Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

Verlies voor FrieslandCampina Pakistan

FrieslandCampina Engro Pakistan heeft over het eerste half jaar van 2019 een verlies geboekt van omgerekend € 1,3 miljoen bij een omzet van € 104,5 miljoen. Vorig jaar boekte de onderneming over hetzelfde tijdvak nog een winst van € 2,9 miljoen.Toen was de omzet 22% kleiner.

Uit de tussentijdse rapportage blijkt dat de kosten flink zijn toegenomen, van € 68,2 miljoen in de eerste helft van 2018 naar € 87,4 miljoen in de eerste helft van 2019. Volgens de Express Tribune een gevolg van hogere financieringskosten, de waardedaling van de lokale munt (de roepie) en een hogere inflatie.

CFO Hein Schumacher van Koninklijke FrieslandCampina ziet voldoende mogelijkheden voor groei. - Foto: ANP
CFO Hein Schumacher van Koninklijke FrieslandCampina ziet voldoende mogelijkheden voor groei. - Foto: ANP

Beursmakelaar Topline Securities geeft aan dat de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. De brutomarge is gedaald van 20 naar 15%. De makelaar noemt toenemende concurrentie, afgenomen consumptie van verwerkte zuivel, onverwachte veranderingen in regelgeving en volatiele internationale melkprijzen als grootste risico’s voor FrieslandCampina Engro Pakistan.

Beurswaarde bijna gehalveerd, maar groeimogelijkheden blijven bestaan

De beurswaarde van FrieslandCampina Engro Pakistan is in de afgelopen jaren flink gedaald. In 2016 betaalde FrieslandCampina omgerekend € 430 miljoen voor een belang van 51% in de onderneming. De beurswaarde van deze aandelen is met ruim € 200 miljoen gedaald.

FrieslandCampina topman Hein Schumacher gaf recent tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers al aan dat tegenwind in Pakistan begrijpelijkerwijs druk zet op de waarde van de investering. Toch ziet hij nog voldoende mogelijkheden voor groei. Op de lange termijn heeft Pakistan volgens hem zelfs de potentie om voor FrieslandCampina het nieuwe Indonesië te worden.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  En maar geld blijven sturen naar pakistan. bodemloze put, beter is het om het eerst verlies te nemen!
  Lijkt met trouwens beter als het loon van Schumacher daar geherinvesteerd wordt en niet het geld van de boeren.

 • 430 miljoen in pakistan investeren waar nog geen cent verdiend is, en t riedel verkopen....dom dommer domst ! Die lange termijn hoe lang mag die wel niet duren ? Lekker makkelijk met geld van de leden smijten !

 • deB.


  Die dikke Jaguars moeten ook betaald worden, waanzinnig dat die kantoorpuppies daarin moeten rijden

 • veldzicht

  Wil je eigenlijk in dergelijke landen nog wel werken?

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • .....

  Ach wat goed, ontwikkelingshulp voor Pakistan

 • Attie

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Trot

  Ik weet al wie dit gaat betalen maar bandbreed gaat top

 • farmerbn

  Foei Attie

 • Schrauwen Landbouw

  Schumacher blijf bij je leest

 • Daarom moeten wij nu 1 cent melk geld inleveren

 • groei is nog geen winst, en winst is nog geen melkgeld naar de Nederlandse boeren die eigenaar zijn van fcm, dat vergeet men tegenwoordig, riedel verkopen voor 80 miljoen euro en wel winst gevend ! een investerings maatschappij neemt geen genoegen met een rendement lager als 8 procent, maar wel verlies gevende en engro kopen waar we bij verkoop nu 200 miljoen plus het verlies op af moeten boeken!! goeie directeur, misschien dat ie het expres doet, krijgt die ook nog een op rot premie van een 1000 000 euro 2 vliegen in een klap!

 • cornelis 22

  430 miljoen gedeeld door ongeveer 10.000 leden is43 duizend per lid . Laten we het verlies maar in 1 keer nemen zijn we er van af, heeft geen invloed op de afzet van de leden want er mag geen gram zuivel geimporteerd worden in Pakistan . FC ging daar naar toe om met lokale productie even te laten zien je een melkfabriek runt, winst maakt die vervolgens aan de nederlandse boeren in de prestatieprijs ten goede zou komen en dat alles in het op een na corruptste land ter wereld.
  onbegrijpelijk dat dit gebeurd is persoonlijk weet ik dat men tot op het hoogste niveau door kenners van Pakistan gewaarschuwd is .

