Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Melkrobotbedrijf: hogere melkproductie en hogere kritieke opbrengstprijs

Bedrijven met een automatisch melksysteem investeerden € 450 meer per koeplaats in de stal en ruim € 600 per koe meer in machines en werktuigen dan bedrijven met een melkstal. Dat blijkt uit een analyse van Flynth Adviseurs en Accountants, die via zijn database het economisch effect van arbeidsverlichting en flexibiliteit bekeek.

Met gemiddeld 137 melkkoeien zijn deze bedrijven ook iets groter dan de bedrijven met een melkstal (126 melkkoeien). Het gemiddelde melkproductieniveau per koe ligt op de robotbedrijven met 8.849 kilo, ruim 400 kilo per koe hoger. De melkproductieomvang is 987.000 kilo, zo’n 70.000 kilo meer dan de melkstalbedrijven. Vet- en eiwitgehaltes in de melk verschillen niet of nauwelijks.

Het vervangingspercentage van de melkkoeien ligt voor beide typen bedrijven rond 27.

De gemiddelde leeftijd van de melkkoeien is op de bedrijven met melkstal is 55,7 maanden; 1 maand meer dan op de robotbedrijven. De gemiddelde leeftijd van de koeien bij uitstoot ligt bij de melkstalbedrijven 2 maanden hoger.

Bekijk de video: Interne verbouwing met 3 melkrobots

Hogere vaste kosten voor robotbedrijven

De krachtvoerkosten per kilo melk liggen in beide groepen gelijk. Kosten voor diergezondheid zijn op de robotbedrijven 0,1 cent lager dan op de melkstalbedrijven. Als het gaat om de totale toegerekende kosten voor melkproductie is er tussen beide groepen weinig verschil.

Kosten voor loonwerk en betaalde arbeid zijn, uitgedrukt per kilo melk, voor beide groepen bijna gelijk.

Vaste kosten voor gebouwen en machines en werktuigen liggen bij de robotbedrijven 1 cent hoger en worden veroorzaakt door hogere afschrijvingen (hoger investeringsniveau) en meer onderhoud. Kosten voor energie/water liggen op de robotbedrijven 0,1 cent hoger. In totaal zijn de vaste kosten op de robotbedrijven 1,2 cent hoger.

Flynth rekent uit dat, als gevolg van het hogere investeringsniveau, de lasten voor rente plus aflossing bij de robotbedrijven gemiddeld op 8,9 cent per kilo liggen. Op de melkstalbedrijven is dat 8 cent.

Kritieke opbrengstprijs robotbedrijf 36,7 cent

Rekening houdend met benodigde middelen voor privé-uitgaven en jaarlijkse vervangingsinvesteringen, geldt voor de melkstalbedrijven een berekende gemiddelde kritieke opbrengstprijs voor de melk van 35,8 cent ten opzichte van 36,7 cent voor de robotbedrijven.

Lees ook: Marktpositie melkrobot doorbreekt grens 25%

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt makkelijk wat gaten schieten in deze vergelijking. Robotbedrijven melken duurder dan melkstalbedrijven. Robots zijn duurder, gebruiken meer energie en meer aangekochte jerrycans. Om die extra kosten een beetje te compenseren gaan robotbedrijven waarschijnlijk minder uitgeven aan mechanisatie, fokkerij , aankoop land of anders. Onderaan de streep zijn robotboeren toch nog één cent duurder uit maar dat waren er veel meer. Nu lijkt één cent verschil niet veel maar het waren er veel meer. Daar lees je niks over.

 • RIEN65

  Beste farmerbn, het artikel meldt het tegendeel meteen in de eerste regel: Bedrijven met een automatisch melksysteem investeerden € 450 meer per koeplaats in de stal en ruim € 600 per koe meer in machines en werktuigen dan bedrijven met een melkstal.

 • draaier

  En dan de hamvraag; wat is de waarde van extra vrije tijd?

 • jan doedel

  Melk sinds één jaar met robots is gewoon een uitkomst ook al kost het wat meer!!.

 • farmerbn

  Over welke machines en werktuigen praten we? Aanschuifrobot, voerkeukens, mestrobots of trekkers en maaiers?

 • 344412

  Wat is tijd je waard inderdaad. Mij het wel.

 • Attie

  Groeien met 60 tegelijk is nogal duur..
  En volop goedkoop gras lijkt me ook lastig.

 • Gradje 1966

  Zijn dit vergelijkingen met robotbedrijven die een jaar draaien dat alle kosten nog onder de garantie vallen . Ik heb de bank er over gesproken en die zij dat 2.5 a 3 cent per liter eerst komt

 • Gradje 1966

  Ik zou willen zeggen die gene die dit verhaal of berekening heeft gemaakt mag bij mijn 3 robots leveren en krijgt dan tien jaar lang 1.5 cent per gemolken liter dan kan hij nog 0.3 cent per liter verdienen en dan weet ik waar ik aan toe ben

 • veldzicht

  Kan allemaal waar zijn,alleen de jongeren willen niet meer om 6 uur uit hun nest komen,
  s,middags willen ze niet teveel aan tijd gebonden zijn,anders worden ze helemaal geen boer meer.

 • En terecht de kritieke opbrengst prijs ligt boven de gemiddelde melkprijs.

 • Vhouder

  robot is ook goud waard voor de koeien vooral vaarzen komen beter tot hun max

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.