Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Dit is gewijzigd aan de regeling Vitaal Kalf

Nieuwe eisen voor deelnemers aan de regeling Vitaal Kalf praktischer én strikter.

Deelnemers aan de regeling Vitaal Kalf kunnen koppelberekeningen voor het antibioticagebruik voortaan ook gebruiken voor een vergelijking met de resultaten van anderen. Dit is een van de wijzigingen van de regeling die per 1 augustus van kracht zijn geworden.

Andere wijzigingen zijn gericht op verbetering van de hygiëne en op een betere inrichting van de voerplaatsen. Hier en daar zijn eisen ook verscherpt.

Protocol Gezonde Kalveren

Zo geldt bij aanvoer van een kalf van buiten het bedrijf voortaan niet alleen dat het dier in het Kalf Volgsysteem moet worden aangemeld. Ook moet gecontroleerd worden dat het kalf voldoet aan het Protocol Gezonde Kalveren. Gebeurt dat niet, dan kan ook daarvoor een boete van € 100 per kalf worden opgelegd.

Vreetbreedte

Met betrekking tot de voederplaatsen zijn de regels zo aangepast dat voortaan 1 op de 3 kalveren tegelijk moeten kunnen vreten. Bij een hok van 12 dieren betekent het dat de vreetbreedte voor 4 kalveren in totaal 1,60 meter moet zijn.

Verder is qua regelgeving een splitsing gemaakt tussen kalveren die met melk gevoerd worden en kalveren die alleen (ruw)voer krijgen, zonder melkvoedering.

Reinigings- en ontsmettingsplaatsen

Voor de reinigings- en ontsmettingsplaatsen (verplicht voor iedere veehouder met meer dan 10 evenhoevigen) is de vereist breedte gewijzigd van 4 meter naar minimaal 3,85 meter. Daarmee voldoen de verkrijgbare gangbare mobiele R&O-plaatsen ook.

Wanneer starters worden ontvangen, is voor de reiniging een dikke waterslang met een wateropbrengst van minstens 33 liter per 30 seconde nodig. Reden is dat de mest van starters lastiger te verwijderen is.

Ongediertebestrijding

Voor de ongediertebestrijding geldt voortaan dat een veehouder met een KBA-licentie zelf ongedierte mag bestrijden. Hij moet wel een ongediertebestrijdingsplan en een plattegrond maken met de locaties van lokdozen of bestrijdingsmiddelen.

Laatste reacties

 • hamminga

  het parasitaire gedrag van SBK en SKV begint groteske vormen aan te nemen. het is voor al dat daar weer tenminste enkel tientallen mensen aan een inkomen geholpen worden, zonder dat er ook maar een kalf of mester beter van wordt. de dagbesteding van deze mensen omvat niet meer dan dat zij van boer naar boer gaan om daar te verkondigen dat er minder antibiotica gebruikt moet worden. dat dit volk(SKV) met hun gesjouw van boer naar boer de grootste ziekte verslepers zijn en dus de oorzaak van in elk geval enig antibiotica gebruik wil men(SKV) natuurlijk niet horen. voor het vervolg zie de volgende reactie.....


 • hamminga

  ook zou het prettig zijn als het BOEREN blad Boerderij niet integraal een zot mailtje van deze parasiten overnam, maar dat zij als echte waarheidsvinders ook eens kritisch keken naar onder andere het geld verslindende en ziekte verslepende gedrag van SBK en SKV onze sector kan zich prima redden zonder dit volk, ik weet ook wel dat ik voor rendement gezonde dieren nodig ben,ik weet ook wel dat ik ongedierte buiten de deur moet houden. een tekening houd muizen en ratten echt niet tegen. ook weer een vervolg hier onder...

 • hamminga

  ook is het te zot voor woorden dat ik als mester verplicht ben om naar de idiote adviezen en bevelen van dit volk te moeten luisteren, ik zou keuze moeten hebben uit organisaties die mij aan een certificaat kunnen helpen. en als ik als bedrijf dan weer mijn jaarlijkse controle heb ondergaan zouden al mijn beestjes onder dat certificaat geslacht moeten kunnen worden, maar neen, de SKV wil toch nog weer met ziektekiemen aan de sleep en elke koppel moet door hen gezien worden voor de slacht, als het dan door omstandigheden niet lukt om binnen 14 dagen deze dieren te slachten, komen ze nog een keer extra met hun ziektekiemen langs. ook beoordeelt eht SKV inmiddels voor de slachterij hoe schoon mijn kalveren zijn......als de slachterij wil weten hoe de dieren die zij kopen er uit zien, dan komen zij zelf maar langs om hun koopwaar te keuren, dit lijkt mij toch zeker niet de taak van het SKV

  zo kan ik nog wel enige tijd door gaan, maar het idiote geld verspillende gedrag van dit nutteloze volk begint mij aardig de keel uit te hangen, want of de vrije mester een stuiver verdienen kan interesseerd hen niets, als hun uitkering maar veilig is gesteld.....want waar in de vrede is de €3000 per mester richting SKV voor nodig

  het wordt tijd dat de vrije mesters eens opstaan, en nog langer weigeren dit volk in de stal toe te laten, zij hebben daar totaal niets te zoeken.

  bent u het best wel (een beetje) met mij eens? mail mij dan maar op: bram.hamminga@gmail.com

 • hamminga

  sorry, maar ik had nu toch iets meer te vertellen dan ik in een reactie form kwijt mag, slechts 1500 tekens...

 • Vhouder

  Skv vind telkens weer nieuwe regels uit meestal totale onzin die ze dan zelf weer kunnen gaan controleren . Hoor van medewerkers van skv ook dat ze zich zelf vaak schamen voor de totale onzin die ze komen controleren

 • mtseshuis

  O, ook al in de kalversector aanwezig, mannetjes en vrouwtjes die anderen komen vertellen wat ze wel en niet goed doen? Triest!

 • smi062971

  VK-T002 Naast dat aangevoerde nuka’s in het Kalf Volg Systeem geregistreerd moeten worden, is nu ook opgenomen dat de nuka’s aan het protocol “Gezonde kalveren” moeten voldoen.
  Als aan één van deze eisen niet wordt voldaan, krijgt u voor ieder kalf dat hier niet aan voldoet een boete van 100 euro.

  Wij hebben met onze integratie kort gesloten voor wie deze boete gaat gelden, elke x weer ontvangen wij kalveren waarvan je denkt deze doe je toch niet zo weg?
  Helaas is het probleem dat wij niet bij de klep kunnen gaan staan en zeggen jij mag door en jij moet terug. Waarom wordt deze boete niet bij de melkveehouder of handelaar neer gelegd? Elk kalf is traceerbaar , en ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.