Rundveehouderij

Partner

‘Een elektrakeuring wil ik zelf’

Melkveehouder Gert van Adrichem vindt brandveiligheid op zijn bedrijf belangrijk en hij ziet nut in het uitwisselen van praktijkervaringen. “Er is ook een maatschappelijk belang om stalbrand te voorkomen. Ik werk daar graag aan mee.”

 • Melkveehouder Gert van Adrichem ontving zijn studieclub, de brandweer en een elektra-inspecteur op zijn bedrijf. Waarom? Hij vindt brandveiligheid belangrijk en ziet nut in het uitwisselen van praktijkervaringen. - Foto's: Interpolis

  Melkveehouder Gert van Adrichem ontving zijn studieclub, de brandweer en een elektra-inspecteur op zijn bedrijf. Waarom? Hij vindt brandveiligheid belangrijk en ziet nut in het uitwisselen van praktijkervaringen. - Foto's: Interpolis

 • Als de elektra-inspecteur er is, maakt hij eerst een praatje en kijkt bij de koeien. Daarna loopt hij met Gert naar de hoofdverdeler. Even wat dingen bekijken voor de groep compleet is.

  Als de elektra-inspecteur er is, maakt hij eerst een praatje en kijkt bij de koeien. Daarna loopt hij met Gert naar de hoofdverdeler. Even wat dingen bekijken voor de groep compleet is.

 • Bij de eerste meting signaleert de senior inspecteur van AREPA Inspexx meteen een warme zekeringhouder. Gert reageert: “De installatie is van 2005, er waren al eerder problemen in de hoofdverdeler. De installateur heeft die toen opgelost, de zekering is vervangen. En nu is dat ding weer warm, hoe kan dat? Ik wil graag dat het hier veilig is."

  Bij de eerste meting signaleert de senior inspecteur van AREPA Inspexx meteen een warme zekeringhouder. Gert reageert: “De installatie is van 2005, er waren al eerder problemen in de hoofdverdeler. De installateur heeft die toen opgelost, de zekering is vervangen. En nu is dat ding weer warm, hoe kan dat? Ik wil graag dat het hier veilig is."

 • De inspecteur legt rustig uit: “Een klein puntje vervuiling door inbranden betekent dat er rondom de zekering geen volledig contact gemaakt wordt. Dan ontstaat er warmte. Je kunt de schroefkoppen schoon houden en af en toe aandraaien om te voorkomen dat ze inbranden.”

  De inspecteur legt rustig uit: “Een klein puntje vervuiling door inbranden betekent dat er rondom de zekering geen volledig contact gemaakt wordt. Dan ontstaat er warmte. Je kunt de schroefkoppen schoon houden en af en toe aandraaien om te voorkomen dat ze inbranden.”

 • Als de studiegroep compleet is gaan ze in 2 groepen met de elektra-inspecteur mee. De groep stelt steeds meer vragen over voltage, spanning en aarde. Iemand zegt: “Normaal kijk ik hoe de koeien erbij staan, nu kijk ik met heel andere ogen naar het bedrijf van Gert."

  Als de studiegroep compleet is gaan ze in 2 groepen met de elektra-inspecteur mee. De groep stelt steeds meer vragen over voltage, spanning en aarde. Iemand zegt: “Normaal kijk ik hoe de koeien erbij staan, nu kijk ik met heel andere ogen naar het bedrijf van Gert."

 • Ze krijgen tips. Zorg dat je de verdeelkast schoon houdt. Dat doe je door de kast goed af te dichten. Ongedierte dat aan snoeren knaagt moet je voorkomen, open draden langs isolatiemateriaal zijn levensgevaarlijk!

  Ze krijgen tips. Zorg dat je de verdeelkast schoon houdt. Dat doe je door de kast goed af te dichten. Ongedierte dat aan snoeren knaagt moet je voorkomen, open draden langs isolatiemateriaal zijn levensgevaarlijk!

