Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

EMB in geweer tegen steunmaatregelen zuivel

De European Milk Board (EMB) heeft op donderdag 7 mei actie gevoerd tegen het Europese crisisbeleid voor de zuivel.

In Brussel gebeurde dat door het storten van melkpoeder, in Berlijn met de bouw van een stapel melkpoederzakken voor het Kanzleramt. De EMB is tegen private opslag (PO) en interventie als crisismaatregelen voor de zuivel, maar pleit voor productievermindering. De Nederlandse DDB en NMV steunen de actie, maar doen niet mee aan protesten zoals het symbolisch dumpen van melk, zegt NMV-voorzitter Harm Wiegersma. Zijn organisatie heeft samen met de DDB de EMB-standpunten ook per brief aan minister Schouten van Landbouw voorgelegd.

Foto: EPA
Foto: EPA

Geen kaas opslaan

In deze brief bepleiten ze niet alleen beperking van de melkproductie, maar stellen ze ook voor om de volumes en soorten zuivelproducten die voor PO in aanmerking komen, te verkleinen. In plaats van 90.000 ton mageremelkpoeder, 140.000 ton boter en10.000 ton kaas, willen zij slechts 45.000 ton mageremelkpoeder en 60.000 ton boter voor een aantal maanden opslaan en geen kaas.

Copa-Cogeca oneens

De ‘gevestigde’ Europese boerenbond Copa-Cogeca is het oneens met de DDB en is ook tegen actievoeren met voedingsmiddelen, laat ze weten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Kelholt

  Als de primaire producent zijn productie beperkt met 20% maar toch voor 100% uitbetaald krijgt dan hoeft er helemaal niets in de opslag.
  Wie gaat dat dan betalen?
  Nou, Ahold heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 645 miljoen euro winst geboekt. Vorig jaar was dit maar 330 miljoen. Ahold profiteert dus van de crisis. Aangezien Ahold zeer maatschappelijk betrokken is en het beste wil voor en vraagt aan haar boeren lijkt het me niet meer dan normaal dan dat Ahold wat extra marge aan de primaire producent gunt.
  Een andere mogelijkheid is natuurlijk om de productie met 100% te verminderen. Dat betekent dus geen levering van melk, vlees, eieren, aardappelen, groente, fruit, vis, bloemen, enz. enz. Beter twee weken geen inkomen dan twee jaar een baggerprijs.

 • Piet P

  Zo is het!

Of registreer je om te kunnen reageren.