Zoek op tijd een alternatief voor alarmering via ISDN PluimveePartner

Zoek op tijd een alternatief voor alarmering via ISDN

Op 1 september 2019 stoppen de telefonieaanbieders met de ondersteuning van ISDN. Dat heeft gevolgen voor de stalalarmering van veel pluimveehouders. Wie werkt met een alarmmelder via ISDN moet voor 1 september 2019 een ander alarmsysteem installeren. Of zorgen voor aanpassingen, zodat het alarmsysteem wel goed blijft werken.

Wat is het probleem met ISDN?

De meeste alarminstallaties in de veehouderij werken met een analoge telefoonverbinding (koperdraad). Dat kan via een enkelvoudige lijn waarmee alleen de alarminstallatie verbonden is, dit heet PSTN. Het kan ook via een meervoudige lijn, dan heet het ISDN. Je kunt met ISDN gelijktijdig internetten, bellen en alarmeren. In veel plattelandsgebieden zijn projecten opgestart om de koperdraad (PSTN en ISDN) te vervangen door glasvezel. Dat levert snel internet op en is voor je toekomstige bedrijfsvoering zeker fijn, omdat steeds meer apparatuur met internet verbonden is.

Let op, internet is regelmatig niet beschikbaar

Voor het monitoren van kritische bedrijfsprocessen is internet echter onbetrouwbaar. Het is ongeschikt voor alarmering. Daarom vraagt Interpolis om een back-up verbinding voor de alarmering bij het afsluiten van een verstikkingsschadeverzekering (VSV). Wanneer 1 netwerk uitvalt, is er nog een ander netwerk beschikbaar.

Het is belangrijk om veiligheid goed te organiseren

John de Hoon is sectormanager veehouderij bij Interpolis, hij vertelt: “Sinds enkele jaren is er speciaal voor de agrarische sector alarmering via een satelliet beschikbaar. Interpolis was in 2011 initiatiefnemer van deze ontwikkeling. Toen al waren er signalen dat glasvezel ISDN ging vervangen. We zagen onvoldoende alternatieven in de aangeboden techniek voor
stalalarmering en vooral de betrouwbaarheid ervan. Tests met de satellietalarmering laten een betrouwbaarheid zien van 99.9%. Steeds vaker kiezen pluimveehouders voor AgroAlarm vanuit bedrijfszekerheid.”

Maak ruim op tijd de afweging wat voor uw alarmering belangrijk is

Het stoppen van ISDN is nu al een goed moment om na te denken over alternatieven. Interpolis geeft daarbij aan dat een alarmdoormelder van 15 jaar oud voor de betrouwbaarheid echt aan vervanging toe is. Laat je goed adviseren door je installateur en zorg voor een veilige stal, ook na 1 september 2019.

Bekijk hier de animatiefilm over AgroAlarm

Beheer
WP Admin