VarkensAchtergrond

Varkenshouderij: focus op lange termijn

Een verlaging van de keuringskosten is niet de redding van de varkenshouderij.

Ondanks actiedreigingen en een pittig 
gesprek met vertegenwoordigers uit de varkenssector hield staatssecretaris Sharon Dijksma voet bij stuk: ze is niet van plan de noodlijdende varkenshouderij de helpende hand toe te steken. Na deze nederlaag kiezen de belangenorganisaties NVV en LTO ervoor om de achterban te mobiliseren voor acties. Dit om alsnog de Tweede Kamer op hun hand te krijgen voor lastenverlaging. Met name werd hierbij genoemd: de keuringskosten voor de export.

Verlaging kosten geen duurzame oplossing

Een gemiddeld varkensbedrijf betaalt jaarlijks €4.000 tot €8.000 aan keuringskosten. Een verlaging hiervan zal op de korte termijn enig solaas bieden voor een in financieel zwaar weer verkerende varkensboer. Maar het is geen duurzame oplossing en zeker niet de redding van de varkenshouderij.

Goede vermarkting van cruciaal belang

Een betere vermarkting van het hoogwaardige Hollandse varkensvlees, dat aan de top staat qua dierenwelzijn en milieu, is dat wél. Cruciaal zelfs, voor een financieel gezonde varkenshouderij in Nederland. Dat verklaart voormalig minister van Buitenlands Zaken Uri Rosenthal als voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij aan Boerderij, nog voordat het onderzoeksrapport over de toekomst van de varkenshouderij in september wordt geopenbaard. Hiermee zit hij op één lijn met Dijksma. Want de staatssecretaris beloofde wél dat er een speciale attaché komt om de export van varkensvlees vanuit Nederland te vergroten. Het onderwerp komt ook op de agenda tijdens het bezoek van Dijksma aan China later dit jaar. Dit land belooft een lucratieve afzet te worden voor varkens.

Verbetering nodig

Qua afzet kan dus nog veel worden verbeterd. Om hierover meer te horen bent u 8 september welkom op het symposium Varkenshouderij van Boerderij, in Heesch. Op deze dag kunt u in discussie gaan met vleesverwerkers, mensen in de biggenhandel en een collega zeugenhouder. Een mooie gelegenheid om u een keer bij te laten praten over de vraag in de markt.

Beheer
WP Admin