Partner
Johan Martens: "Veiligheid op het bedrijf is van groot belang." AlgemeenPartner

‘We wilden alles rondom elektriciteit in één keer goed geregeld hebben’

Johan Martens en zijn vrouw Gerrie zijn samen eigenaar van boerderij Hemelrijksche Hoeve. “We combineren het houden van koeien, natuurbeheer en ouderenzorg op ons bedrijf”, vertelt Johan trots. “Veiligheid is van groot belang.”

“Eigenlijk boeren wij weer op dezelfde manier zoals mijn overgrootvader dat rond 1900 deed”, vertelt Johan verder. “Er bestond toen niks anders dan natuurlijk boeren: kunstmest en bestrijdingsmiddelen waren er nog niet. En zorg was ook een standaard onderdeel van de meeste boerenbedrijven. Als grootouders ‘kinds’ werden, zoals dementie toen werd genoemd, of als er kinderen waren die niet helemaal mee konden komen, dan was er altijd wel een plekje en wat werk op de boerderij.”

Dagopvang demente ouderen op de boerderij

“Dagelijks zijn er rond de tien gasten met dementie aanwezig op ons bedrijf. We bieden dagopvang aan, waarbij ze echt betrokken worden bij het boerderijwerk. Van dingen doen in de keuken, tot werken in de tuin. Ook het contact met de dieren wordt vaak als heel waardevol ervaren. Ik zie het echt als een verrijking van ons bedrijf”, aldus Johan. “We hebben koeien, ezels en een paar kippen. Het werk met zwaardere machines doe ik pas als alle gasten weer naar huis zijn. Het moet natuurlijk wel veilig blijven.”

Zorg voor de natuur

“De koeien zijn onze belangrijkste inkomstenbron. We hebben rond de vijftig brandrode runderen. Voornamelijk zoogkoeien en kalveren, die bij hun moeders drinken. Sinds 1993 doen we actief aan faunabeheer en is onze boerderij volledig biologisch. Dat betekent onder meer dat we geen kunstmest gebruiken. Er komen veel verschillende soorten wilde planten voor in onze weilanden. Dat trekt weer heel veel dieren aan. Zeker omdat enkele van onze percelen in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen liggen. Op het overgangsstuk hebben we een stuk weiland omgevormd tot een meertje met houtwallen. Hierdoor hebben reeën en dassen voldoende beschutting als ze komen drinken.” Een prachtig gezicht, vindt Johan.

Groei van het bedrijf

De combinatie van het houden van koeien met zorg en natuurbeheer is zo gegroeid op de Hemelrijksche Hoeve. “Als je bedrijf verandert, dan pas je vaak steeds wat aan bij de elektrische voorzieningen. Het besef kwam dat we dat toch een keer goed moesten laten controleren en regelen. Extra belangrijk omdat we iedere dag onze ouderen over de vloer hebben. Het bericht van Interpolis over een elektrakeuring kwam precies op het juiste moment”, vertelt Johan.

Met alle veranderingen door de jaren heen, werd ook het nodige ver- en gebouwd op de boerderij. “Er zijn zonnepanelen aangelegd. En twee oude schuren werden gesloopt voor een nieuwe schuur. Die elektricien vroeg waar hij de bedrading van de nieuwe schuur op aan kon sluiten. We hadden nog een schuur staan met een stoppenkast, maar dat was zo’n oude waar je de zekeringen nog in moest draaien. Dat was geen optie. In huis zou misschien wel kunnen, maar daar was ook al een paar keer een groep bijgezet. Op dat moment las ik een paar keer over stalbranden die waarschijnlijk in de stroomvoorziening waren ontstaan. Bijna tegelijkertijd zag ik de Interpolis elektrakeuring informatie. Ik heb meteen gebeld voor een afspraak.”

Kans op brand kleiner maken

De inspecteur heeft alles wat met elektriciteit te maken heeft, doorgemeten en waar nodig zijn er dingen opengeschroefd. “Je krijgt na afloop een rapport, maar ik vond het erg prettig om ook van de inspecteur zelf te horen wat er aangepast moest worden. Er waren best wat aanbevelingen. Zo bleken de omvormer en de aardlekschakelaar van de zonnepanelen niet op elkaar te zijn afgestemd. Daardoor was het in theorie mogelijk dat er bij piekspanning een probleem zou ontstaan. Verder vormde de oude stoppenkast een risico. Doordat de zekeringen die niet meer gebruikt werden eruit waren gedraaid, kon daar stof in komen. Dat vergroot de kans op brand”, legt Johan uit.

Zo veilig mogelijk ondernemen

Het gaf hem een fijn gevoel dat ook de krachtstroomaansluitingen zijn gecontroleerd. “Je doet er zelf alles aan om ze veilig mogelijk te werken op je bedrijf, maar dit zijn gewoon zaken waar ik zelf geen verstand van heb. Met het rapport van de elektrakeuring ben ik naar de elektricien gestapt waarna alle adviezen zijn doorgevoerd. Het is best een investering zo alles bij elkaar, maar als je brand krijgt dan ben je echt veel verder van huis.”

Meer ontwikkelingen staan er voorlopig niet op de planning voor de boerderij van Johan en Gerrie. “Nou ja, we kijken wel vooruit hoe we de boerderij kunnen ontwikkelen voor de toekomst. Zodat we die levensvatbaar kunnen overdragen aan een volgende generatie. Alles bij elkaar is het geen negen tot vijf baan. Als het nodig is dan zijn we vierentwintig uur per dag bereikbaar voor de gasten. En de koeien hebben uiteraard ook zorg nodig. Maar juist die afwisseling maakt het zo mooi.”

Beheer
WP Admin