Varkenshouderij

Achtergrond

Tönnies zet groeiambities door

Terwijl de varkenshouderij lijdt onder een overaanbod aan vlees, houdt de Duitse slachter Tönnies vast aan de ambitie om te groeien en worden deze ambities ook gerealiseerd.

Het private Duitse vleesconcern Tönnies blijft groeien, ondanks de malaise in de primaire varkenssector en de slepende juridische strijd om de zeggenschap in de onderneming. De bij voorbaat al grootste varkensslachter van de Bondsrepubliek heeft recent een forse acquisitie gedaan in Denemarken, namelijk de inmiddels door het mededingingscommissariaat van de EU goedgekeurde overname van Tican. Tönnies maakte voorts bekend €300 miljoen te investeren in de varkensvleesketen in Servië. In Denemarken wordt Tönnies daarmee met een slachtvolume van in totaal rond 3,5 miljoen varkens per jaar (na Danish Crown) de op een na grootste verwerker. In Servië moeten varkenshouderijbedrijven komen met een capaciteit van 0,7 miljoen à 0,8 miljoen varkensplaatsen.

Uitbreiding vleesproductie in Rusland

In Rusland mikt het in het Westfaalse Rheda-Wiedenbrück zetelende concern op een uitbreiding van de vleesproductie. In samenwerking met de Russische partner Agroimport wil Tönnies de vleesvarkensproductie nog dit jaar opkrikken naar 1,5 miljoen dieren. Tevens plant het vleesconcern hier de bouw van een slachterij. In Frankrijk stapte Tönnies eind vorig jaar in een joint venture met het coöperatieve concern Avril. Op 1 april wordt met deze partner in het Franse Vire een nieuwe vleeswarenfabriek in bedrijf gesteld. Tönnies krijgt daarmee greep op de Franse markt voor vleesproducten van binnenlandse herkomst, want de grondstof wordt volledig geleverd door rond de 700 Franse varkenshouders. De mogelijkheid dat Tönnies bij eventuele tekorten op termijn ook vlees uit Duitsland gaat leveren wordt echter opengehouden.

Ook op de eigen Duitse markt zit Tönnies niet stil. Daar nam het bedrijf een jaar geleden de verhoudingsgewijs kleine Noord-Duitse concurrent Thomsen over. De bedoeling is dat de slachterij van dit bedrijf in Kellinghusen wordt uitgebreid. Daar staat tegenover dat de uitsnijfabriek in Bad Bramstedt werd gesloten.

Ook grote rundveeverwerker

Tönnies is los daarvan niet alleen in de varkensvleessector actief, maar is ook een grote rundveeverwerker. Met een slachtvolume van ruim 400.00 runderen is het bedrijf op deze markt in Duitsland een goede tweede, na het Nederlandse Vion dat in Duitsland circa 800.000 runderen per jaar aan de haak brengt. Het totale aantal door Tönnies per jaar geslachte varkens komt in binnen- en buitenland op ruim 18 miljoen, waarmee het de Europese marktleider Danish Crown dicht begint te naderen.

Ten aanzien van de eigendom van de onderneming blijft de toekomst niettemin onzeker. De al een aantal jaren durende strijd tussen de aandeelhouders Clemens Tönnies en diens neef Robert Tönnies is nog steeds onbeslist. Robert eist uit onvrede met het bedrijfsbeleid een ooit aan Clemens afgestaan belang van 5% terug. Daardoor zou eerstgenoemde het voor het zeggen krijgen. Wat er dan gebeurt is onduidelijk. Er zijn geluiden dat in dat geval een beursnotering aan de orde zal komen (wat Clemens zou willen), maar ook dat private investeringsmaatschappijen hun entree maken. Dit zou Robert wensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.