Partner
Foto: De Heus RundveePartner

Weidegang en robotmelken: Gaat dat eigenlijk wel samen?

We wisten dat Weidegang in combinatie met Robotmelken een uitdaging zou worden. Omdat we niet zo goed konden inschatten hoe onze koeien zouden reageren op de combinatie weidegang met melkrobot hebben we het eerste jaar de deuren achter in de stal opengegooid in de hoop dat de koeien zelf terug zouden komen om gemolken te worden. Dat viel tegen, want onze koeien houden van weiden en kwamen niet terug naar de melkrobot.”

Het resultaat was dat de melkrobot enige uren per dag stil stond en hierdoor de melkproductie zakte. De koeien ophalen van het land was veel te veel werk.

Als oplossing hebben we een weideselectiepoort-systeem geïnstalleerd. Hierdoor liep in de ochtend de melkrobot door en later op de dag zagen we dat de koeien toch wel van het land terugkwamen om gemolken te worden.

Het aantal melkingen in de weideperiode ten opzichte van de winter zakt wel iets terug, maar de productie blijft mooi op peil.

Jozien Reinders deelt haar ervaringen en hoe ze hierop heeft bijgestuurd.

Met deze vijf tips zorg je ervoor dat robotmelken en weidegang goed samengaan:

  1. Begin de eerste week voorzichtig met weiden; laat koeien geleidelijk wennen;
  2. Houd het grasaanbod beheersbaar en vul aan met aantrekkelijk ruwvoer in de stal indien nodig;
  3. Bij hoge temperaturen, laat de koeien vroeg in de ochtend en laat in de avond grazen;
  4. Zorg voor een gezonde pensfunctie om koeien actief te houden, verzorg de klauwen goed en zorg voor een schoon kavelpad naar de robot;
  5. Monitor de consumptie van krachtvoer nauwkeurig en stel de voerinstellingen bij waar nodig.
Beheer
WP Admin