Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Boer moet ton subsidie voor hakselaar terugbetalen

Een akkerbouwer die een emissiearme maishakselaar had aangeschaft waarvoor hij € 100.000 subsidie kreeg. moet dat subsidiebedrag terugbetalen.

Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een recente uitspraak.

Ook eigenaar van loonbedrijf

In 2011 was de boer € 100.000 subsidie verleend voor de aanschaf van de emissiearme hakselaar voor zijn akkerbouwbedrijf, een eenmanszaak. Naast het akkerbouwbedrijf is de boer ook eigenaar van een loonbedrijf, om fiscale redenen zijn dat twee op zich zelf staande bedrijven. Bij een controle door de NVWA eind 2015 constateert de inspecteur dat de maishakselaar niet op het bedrijf aanwezig was. Duidelijk werd dat deze al sinds augustus 2013 verhuurd wordt aan het loonbedrijf van de boer voor € 36.000 per jaar. Volgens een berekening van de NVWA is de hakselaar van 2013 tot en met 2015 ongeveer 1% van de tijd op het eenmansbedrijf van de boer aanwezig, de rest van de tijd – via het loonbedrijf – op andere bedrijven.

Bij een controle constateert de inspecteur dat de maishakselaar niet op het bedrijf aanwezig was

De hakselaar van de akkerbouwer werd ook op het loonbedrijf ingezet. - Foto: Matthijs Verhagen
De hakselaar van de akkerbouwer werd ook op het loonbedrijf ingezet. - Foto: Matthijs Verhagen

Ook binnen landbouwonderneming

Volgens de boer staat nergens dat loonbedrijven zijn uitgesloten van subsidie. Het gebruiken van de machine voor loonwerk is ook de hakselaar ‘inzetten voor landbouwdoeleinden’, zoals de subsidievoorwaarden eisen, aldus de boer. Daarnaast wordt de hakselaar steeds meer in het landbouwbedrijf ingezet. De hectares mais zijn gestegen van 8 hectare in 2014 naar 42 hectare in 2015 tot bijna 55 hectare in 2016. Daarmee wordt de hakselaar intussen voor een groot deel binnen de eigen onderneming gebruikt. Ook is de verhuur per kwartaal opzegbaar. Volgens de akkerbouwer is de maishakselaar daarmee niet duurzaam aan het eenmansbedrijf onttrokken. Daarnaast zijn in de ogen van de boer het eenmansbedrijf en het loonbedrijf feitelijk één zaak.

Twee onafhankelijke ondernemingen

Het CBb gaat niet mee in de argumentatie van de boer. Dat de boer eigenaar is van beide bedrijven speelt geen rol, want het akkerbouwbedrijf is een op zichzelf staande onderneming en staat los van het loonbedrijf. Het gaat volgens het CBb dus om twee onafhankelijke ondernemingen.

De belangrijkste argument voor het CBb is dat de subsidieregeling als voorwaarde stelt dat een met subsidie aangeschafte landbouwmachine ‘uitsluitend in eigen landbouwonderneming voor landbouwdoeleinden’ mag worden gebruikt. De betreffende boer heeft echter binnen vijf jaar na de subsidievaststelling de machine verhuurd. Dat niet letterlijk in de voorwaarden staat dat verhuur is verboden, zoals de boer stelt, doet volgens het CBb niet ter zake omdat de subsidievoorwaarde impliciet betekent dat niet verhuurd kan/mag worden.

De subsidie van € 100.000 zal moeten worden terugbetaald.

Laatste reacties

 • cor vroege

  Wat is er emissie arm aan zo,n hakselaar? De hoeveelheid diesel gebruik soms?

 • Almagro

  Wacht even, je beurt een ton subsidie bij de aanschaf van een hakselaar ??

 • koestal

  Creatieve boer.

 • husky

  Onduidelijk verhaal hoe het kan dat er subsidie zit op een mais/gras hakselaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.