Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Schuldeisers Van Bakel naar rechter

Schuldeisers van Van Bakel Onroerend Goed hebben hoger beroep aangetekend tegen afwikkeling van het faillissement van de onderneming. De curator wil het faillissement afronden bij gebrek aan baten.

De schuldeisers, waaronder boeren die nog geld of melkquotum moeten krijgen van Van Bakel, leggen zich daar niet bij neer. Een heeft nog ruim € 500.000 tegoed van het bedrijf, de ander een melkquotum van zo’n 750.000 kilo. Volgens hun advocaat, Martijn van Dam (Lemstra Van der Korst), gaat het in totaal om enkele miljoenen euro’s die ze terug willen krijgen.

Van Bakel handelde in agrarische bedrijven en melkquota. Later kwam daar een emigratiebemiddelingsbedrijf bij, Vreba-Hoff Dairy Development. Dit bedrijf groeide uit tot de grootste emigratiebemiddelaar voor melkveehouders die naar de VS wilden emigreren. Tientallen boeren verkochten hun bedrijf in Nederland aan Van Bakel die voor hen een nieuw bedrijf in de VS zou bouwen. Een deel van hen heeft nooit een bedrijf gekregen. Toen de firma omviel, waren nog 10 melkveebedrijven in aanbouw en moesten voor nog eens 6 bedrijven voor emigranten locaties en vergunningen worden geregeld.

Krediet- en zuivelcrisis of onbehoorlijk bestuur oorzaak faillissement

Volgens de directeur van Van Bakel Onroerend Goed, Willy van Bakel, zijn z’n bedrijven in de VS en vervolgens in Nederland in problemen gekomen door de kredietcrisis en zuivelcrisis van 10 jaar geleden.

De schuldeisers menen dat er meer aan de hand is en er al voor de crisis problemen waren. Ondanks waarschuwingen van de bank en adviseurs ging Van Bakel volgens hen door met onverantwoord grote investeringen in de VS. De administratie in Nederland en in de VS was bovendien een chaos, waardoor niet adequaat kon worden ingegrepen toen de kredietcrisis en zuivelcrisis zich aandienden.

Ze verwijten de directeur wanbeleid ofwel onbehoorlijk bestuur. Als ze daarin gelijk krijgen, kan Van Bakel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden. “Mijn cliënten zien veel ‘red flags’ die duiden op onbehoorlijk bestuur en een administratieve wanorde. Hoewel de tekortkomingen zeer ernstig zijn, vindt de curator echter dat er geen vordering is op de bestuurder(s)”, aldus de advocaat Martijn van Dam.

De advocaat vindt dat ook gekeken moet worden naar de rol van andere oud-bestuurders van Van Bakel Onroerend Goed, de broers van Willy van Bakel die in Vredepeel het grootste melkveebedrijf van Nederland runnen. Zij waren, tot de vele bv’s in 2009 werden gesplitst om te voorkomen dat de problemen in de VS het melkveebedrijf in Nederland in de val zou meeslepen, volgens de advocaat medeverantwoordelijk.

De curator gaf dinsdag 7 mei tijdens de zitting toe dat de administratie niet goed werd bijgehouden, maar bleef bij zijn conclusie dat er in de boedel geen geld meer zit voor de schuldeisers.

Willy van Bakel probeerde afgelopen jaren, samen met Kees Koolen (oprichter van Booking.com), het grootste melkveebedrijf van Brazilië op te zetten. Dat project is nog steeds niet van de grond gekomen.

Laatste reacties

 • el

  Zelf hebben er een mooi en groot bedrijf van neergezet!

 • Vhouder

  en maar de grote jonge uithangen met andermans geld

 • wmeulemanjr1

  Wel makkelijk als je niet meer hoeft terug te betalen..

 • Colusdijk

  er zijn nog steeds ezels die er zaken mee doen

 • Gradje 1966

  Het word tijd dat de benadeelde boeren deze heren eens hard aanpakt dit zijn geen mensen maar schoften . En nu gaat Willy weer fosfaatrechten bij stoppers proberen los te krijgen en aandeelhouder van een of ander B.V tje te maken en net als in het verleden op de zelfde slinkse wijze wees gewaarschuwd

 • koestal

  Daar zitten de van Bakels niet mee. Bord voor de kop.

 • tinusje

  zijn ze weer los gelaten dan de v bakels?

 • gjh

  bakels gaan altijd over de rug van een ander

 • Vhouder

  postzegel plakken op die willy en opsturen naar de vs kan ie nog paar honderd jaar de bak in

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • WGeverink

  Ik geef mijn portomonee aan niemand mee want zo kan die ook niet worden leeg geplunderd. Jullie geven je miljoenen zo maar mee aan een makelaar met een vlotte babbel. Dan loop je wel te soliciteren om besotemieterd te worden toch?

 • kleverlaan2

  Ik moet nog denken aan al die advertenties en al die mooie stukken in het vakblad de boerderij. Er stond zelfs een keer rectificatie in omdat ze iets te kritisch waren geweest. Ja een groot betaler die mag en kan je niet beledigen was de gedachtegang toen.

 • varken23

  Ik vraag me altijd af wie er achter de bedrijven en werkwijze van de van Bakels zit?

 • el

  Chinees geld?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.