ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

NMV steunt protestactie Den Haag

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) staat ‘niet negatief’ tegenover de actie die boeren plannen in Den Haag op 1 oktober. Dat zegt Harm Wiegersma, voorzitter van NMV in een reactie op de demonstratieplannen.

“Ik zie dat de frustratie bij veel melkveehouders en ook bij onze leden hoog oploopt. Leden hebben aangegeven dat ze naar Den Haag zullen gaan.” De vereniging kijkt nog hoe het eventueel de organisatie bij kan staan. “Uitgangspunt moet wel zijn dat de actie netjes verloopt. Het idee is vrij spontaan ontstaan, dus we willen wel nadenken over hoe we hier aan bij kunnen dragen.”

Agractie

Intussen werkt de organisatie van de actie, gedoopt tot Agractie, aan het ontwikkelen van een website. Op agractie.nl is binnenkort alle informatie te vinden. Ook wordt er een doneeractie opgezet om het ingeschakelde communicatiebureau dat onder andere deze website regelt, te bekostigen. De schatting is dat er inmiddels ‘duizenden’ aanmeldingen zijn.

Bedrijven achter de actie

De organisatie weet ook dat veel bedrijven rondom de boerenkring zich achter de actie scharen. Een van hen is ForFarmers. De veevoerleverancier staat de organisatie bij in het opzetten van de actie en vindt het terecht dat boeren naar Den Haag stappen. "We snappen wat boeren dwars zit. Ze werken hard en krijgen veel negativiteit over zich heen. Als dan een politicus zegt dat de helft van het vee maar weg moet, is dat frustrerend. ForFarmers snapt dat", aldus een woordvoerder van de veevoerfabrikant. "Om in de woorden van de minister te spreken: dat is niet chic. Dus staan we onze klanten bij." Hoeveel geld er met de ondersteuning gemoeid is, is niet bekend, ook is nog onduidelijk of adviseurs of medewerkers van ForFarmers bij de actie aanwezig zullen zijn.

Laatste reacties

 • koestal

  Actie is hard nodig .

 • ????

  harde actie is ook HARD nodig Tijd van mooi praten is


  Wat mij betreft een harde actie Tijd van mooi praten is geweest !! • ????

  Harde Actie is HARD nodig Tijd van praten is voorbij !!

 • koestal

  De tijd van pappen en nathouden is voorbij.

 • Mbmb

  Waar blijft de steun van LTO???????

 • farmerbn

  LTO kan beter wegblijven. Kunnen de actievoerders lekker tekeer gaan terwijl LTO schone handen houdt. Dit is precies wat boeren nodig hebben. LTO die braaf de scherpe kantjes van de plannen van de overheid afslijpt en een militante groep die de druk er goed ophoudt.

 • Mbmb

  Nee, farmerbn, zo werkt het al lang niet meer. LTO heeft elke kracht verloren en is aan de onderhandelingstafel bij voorbaat de verliezer. Het zou LTO juist heel goed doen om de actie actief te ondersteunen en te laten zien dat zij het ook zat, zat zat zijn. Ik denk dat ze niet meer durven te spreken op 1 oktober, bang voor de reacies bij de boze boeren.

 • Alco

  Na de onderhandelingstafel komt het LTO met de mededeling. WE hoeven niet 50% in te krimpen, maar 25%. En dan zijn ze ook nog trots ook.

 • leo,s vriend

  Alco, en als na onderhandelingen blijkt dat het toch 50% is? Schuld lto?
  Of lekker niet onderhandelen? en ook 50% ,ook schuld lto?
  Of geen krimp na onderhandelingen? Dan is het zeker de verdienste van.............?

 • Leo's vriend ,op basis van papieren uitkomsten N inleveren dacht het niet.Eerst grondig onderzoeken wie nu de N uitstoot ,de agrarische sector heeft met alle bouwkundige aanpassingen al veel gedaan.Is er al onderzocht wat de uitstoot van Schiphol is ,dacht het niet of willen ze dat niet weten.Laten ze 1 oktober daar maar even fijntjes op wijzen,eerst bewijs wie de echt N vervuiler is.

 • leo,s vriend

  15.41, mee eens, maar de lto wil geen N inleveren op basis van papieren uitkomsten.
  En ja, grondig onderzoeken graag, maar dan niet schrikken als we toch een grote uitstoter zijn........
  Ik hoop het niet, maar nu beweren dat anderen veel slechter zijn, en later die woorden terug moeten nemen.........

 • Kelholt

  Daar zou ik me niet zoveel zorgen over maken @leo,s vriend
  Ik zie maar weinig megastallen op onderstaand plaatje met METINGEN van NO2:
  https://cdn.knmi.nl/system/updates/image2s/000/002/784/xlarge/NO2_Nederland_2018_Tropomi_KNMI.jpg?1544188675

 • Alco

  Er moet bewezen worden wat N doet in de natuur.
  Daar zijn allerlei aannames wet geworden.

 • koestal

  Proud to be a farmer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.