 • Het gesprek komt op aanrakingsgevaar en de verantwoordelijkheid voor personeel. Aanwezigen mogen zelf de kast bekijken met de warmtemeter. “Daar sta je niet bij stil hoe warm dat wordt.”

  Het gesprek komt op aanrakingsgevaar en de verantwoordelijkheid voor personeel. Aanwezigen mogen zelf de kast bekijken met de warmtemeter. “Daar sta je niet bij stil hoe warm dat wordt.”

 • Elke aardlekschakelaar heeft een testknop, meestal blauw of met een blauwe T. Er zijn ook testknoppen in zwart, geel of grijs. Gebruik die testknop een keer per jaar. Dat is even vervelend, maar dan weet je daarna wel of het werkt. Je voert een soort meting uit en je houdt het mechanisme in beweging.

  Elke aardlekschakelaar heeft een testknop, meestal blauw of met een blauwe T. Er zijn ook testknoppen in zwart, geel of grijs. Gebruik die testknop een keer per jaar. Dat is even vervelend, maar dan weet je daarna wel of het werkt. Je voert een soort meting uit en je houdt het mechanisme in beweging.

 • De rondgang is gericht op wat beter kan. Iemand wil weten: “Hoe staat dit bedrijf er nu echt voor? Wat is hier goed geregeld?” Daar heeft de elektra-inspecteur met Gert al over gesproken: “Op dit bedrijf zie ik normale bedrijfsrisico’s.”

  De rondgang is gericht op wat beter kan. Iemand wil weten: “Hoe staat dit bedrijf er nu echt voor? Wat is hier goed geregeld?” Daar heeft de elektra-inspecteur met Gert al over gesproken: “Op dit bedrijf zie ik normale bedrijfsrisico’s.”

 • "En wat hier echt goed geregeld is: we hebben te maken met een ondernemer die het goed wil regelen en hiervoor ook aandacht heeft. Die het lef heeft om ook aan jullie te laten zien wat beter kan. En die breder kijkt dan zijn eigen vakgebied."

  "En wat hier echt goed geregeld is: we hebben te maken met een ondernemer die het goed wil regelen en hiervoor ook aandacht heeft. Die het lef heeft om ook aan jullie te laten zien wat beter kan. En die breder kijkt dan zijn eigen vakgebied."

 • Van Adrichem: “De elektrakeuring dat wil ik zelf. Zo breng je in beeld wat er moet gebeuren en je houdt het ook onder de aandacht. Wij willen het risico op brand graag minimaliseren, want de impact van brand en gevolgen daarvan op je bedrijfsvoering zijn enorm. En de kosten voor een elektrakeuring vallen me eigenlijk wel mee. Beter voorkomen, dan genezen.”

  Van Adrichem: “De elektrakeuring dat wil ik zelf. Zo breng je in beeld wat er moet gebeuren en je houdt het ook onder de aandacht. Wij willen het risico op brand graag minimaliseren, want de impact van brand en gevolgen daarvan op je bedrijfsvoering zijn enorm. En de kosten voor een elektrakeuring vallen me eigenlijk wel mee. Beter voorkomen, dan genezen.”

 • Gert van Adrichem runt een melkveehouderij in Fijnaart (N.-Br.). Hij is deelnemer aan de sectorraad veehouderij van Interpolis. Daar is gesproken over het nut van een elektrakeuring in de intensieve veehouderij.

  Gert van Adrichem runt een melkveehouderij in Fijnaart (N.-Br.). Hij is deelnemer aan de sectorraad veehouderij van Interpolis. Daar is gesproken over het nut van een elektrakeuring in de veehouderij.

Sinds Interpolis begon met het verplicht stellen van de elektrakeuring op agrarische bedrijven, nam het aantal branden door elektra af met 40%. Voor Gert was dat de reden om zelf te willen ervaren wat zo’n keuring inhoudt en zijn studieclub daarbij te betrekken.

Meer weten?

Ga naar www.interpolis.nl/elektra.