Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Varkenshouderij: focus op lange termijn

Een verlaging van de keuringskosten is niet de redding van de varkenshouderij.

Ondanks actiedreigingen en een pittig 
gesprek met vertegenwoordigers uit de varkenssector hield staatssecretaris Sharon Dijksma voet bij stuk: ze is niet van plan de noodlijdende varkenshouderij de helpende hand toe te steken. Na deze nederlaag kiezen de belangenorganisaties NVV en LTO ervoor om de achterban te mobiliseren voor acties. Dit om alsnog de Tweede Kamer op hun hand te krijgen voor lastenverlaging. Met name werd hierbij genoemd: de keuringskosten voor de export.

Verlaging kosten geen duurzame oplossing

Een gemiddeld varkensbedrijf betaalt jaarlijks €4.000 tot €8.000 aan keuringskosten. Een verlaging hiervan zal op de korte termijn enig solaas bieden voor een in financieel zwaar weer verkerende varkensboer. Maar het is geen duurzame oplossing en zeker niet de redding van de varkenshouderij.

Goede vermarkting van cruciaal belang

Een betere vermarkting van het hoogwaardige Hollandse varkensvlees, dat aan de top staat qua dierenwelzijn en milieu, is dat wél. Cruciaal zelfs, voor een financieel gezonde varkenshouderij in Nederland. Dat verklaart voormalig minister van Buitenlands Zaken Uri Rosenthal als voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij aan Boerderij, nog voordat het onderzoeksrapport over de toekomst van de varkenshouderij in september wordt geopenbaard. Hiermee zit hij op één lijn met Dijksma. Want de staatssecretaris beloofde wél dat er een speciale attaché komt om de export van varkensvlees vanuit Nederland te vergroten. Het onderwerp komt ook op de agenda tijdens het bezoek van Dijksma aan China later dit jaar. Dit land belooft een lucratieve afzet te worden voor varkens.

Verbetering nodig

Qua afzet kan dus nog veel worden verbeterd. Om hierover meer te horen bent u 8 september welkom op het symposium Varkenshouderij van Boerderij, in Heesch. Op deze dag kunt u in discussie gaan met vleesverwerkers, mensen in de biggenhandel en een collega zeugenhouder. Een mooie gelegenheid om u een keer bij te laten praten over de vraag in de markt.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Mis! Focus op de korte termijn is nodig om Varkenshouderij Nederland BV te redden. Als men hier niet op focust komt er helemaal geen lange termijn. Verbazend hoe blijkbaar niemand ziet dat de varkenshouderij in brand staat! Vele buitenstaanders zitten dus nog in de ontkenningsfase......

 • Wim Toornstra

  Idiote compleet doorgeslagen mestwetgeving is het grootste N.L probleem. Tel daarbij op de giga biggenproductie samen met de Denen en zie waar de sector staat.
  Minder zeugen in combinatie met normaal mestbeleid en er is geen vuiltje meer aan de lucht.

 • John*


  de nederlanders en denen concureren een hoop zeugen elders in europa weg dus aanbod varkens wordt vanzelf kleiner. In tegenstelling tot de vleesvarkenshouderij loopt de zeugenhouderij in nederland wel voorop.

  Ben maar blij dat er in nederland zoveel biggen gemaakt worden. met duitse biggenprijzen is de nederlandse vleesvarkenshouderij helemaal kansloos.

 • Wim Toornstra

  Vraag het me af John. Heb het laatste half jaar veel van die concurerende bedrijven van jou om zien vallen. 

 • schoenmakers1

  het komt er dus op neer dat de sector afgeschreven is, jammer met een beetje gezond verstand waren er best wel mogelijkheden

 • boerke brabant

  we klagen met z'n alle al jaren over het mestbeleid. Ondanks dat zie ik om me heen grote nieuwe stallen bijgebouwd worden. Zowel varkens als ook melkvee. Beetje hypocriet om nu af te geven op het mestbeleid en de huidige malaise waarin we nu zitten . Waarom bouwen we dan in de afgelopen jaren zo hard door ?
  Oja, door groei kunnen we de kostpijs drukken..

 • Wim Toornstra

  Hoeveel stallen zijn er de laatste 20 jaar gesloopt. 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.