Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Qualibeef jaar na etikettenschandaal failliet

De ondernemingsrechtbank van Luik heeft het bedrijf Qualibeef (het vroegere Veviba) failliet verklaard.

Dat meldt het Belgische Vilt op basis van informatie van de Belgische omroep RTBF. Veviba was krap een jaar geleden verwikkeld in een schandaal rond valse invriesdata op de etiketten.

De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnemer te vinden voor het slachthuis, versnijderij en industriële diepvriezer. Kandidaat-overnemers hebben tot 15 september de tijd om zich te melden.

Fraude met invriesdata

Bij Veviba werd in het najaar van 2016 fraude met invriesdata op de etiketten van bevroren vlees vastgesteld. Ook in de versnijderij ontdekte het Voedselagentschap onregelmatigheden. De vaststellingen werden overgemaakt aan het gerecht. De media kregen lucht van de fraude alvorens het gerecht ingegrepen had en al gauw rezen er veel vragen over de aanpak van de voedselfraude door het FAVV. De oppositie meende dat het agentschap door de besparingen vleugellam was.

Naam gewijzigd in Qualibeef

Daarop verloor het slachthuis in maart vorig jaar zijn vergunning. Het slachthuis, dat eigendom is van de familie Verbist die eerder al in opspraak kwam voor inbreuken op het dierenwelzijn, veranderde daarop van naam. De nieuwe naam ‘Qualibeef’ moest, samen met het terugtreden van de familie Verbist uit het bedrijf, de link met de fraude en met de familie Verbist doorbreken. Maar het bedrijf slaagde er niet in het tij te keren. In februari vroeg en kreeg Qualibeef bescherming tegen zijn schuldeisers, en deze week werd het faillissement uitgesproken.

54 ontslagen

Het failliet van Qualibeef en van zijn filiaal Abattoir et Marché de Bastogne (AMB) betekent ook het ontslag van 54 personen: 48 bij Qualibeef en 6 bij AMB. Het personeel is vandaag al economisch werkloos. Volgens tijdelijke bestuurder Jean Charles Mottet blijft de site in Bastenaken een vlaggenschip voor Wallonië. “De site is nu volledig opgekuist. We koesteren echt hoop dat we een overnemer zullen vinden en dat het ontslagen personeel opnieuw aan het werk kan”, zegt hij.

De procedure voor de ondernemingsrechtbank staat volledig los van het strafrechtelijk onderzoek tegen Veviba. Dit is nog steeds aan de gang.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.