Varkenshouderij

Achtergrond 14 reacties

IKB NV voldoet niet aan GlobalGAP-eis

Leidschendam - Varkenshouders die zijn gecertificeerd voor IKB Nederland Varkens lopen de kans dat ze op termijn niet kunnen voldoen aan de leveringsvoorwaarden voor het CBL-Varken van Morgen. Dit omdat IKB Nederland Varkens, het IKB-systeem van De Groene Belangenbehartiger (DGB), niet voldoet aan GlobalGAP, het wereldwijde kwaliteitssysteem van de supermarkten.

Het CBL heeft met de verschillende partijen binnen de varkensvleessector en LTO en COV afgesproken dat de borging van de voorwaarden voor het Varken van Morgen wordt geregeld via het GlobalGAP-systeem. IKB-varken, het systeem dat wordt beheerd door CoMore, is gebenchmarkt voor GlobalGap en voldoet aan de voorwaarden van GlobalGAP. Dat geldt niet voor IKB Nederland Varken (IKB NV).

Volgens directeur Marc Jansen van het CBL zullen IKB NV-gecertificeerde varkenshouders die willen produceren voor het Varken van Morgen niet meteen vanaf het begin worden uitgesloten. "Een mogelijkheid is dan dat ze overstappen naar IKB-Varken", aldus Jansen.

Secretaris Leo Verheijen van het college van deskundigen van IKB NV stelt in een reactie dat het IKB NV-kwaliteitssysteem ruimschoots voldoet aan de eisen van GlobalGAP. "Wij zien de toegevoegde waarde niet van een benchmark met GlobalGap als je zo al kunt zien dat we aan hun eisen voldoen. Zo'n benchmark voegt dan helemaal niets toe en is dan overbodig."

Verheijen zegt verder nog niet overtuigd te zijn dat de verschillende supermarktpartijen de eis GlobalGAP-waardig zo hard zullen hanteren. "Als in de toekomst zou blijken dat de supermarkten de eis inderdaad consequent hanteren, dan kunnen we daar snel op inspelen."

Volgens Verheijen is zijn organisatie echter tot nu toe ook niet benaderd door het CBL om te gaan werken aan de eisen van GlobalGAP.

Laatste reacties

 • hans veghel

  Ik ben net over gestapt

 • massy

  Het wereldwijde kwaliteitssysteem is nergens beter als hier dus???

 • varkensboerk

  Global GRAP. Wat een onzin is dit weer. Vieze spelletjes spelen met de portemonnee van de varkenshouder. Ik wens de supermarkten veel succes om in het buitenland beter of gelijkwaardig vlees te kopen dat wel aan deze eisen voldoet!

 • steenbok1

  begint die onzin tussen de 2 ikb s nu weer, snel samenvoegen

 • w v gemert

  Iedere kolenboer om de hoek voldoet aan Globelgap de retail wil kunnen kopen waar het agrarisch product goedkoopste is en heeft lak aan de consument.

 • steenbok1

  dus v. gemert, 1 sterke organisatatie vormen

 • leo2

  Hierbij een aanvulling van mij op het interview aangezien Boerderij de waarheid verdraaid en alleen maar weergeeft wat hun past in een dergelijk interview. De reden dat IKBNV geen Global Gap uitvoert is dat het kostenverhogend is voor de varkenshouder en het bied o.a. het CBL kans om vlees van buiten Nederland dat aan mindere voorwaarden op gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid voldoet in de schappen te leggen en vergelijkbaar te maken met IKBNV. De conclusie is dat de oneerlijke concurrentiepositie tov het buitenland wordt versterkt (en dat terwijl de varkenshouder dit zelf mag betalen). IKB Varken( Verin, CBD, Comore) zorgt hier dus voor door zich achter Global Gap te verschuilen. Dit is zeker niet in het belang van de varkenshouders. Wij kunnen ons niet indenken dat er varkenshouders zijn die voorstander zijn van Global Gap.
  Leo Verheijen , Secretaris IKB Nederland Varkens.

 • steenbok1

  sinds de oprichting van de 2 ikb s ligt er al geen ikb vlees meer in de schappen leo, dat hebben we in nederland al vergooid omdat we als sector
  zo verdeeld zijn

 • varkensboerk

  Goed bezig Leo. Je hebt helemaal gelijk, ga zo door. Ben maar blij dat er 2 ikb's zijn steenbok1 anders ben je van Ikb varken afhankelijk en die dansen naar de pijpen van LTO en CBL. Ze bekijken het in ieder geval niet vanuit het boerenbelang!

 • steenbok1

  dacht dat ikb nederland varkens en de nvv geen vriendjes meer waren?

 • varkenshouder1

  Als het Varken van Morgen moet voldoen aan Global Gab krijgt van Rooij meat van mij nog niet èèn varken meer. Ze gaan dan per direct de grens over. Global Gab loopt ver achter op het Varken van Morgen dus die eis moet er per direct uit Marc Jansen. Alleen NL vlees in de supermarkt is de eis en geen buitenlands vlees wat er door deze actie wel weer in kan komen. IKB Nederland, hou je poot stijf want andermaal worden we weer besodemieterd.!!!!

 • w v gemert

  Steenbok1 je hoeft geen vrienden te zijn om zaken met elkaar te doen!!!
  Ik ben deelnemer van IKB Nederland varkens omdat daar meer invloed is van de primaire sector. Ik vind wel dat ze onmiddellijk moeten stoppen met de controle op de 4 dagen eis.

 • Cees Oostrom.

  Verdeel en Heers, zo gaat de hele sector om zeep!
  Is de armoe nog niet groot genoeg, ga dan nog even door.
  Stap toch eens over je eigen schaduw heen en ga in gesprek.

 • steenbok1

  mee eens big big, maar zal nooit gebeuren ,
  w v gemert, laat ik voor op stellen dat ik tegen de 4 dagen eis ben,
  wilde de sector echter niet dat de eisen gelijk liepen om duidelijk te scheppen. Komt ook raar over als een ikb man het goed keurt en 2 weken later een aid man het afkeurt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.