantal geslachte varkens vorig jaar ruim een half miljoen groter was.

Of registreer je om te kunnen reageren.