 • Attie

  Terecht farmerbn, maar die van veldzicht was gewoon waarheid jammer dat die weg is..

 • famboenink@hetnet.nl

  van kirgieziestan tot pakistan geen tijd om melk te drinken man
  maar gezelig trainer bij de taliban

 • info36

  Waarschijnlijk slaat de politieke correctheid ook hier door door allerlei reacties te verwijderen.

 • 306lsa

  wat echt een nadeel is tenminste dat vindt ik dat is dat die mensen die investeren in de projecten met andermans geld gokken/of gewoon een keer pech hebben met andermans geld
  maar er is een soort gezegde : put your money where your mouth is
  als die investeerders het een goede investering vinden dan kunnen hun toch ook hun eigen geld er in stoppen en als er dan een winst komt hebben ze voordeel als er een verlies is een nadeel (een bedrag dat bijv. gelijkstaat met een gemiddelde veehouder)

 • Hagbrook

  Wat doen ze daar, laten ze eerst in Nederland de boel maar eens op orde brengen en houden en blijven zorgen voor een goede melkprijs voor de veehouders ,ze moeten zich een afvragen waarom 400 veehouders zijn vertrokken ,ik denk niet dat die allemaal heel erg tevreden waren over hun Friesland Campina, of is Friesland Campina niet meer van de veehouders. Leden doe de mond eens open op de regio vergaderingen en ga de hoge heren eens wakker schudden waar ze toch mee bezig zijn, ik denk dat ze er meer voor zichzelf zitten, en er zitten er veel ,dan voor de veehouders .
  Als er ergens iets niet goed gaat hebben ze altijd wel goede smoes en komen overal mee weg , en de veehouders moeten betalen zij niet.

 • johan.vandegraaf

  Hoi Hoi nu verlies,maar binnenkort winst gewoon nu blijven daar als de stabiliteit daar toeneemt wil iedereen daar zitten ,RFC laat je nu niet gek maken !!

 • Cvdo

  @johan.vandegraaf....

  -als je je laat financieren door een ontwikkelingsbank (i.p.v. een investeringsbank) maken de hypothecaire voorwaarden duidelijk dat rendement niet de primaire doelstelling is....

  -wij hebben daar feitelijk niets,.. slecht 51% van de aandelen. De eerste intensie om via deze constructie naar Pakistan te exporteren werd slechts enkele weken na de totstandkoming geblokkeerd door een (bewuste) fenomenale stijging van de importheffing....

  Roelof Joosten heeft z'n premie op basis van te verwachten winstprognose binnen en lachte plat gezegd z'n lul uit z'n broek......


 • Bennie Stevelink

  Hoeveel boeren hebben vorig jaar fosfaatrechten gekocht voor €280 wat nu nog €150 waard is? Leidt deze waardevermindering tot een slechter bedrijfsresultaat?
  Ik denk het niet: het heeft alleen gevolgen voor de balans, niet voor het bedrijfsresultaat.

  Misschien is het goed om eens naar de geschiedenis te kijken van het vroegere Frieslandfoods en zijn voorlopers.
  Al in de jaren twintig is men begonnen met een vestiging in Indonesië. Toen Indonesië onafhankelijk werd dacht men in eerste instantie dat men als Nederlanders daar weg zou moeten. Het bleek tot hun verrassing dat ze konden blijven en hun positie zelfs verder konden uitbouwen. Indonesië is net als Pakistan een zeer corrupt land, toch kan men daar goede resultaten halen.

  En dan Wamco-Nigeria, de grootste buitenlandse vestiging. Daar zijn ze in de jaren vijftig of zestig compleet het land uit gegooid. Later mochten ze terug komen en is het uitgegroeid tot één van de grootste en best renderende vestigingen.

  In dit soort landen denk je in lange termijnen: jaren gaat het slecht en dan weer jaren heel goed.
  Engro Pakistan nu van de hand doen zou oliedom zijn: het kan maar weinig verder zakken. Als de exploitatie de komende jaren maar niet teveel verlies met zich mee brengt kunnen ze daar op langere termijn alleen maar winnen.

