Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Marktpositie melkrobot doorbreekt grens 25 procent

Voor het eerst staat op meer dan een kwart van de melkveebedrijven een melkrobot.

De marktpositie van automatische melksystemen op bedrijven in Nederland heeft de grens doorbroken van 25%. Dat blijkt uit de statistieken van Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties. (KOM). Volgens KOM zijn er tijdens de laatste update 4.221 automatische melksystemen in gebruik op een totaal van 16.865 actieve melkveebedrijven of locaties. Dat betekent dat een kwart van de bedrijven gebruik maakt van een automatisch melksysteem.

Ontwikkeling

De melkrobot deed zijn intrede in 1992. Lely was de eerste die de Astronaut op de markt bracht. De eerste jaren werd de robot slechts omarmd door een gering aantal bedrijven die het ‘pionierswerk’ uitvoerde. De ondergang van de oranje AMS Liberty, als gevolg van matig functioneren van de melkrobot en bijbehorende problemen bij het vee, zette de acceptatie bij veel melkveehouders op een laag pitje. Pas in 1997 nam het aantal melkrobots substantieel in aantal toe toen Lely haar A2 presenteerde. In 2000 volgde DeLaval met de VMS. Deze 2 merken domineren nu nog altijd de markt.

Conventioneel

Volgens de cijfers van KOM valt verder op dat het aantal draaimelkstallen in Nederland voor het eerst sinds jaren daalt. Na jaren van toename waren er eind 2018 943 draaimelkstallen in gebruik. Eind april waren dat er 10 minder. Dat is geen enorme daling, maar geeft wel aan dat het maximumniveau voor dit type melkstal bereikt lijkt te zijn.

Lees ook: Interne verbouwing met 3 melkrobots

Laatste reacties

 • eja

  ook als er geen robot verkocht wordt gaat het procentueel omhoog vanwege de stoppers die veeal geen robot hebben.

 • Gat

  Ken stoppers waar ze nog staan de robots.

 • mtseshuis

  A2's worden wel gevraagd, dus als stoppers ze hebben staan, er is afzet voor..

 • witrug123

  Let een s goed op...….Bedrijven waar robots komen staan enkele jaren erna te koop. Merkte het laats op tegen een agrarisch makelaar die ik ken ,en die zag ook die trend. Robots melken de boer uit...………. Maar er zijn ook wel bedrijven waar de robots er weer uit gaan,maar dat wordt het liefst stilgehouden

 • Vhouder

  melkrobot is de beste uitvinding perfect voor de koe

 • koestal

  Wij melken nog steeds met een A2 .al 20 jaar lang.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.