De bedrijfshouder heeft besloten alle schapen af te voeren als onderdeel van de opgelegde maatregelen. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Q-koorts ontdekt op schapenboerderij in Gelderland

In Brakel (Gld.) is op een melkschapenbedrijf Q-koorts vastgesteld. Volgens minister Adema en het RIVM zijn de risico’s voor de volksgezondheid laag.

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico’s voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele niet gevaccineerde jonge ooien besmet met de bacterie, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus, aldus minister Adema.

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de NVWA momenteel.

Dieren met Q-koorts worden gedood

Er zijn een aantal maatregelen genomen. De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood en de schapen die hebben gelammerd worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico voor gezin en personeel beperkt, aldus Adema.

Op het bedrijf moeten mensen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Verder mogen er geen bezoekers meer komen in de gebouwen en terreinen waar de schapen worden gehouden. Er zijn op het bedrijf ook nog 450 runderen, een aantal paarden en zeven honden.

Vaccinatieplicht Q-koorts

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

Tussen 2006 en 2009 werd Nederland getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Vooral geiten op boerderijen in Noord-Brabant en in mindere mate Limburg werden ziek. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan honderd patiënten overleden.

Beheer
WP Admin