 • kleine boer

  Bennie hoeveel boeren hebben vorig jaar en dit jaar niks gekocht en gewerkt met wat ze hadden...

 • jorn

  Beter rekenen de koers is 44:189=0.233 euro cent x het aantal RFC aandelen is ruim 91 over van de 430 ( begin dit jaar nog 200 miljoen!)

 • eja

  en weer laat de applaus machine haar achterban in de steek.
  je zult het maar op je cv hebben staan dat je mee mag KLAPPEN.

 • RIEN65

  Wel raar. Als er positief nieuws over FC dan komen er geen reacties. Een hogere garantieprijs als de concurrentie of een nabetaling die een aantal concurrenten nog eens niet kennen je hoort er niemand over.
  Maar bij een beetje tegenslag weten we het allemaal beter.

  Ben je lid van FC en ben je niet eens met het beleid dan zeg gewoon op.

 • info58

  @kleine boer
  Bennie heeft verleden jaar verkocht en nu terug gekocht. Sla je slaatje met niets doen toch geld verdienen.

 • kleine boer

  Info 58 zal rfc riedel ook goedkoper terug kopen nu 😜

 • Firma Vellenga

  Rien65 ja, dat hebben we een paar jaar terug ook gedaan. We hadden toen al vraagtekens bij de investeringen/uitgaves van FC. Nu, mogen we van een afstandje kijken hoe het FC vergaat. Dat voelt toch wel beter dan wanneer je FC lid bent. Ik ben benieuwd of Bennie gelijk gaat krijgen. Zelf denk ik dat we in deze tijden niet te vergelijken zijn met hoe het in het verleden ging. FC geeft dit zelf ook al aan zoals de concurrentie. Misschien moet A-Ware daar ook maar iets beginnen en kunnen ze laten zien hoe het ook/goed kan gaan.....

 • Bennie Stevelink

  Vellenga, jullie hebben als A-ware leverancier er belang bij dat de coöperaties zo goed mogelijk presteren. Jullie melkprijs wordt namelijk gebaseerd op die van de coöperaties.
  Als A-ware winstgevende marktposities van coöperaties weet af te pakken is dat voor A-ware tweemaal winst: ten eerste kan A-ware daardoor zelf meer winstgevende omzet draaien, ten tweede gaan coöperaties daardoor slechter presteren waardoor A-ware aan de eigen leveranciers een lagere melkprijs kan betalen.
  Het mes snijdt voor A-ware aan twee kanten.

 • Kelholt

  Volgens mij is Bennie vergeten hoe FrieslandCampina haar melkprijs bepaald...
  Als FrieslandCampina zo geweldig zou draaien en haar leveranciers liet meedelen in die winst en niet haar bestuur die de winst in verre oorden investeert maar gewoon doormiddel van het uitbetalen van een hogere zelf bepaalde melkprijs dan ging er helemaal niemand aan A-ware leveren. Het mes zou dan voor de FrieslandCampina leveranciers aan twee kanten snijden.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, jouw redenering klopt niet. Ook bij de huidige melkprijsbepaling van RFC betalen ze hoger uit dan A-ware. De melkprijs kan dus niet de reden zijn om naar A-ware te gaan.

 • Kelholt

  Ja Bennie, A-ware is een commercieel bedrijf. De eigenaar houdt de winst in het bedrijf of privé voor zichzelf en heeft geen enkel belang bij een hoge melkprijs anders dan dat bij een te lage melkprijs niemand aan hem levert.
  FrieslandCampina is een coöperatie en de winst zou ook ten goede moeten komen aan de eigenaren, de leden. Tevens zou FrieslandCampina als marktleider prijszetter moeten zijn en geen prijsvolger. Nu doen ze een klein plusje, en die wordt steeds kleiner, bij op de referentieprijs zodat niet teveel leden weglopen en met de rest van de winst gaan ze leuke dingen doen in het buitenland. Die leuke dingen zijn vooral leuk voor de mensen die bij FC op de loonlijst staan, de eigenaren hebben er nul komma nul aan.

 • koestal

  In Pakistan is weinig te verdienen,het is een onstabiel land, vaak ruzie met buurlanden.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.