Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

90% veehouders houdt geplande weidesysteem niet consequent vol

Veel veehouders laten steken vallen als het gaat om het uitvoeren van de weidegang.

“Van alle planningen die ik samen met de melkveehouders opstel, gaat 10% goed en kan 90% het beter doen”, zegt Ton Derks, weidecoach en adviseur bij DLV Advies.

Tussentijds afwijken

Boeren wijken tussentijds van hun beweidingssysteem af, met als gevolg dat de grasopname niet meer optimaal is. Daardoor laten ze besparingen op krachtvoer en loonwerk liggen en daalt de melkproductie. Derks denkt dat de combinatie van beide kan oplopen tot € 10.000 aan kosten dan wel gederfde inkomsten.

Perceel opdelen

Derks constateert dat koeien soms meerdere dagen in hetzelfde perceel blijven lopen, bijvoorbeeld omdat het perceel 2 keer zo groot is als de andere percelen waarmee wordt gerouleerd. Het is een veel gemaakte fout die zorgt dat het aanbod en de smakelijkheid van het gras afnemen en daarmee ook de grasopname. “Je kan vrij eenvoudig het perceel met een draad in tweeën delen, zodat je zeker iedere dag vers gras aanbiedt.”

Geen afscheid van systeem

Derks erkent dat planningen soms bijgesteld moeten worden, maar dat betekent nog geen afscheid van het systeem. Veehouders kunnen schuiven met bijvoeding, het aantal uren weidegang en de oppervlakte die ze aanbieden.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Die 90% zal best wel een goed argument gehad hebben om van de planning af te wijken. Iets met beste stuurlui, niet waar.

 • veldk

  weidegang is sowiso een wassen neus..

 • BO(skabout)ER

  Ach altijd goed om scherp te zijn op verbeteringen. We moeten overigens ook niet achter van die weidemania's als Boer Bart aanlopen. Beetje rouleren met percelen, schoonwater, schoon kavelpad en nuchter boeren verstand. Daarnaast de koeien gewoon binnen houden als het 25 graden plus is zonder wind. ;) Dan komen we een heel eind.

 • deB.


  Ach toch, weer een meneer de adviseur die het zoooo goed weet!
  Zulke lieden van het erf houden, werkt super!

 • Alco

  Ik denk dat Derks zelfs maar een bedrijf moet gaat runnen.

 • Peet1212

  @ boskabouter, ben het helemaal met je eens, gewoon blijven rouleren en op tijd maaien! Het is allemaal niet zo moeilijk!!!!

 • hamariha

  Zou ook zomaar kunnen dat de DLV-er fout zit met 90 % van zijn planningen.

 • klumperink

  Planning weidegang prima, maar de ervaring leert dat het met het weer en groeispurten achteraf zeker voor een buitenstaander gemakkelijk commentaar leveren is. De beste stuurlui staan zo als gewoonlijk weer aan wal!

 • deB.


  En zijn lekker met vakantie in de zomer, weekenden vrij, wij weiden wel 7 dagen per week derksie

 • bluemink

  Helemaal geen weidecoach nodig onzin .
  Een boer moet dit zelf kunnen ,vaak aanpassen nodig .

 • koestal

  Vorig jaar veel last gehad van de droogte,daar heeft een weidecoach geen begrip voor,die zit zeker alleen maar op kantoor.

 • DLV Advies Uden

  Ton Derks
  Het stukje van mij is misschien wat negatief weergegeven. Er zijn meerdere veehouders die het goed aanpakken. Mijn doel was vooral aan te geven dat er op veel bedrijven kansen liggen om beweiden beter uit te voeren (dit is gegrepen uit de praktijk). Hierdoor kan het rendement van beweiding vaak sterk verbeterd worden. Dit komt ook ten goede aan het plezier van de melkveehouder en een betere melkproductie.

 • vofnagel

  Probeer zo min mogelijk bij te voeren
  Weiden is continu sturen geen week hetzelfde.
  Een globale planning kan prima, niet stug aan vasthouden. Flexibel meebewegen.

 • Sjaak

  Grappig....
  Wat waren ook alweer de argumenten om op te stallen?
  In de beginjaren van 2000 werd er een proefopstelling gelanceerd. Het lage kostenbedrijf versus het high-tech bedrijf.

  Sindsdien is het massaal misgegaan met de weidegang....

  Nu moet het weer anders!
  Werk houden is ook een kunst....

 • DLV Advies Uden

  Ton Derks
  Met veehouders die het rendement van beweiding willen verbeteren, start ik binnenkort in Zuid-Nederland weer studiegroepen op. Hierbij gaan we de wei in en geven elkaar praktisch tips. Er zijn groepen voor startende weiders, robotbedrijven en melkstalbedrijven. Hebt u ook interesse? Meer info: t.derks@dlvadvies.nl.

 • kleine boer

  Ritme houden een koe is een gewoonte dier dat vergeet men vaak.

 • vwv

  keep it simple, wij laten de koeien gewoon de vrije keuze! Gewoon standweiden icm met bijvoeren zijn ze meer buiten dan voeren we minder en andersom. Koe bepaald zelf waar die zich het prettigst in voelt en dat komt de melkproductie vanzelf te goeden. Kunnen hier 20 uur per dag buiten maar overdag staan ze bijv gewoon liefste binnen

 • Alco

  Weidegang kan ook gezien worden als vreten uit een vies bord.

 • farmerbn

  Weidegangdiscussie is een Nederlands ding. Bedacht door zuivelfabrieken om zuivel te kunnen verkopen. Een lekker toetje in de markt zetten kost veel moeite en veel geld. De boeren verplichten de koeien te weiden kost de zuivelfabriek niks. Een Chinese moeder met maar één kind wil veilige, hoogwaardige babypoeder, of die koe een koeborstel heeft en de boer een kikkerpoel zal haar een worst wezen.

 • kleine boer

  farmerbn dat geldt niet alleen voor de Chinese moeder...

 • deB.


  Net zo verrot als de gehele klimaatsoap, dit land is compleet de weg kwijt!
  Kijk naar die gekkies in de mars voor klimaat, wel 3 keer per jaar op vakantie en dan in de regen lopen springen. Complete waanzin

 • Wijnand Hogenkamp

  Beste de B. Wilt u aub inhoudelijk reageren op het artikel. Dat gaat niet over klimaatwaanzin, maar over feit of weidegang wel of niet goed wordt uitgevoerd. Graag uw ervaringen dáár over.

 • koestal

  In China mogen de koeien niet buiten lopen,slechte luchtkwaliteit.Daarom willen de Chinezen Nederlandse weidemelk.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.