De locatie van Milcobel in het Belgische Kallo. – Foto: Milcobel RundveeNieuws

Milcobel draait verlies en kondigt reorganisatie aan

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel realiseerde afgelopen jaar een nettoverlies van € 11,6 miljoen. Daarbij bleef de melkprijs duidelijk achter bij die van veel concurrenten. Om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken, volgt komende maanden een reorganisatie. Zo stopt de zuivelonderneming onder meer de productie van melkpoeder in de twee kleinere melkpoedertorens in Kallo. De reorganisatie kost naar verwachting 130 werknemers hun baan.

Net als een aantal andere zuivelondernemingen had ook Milcobel het moeilijk op een ‘turbulente’ zuivelmarkt afgelopen jaar. Aan de vraagzijde brengt een steeds globalere zuivelmarkt volgens de zuivelonderneming meer geopolitieke en economische onzekerheden. Aan aanbodzijde leidt de sterk toegenomen regelgeving in Europa en België tot een krimpende melkplas, waardoor Milcobel rekening houdt met een afnemende aanvoer. Bekend is dat ook een aantal Nederlandse zuivelondernemingen melkveehouders in België aan zich probeert te binden. Milcobel heeft zelf, naast leden in België, ook tientallen leden-melkveehouders in Frankrijk en Nederland.

Kosten omhoog op verschillende posten

Milcobel zag de kosten voor energie, grondstoffen en diensten afgelopen jaar fors toenemen. Ook de sterk gestegen loonkosten konden niet direct worden doorberekend. Daarbij had de zuivelonderneming te kampen met een eenmalige hoge kostenpost op ICT-gebied. Milcobels omzet daalde van € 1,36 miljard in 2022 naar € 1,32 miljard in 2023. De winst zakte van € 4,4 miljoen naar een verlies van € 11,6 miljoen. De solvabiliteit verminderde van 26,4% naar 25,9%. Meer cijfers zijn te vinden in het jaarverslag dat de zuivelonderneming naar verwachting dinsdag 18 juni publiceert, na goedkeuring door de algemene vergadering.

Naast tegenvallers zag Milcobel ook lichtpuntjes. Zo liep de samenwerking met Arla wat betreft de verwerking van wei tot hoogwaardige wei-ingrediënten, goed. Ook de ijsdivisie presteerde goed, net als de kaasraspactiviteiten.

Om de winstgevendheid van de onderneming te herstellen wil Milcobel de zuiveldivisies Premium Ingredients en Consumer Products integreren. Een vlakkere structuur moet leiden tot een efficiëntere samenwerking. De twee kleinere poedertorens in Kallo gaan vanaf september 2024 uit productie. Dit is volgens de onderneming een rechtstreeks gevolg van de krimpende melkplas en de lage zuivelnoteringen voor poeder. Milcobel staat open voor een eventuele herbestemming van deze poederinstallaties, bijvoorbeeld voor het verwerken van plantaardige alternatieven of het produceren voor derden.

Ook management en consultants leveren in

Milcobel snijdt ook op andere plekken in de kosten. Zo keert de onderneming over 2023 geen managementbonussen uit en wordt het aantal externe consultants teruggebracht. De zuivelonderneming denkt na de reorganisatie beter in te kunnen spelen op de markt. De focus blijft op een betere verwaarding van melk in producten die maximaal renderen. Daarvoor kijkt Milcobel onder meer naar mogelijke uitbreidingsplannen voor de kaasraspactiviteiten in Halen (Kaasbrik). Ook de samenwerking met Arla wat betreft de verwaarding van wei draagt hier volgens de onderneming aan bij.

Begin dit jaar maakt Milcobel bekend per direct afscheid te nemen van CEO Nils van Dam. Volgens de Belgische zuivelonderneming konden de raad van bestuur en de CEO het niet eens worden over de te volgen visie. Het dagelijks bestuur is, in afwachting van een nieuwe CEO, overgenomen door een aantal directieleden.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin