Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Voorlopig hoogste januari-prijs bij RFC en A-ware

Dankzij de topmelktoeslag van € 1,00 per 100 kilo is bij FrieslandCampina (RFC) voorlopig de hoogste januari-melkprijs (38,21) te behalen. Daarna volgt Royal A-ware, die maximaal € 36,70 per 100 kilo uitkeert. Alles bij Nederlandse standaardgehalten en exclusief btw.

RFC en A-ware houden een aardige afstand tot de 2 andere verwerkers in Nederland, die al een januari-prijs bekend hebben gemaakt: bij DOC Kaas is maximaal € € 35,63 per 100 kilo te behalen, Arla houdt het op € 34 per 100 kilo.

De 4 bedrijven hebben hun prijzen met ingang van het nieuwe jaar verlaagd, maar beperkter dan in voorgaande jaren. FrieslandCampina lijkt vooralsnog het meest optimistisch, want die noteert de hoogste basis-melkprijs bij 1,1 miljoen kilo: € 36,06 per 100 kilo, Arla de laagste met € 32,54.

Melkaanvoer blijft achter, vraag is redelijk normaal

Tot het einde van 2018 hebben de meeste verwerkers hun melkprijzen zo stabiel mogelijk proberen te houden, zoals het Friese Hochwald dat over december € 35,25 per 100 kilo betaalde.

De perspectieven voor de zuivelmarkt waren in de laatste weken voor de jaarwisseling vrij slecht: de boterprijs was sterk gedaald en ook de kaasprijs zakte op het laatst vrij ver weg. Deze dieptepunten zijn echter alweer achter de rug. Door de droge zomer van 2018 is er nog steeds relatief weinig veevoer in veel Europese lidstaten en blijft de melkaanvoer achter, terwijl er een vrij normale vraag is. Dit zorgt voor een goed herstel van de prijzen.

De kaasmarkt trekt aan en ook op de botermarkt gaat het weer beter. Voorraden boter en room zijn er amper. Over de perspectieven voor de melkprijs zijn veel zuivelbedrijven echter voorzichtig. Komt er een vroeg en zacht voorjaar, dan is er heel snel weer meer dan voldoende melk en ontstaat opnieuw prijsdruk. Gaat het anders, dan is er meer te verdienen voor de melkveehouder.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Leerdammer kan zoals gewoonlijk weer niet meekomen, ze bedenken daar van alles laat ze eerst maar zorgen dat ze de veehouders een goede melkprijs bieden

 • Kletskoe

  Hoezo groot verschil tussen top 2 A-WARE/RFC met DOC? max 36.70 resp 36,63? Typefout?

 • klaas.van.der.horst1

  Het verschil is €35,63 versus €36,70

 • Klaas ik vind dat jij jou verhaal moet aanpassen. A ware prijs is incl. 3 cent AH toeslag. Gangbare melk met weidetoeslag zit DOC 1 cent hoger in januari dan A ware. AH toeslag is grondgebonden zijn, niet ploegen en verplicht kruidenrijk grasland, CO2 vastlegging, regionaal voer, niet kruisen met vleesrassen en het volgen van workshops. Maak een eerlijk vergelijk.

 • mts.fox@comweeweb.nl

  Helemaal met voorgaande reactie eens! Als we prijzen gaan vergelijken op basis van wat voor hooguit 10% van de veehouders haalbaar is, kun je beter niet meer vergelijken. Doe het eerlijk vanuit de basis of doe het niet!!

 • klaas.van.der.horst1

  En FrieslandCampina dan? RFC en A-ware hebben beide hun basisprijs voor januari met 1 ct verlaagd, DOC/DMK met 58 cent, Arla met maar liefst €1,64. Zonder AH-toeslag betaalt A-ware minder dan DOC Kaas. Die scoort dan beter dankzij de hogere weidetoeslag. Zonder weidetoeslag soms, maar dan is het de vraag welke categorie je vergelijkt: boerderij/stalmelk of boerderij/stalmelk-plus?
  Overigens: ben je als melkveehouder geïnteresseerd in wat je zelf maximaal kunt beuren, of stel je meer belang in de vraag wat jouw fabriek gemiddeld betaalt. Dus: jouw eigen portemonnee of die van de verwerker?

 • mts.fox@comweeweb.nl

  Klaas, jij weet net zo goed als ik dat al die toeslagen lang niet voor iedereen gelden. Veel boeren willen, kunnen of mogen zelfs niet eens met alle toeslagen meedoen! En vorig jaar toen DOC lager zat met de basisprijs wist je iedere maand precies hoe je het moest brengen. En nu opeens is het lastig? Het zal wel een instructie vanuit Heerenveen zijn om het allemaal mooi te laten lijken!!

 • AA1

  Klaas ik heb het al eens vaker gezegd : VOORSCHOTPRIJS hochwald is de PRIJS daar komt niks meer bij dit is inclusief weide premie. Bij RFC is het wel voorschotprijs , exclusief nabetaling en weide premie. Je suggereert met "voorschotprijs Hochwald",dat er nog een nabetaling volgt .vermeld het goed of zeg anders niets! Ik heb het idee dat je anti RFC bent.

 • stormwind

  Prijs Hochwald is basisprijs bij standaard gehaltes excl. btw zonder weidepremie en andere toeslagen (+-€ 2,20)

 • Sivert&Anita

  Is het niet duidelijker om gewoon de kale melkprijs weer te geven? Dat is een veel eerlijkere vergelijking. De plussen voor top-zuivelproducten die door sommige boeren kunnen worden behaald en de voorwaarden daaraan tellen voor verreweg het grootste deel van de boeren niet. De manier waarop de prijzen nu worden weergegeven heeft op deze manier maar een beperkte toegevoegde waarde. Trek je bij Aware de AH-premie er af dan zit op maximaal € 33,70 en voor RFC wordt het maximaal € 37.21 . DOC, wat geen topzuivellijn heeft zit op maximaal € 35.63 (geen idee of daar nog weer bijzondere plussen in zitten, dat staat er niet bij) . Dan worden de verschillen toch wel wat scherper en is Aware toch echt niet meer de 2e beste betaler, het is zelfs eerder een tobber dan een topper.

 • Gerd

  DMK Januar 32,50 abzüglich Milkmasterbonus 0.5 plus Staffel 0,25 plus GVO frei 0,90 bei 4% V. u.3,4 E.

 • Eminem2010

  bedankt voor de Vraag Klaas ik persoonlijk zou graag gewoon een exel tabel zien met de verschillende prijzen naast elkaar rij kale melkprijs ex btw.
  rij inclusief weide toeslag en een rij met toeslagen overige toeslagen.

  het is het overwegen waard om nog 1 rij toe te voegen met opmerking over nabetalingen die maand.

  Tot slot als je het spel eerlijk wil maken moet iedere fabriek iedere maand de prijs op de zelfde dag bekend maken zonder nabetaling of voorschotten dit zorgt voor transparantie en haalt het verkapte kartel wat er nu gaande is weg.

 • Gerd

  32,25 plus 2,19= 34,44 plus btw

 • farmerbn

  In Frankrijk worden prijzen altijd weergegeven op basis van 3.8 vet en 3.36 eiwit met een celgetal tussen 250.000 en 300.000 en kiemgetal onder de 50. Duidelijker kan niet.

 • piet p

  Ik heb al vaker gezegd dat overstappen wordt je niks wijzer van.
  A ware verpakt het wat mooier.
  Zijn allemaal slechte betalers.

 • devriesjurgen

  Beste PietP, ik lever ruim 1,5mln ltr melk en beur 1,66 kwantumtoeslag. Ben dik tevreden. Kwantumtoeslag wordt bijna nooit genoemd!

 • BO(skabout)ER

  jeetje wat een slecht stuk Klaas! Bij cono zet je nooit de maximale prijs in de titel.

  Probeer eens voor de gemiddelde boer te praten en laat duidelijk zien hoe de fabieken betalen; dus de betaling voor de gemiddelde boer. 9 ton melk plus weidegang. En dan kan je verder in het artikel desnoods door een tabel laten zien wat alle mogelijkheden zijn.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.