Rundveehouderij

Nieuws 24 reacties

Rabobank verwacht prijsdaling fosfaatrechten

Rabobank verwacht dat fosfaatrechten goedkoper worden omdat er nog bedrijven zullen stoppen.

Directeur Food en Agri Ruud Huirne verwacht dat vooral in Noord-Brabant nog veel bedrijven zullen stoppen, omdat ze versneld aan strengere milieu-eisen moeten voldoen in die provincie. “Hierdoor zullen meer fosfaatrechten op de markt komen, waardoor de rechten naar verwachting in waarde dalen”, aldus Huirne.

Wanneer de bedrijven stoppen, is moeilijk te voorspellen. Dat is volgens de bankier een heel emotionele afweging, waarbij ook financieel en fiscaal naar een verstandig moment wordt gekeken.

Reactie op kritiek op banken

Huirne zegt dit in reactie op kritiek vanuit de melkveehouderij dat banken ondernemers die in de knel zitten onvoldoende ondersteunen. Rabobank herkent zich niet in die kritiek.

Huirne zegt dat de bank zeker bereid is om innovatieve boeren te ondersteunen en dat nu ook al volop doet. Echter, dit betekent niet dat deze boeren geld kunnen lenen zonder rente en aflossing of dat de bank fosfaatrechten gaat aanschaffen voor het bedrijf.

Rabobank kijkt per geval naar beste oplossing

Huirne: “We bekijken per geval wat de beste oplossing is om deze ondernemers te ondersteunen. In sommige gevallen is verhogen van de financieringslast door extra fosfaatrechten te financieren, nu ze zo duur zijn, niet de beste oplossing. Dan is het beter om naar alternatieve oplossingen te zoeken door bijvoorbeeld samenwerking met bedrijven die geen opvolger hebben of met een overbruggingskrediet of uitstel van aflossing te bieden om door deze moeilijke periode heen te komen.”

De waarde van fosfaatrechten is de afgelopen weken fors gestegen naar € 232 per netto kilo fosfaat. Voor een koe met een melkproductie van 8.500 kilo betekent dit een investering van ruim € 9.700.

Transitie naar duurzame landbouw doorzetten

In de discussie over de toekomst van de landbouw zei Huirne dat vooral voorlopers gestimuleerd moeten worden om zo de transitie naar een meer duurzame landbouw door te zetten.

Rabobank doet dit onder andere door koplopers te ondersteunen door financiering te verstrekken tegen lagere rente, via groenfinanciering of door ondernemers te helpen via ondernemerstrainingen.

Laatste reacties

 • kraats

  Rabo 'verwachte' dat de rente om hoog ging; daarom adviseerde zij rente-swaps te nemen.....
  Rabo leer het nou eens een keer; leen geld uit aan bedrijven en onthoud je van glazen-bol-activiteiten

 • Alco

  @Kraats.
  Zo is het niet helemaal.
  Een bank of wie dan ook die zorg geeft moet zelf een beleid uitstippelen voor zijn medewerkers.
  Dit "advies" komt ook terecht bij de media.

 • .....

  Een uur na deze mededeling is de prijs voor fosfaatrechten is al gekelderd met 30 euro

 • gjh

  wat zielig voor die makelaartjes die de zakken vullen over de rug van de boer maar wel positief dit bericht.

 • gerben5

  Dat ze ooit gaan dalen is wel duidelijk. Maar wanneer....? Heb ze nu nodig

 • Vhouder

  als rabo het zegt zal het wel niet waar zijn hij zegt niet wat hij denkt maar wat hem het bestte uitkomt

 • deB.


  Je moet helemaal niet aan deze bedriegerij van een bankwezen overgeleverd zijn. Gewoon je eigen boontjes doppen tov fosfaatrechten!!

  Deze bank is ver gedaald.... liegen bedriegen, en de waarheid niet spreken!

 • Attie

  Je kunt ook investeren in latente, komen ze misschien vanzelf??

 • ENDE902

  Het kan aan mij liggen, maar heeft niemand in de gaten dat de derogatie maar voor twee jaar is. Volgens mij is er totaal geen duidelijkheid over de periode daarna. Of wordt de prijs van fosfaatrechten alleen bepaald door niet-derogatiebedrijven.

 • deB.


  Als je hun plan snapt, moet je geen euro in fosfaat rechten steken!

 • g.smale1

  ze gaan eerst eigen zakken vullen dan komen de boeren een keer aan de beurt .

 • arendsoog

  Hij weet wel beter
  Probeer maar een afspraak te maken
  Ze hebben het stervens druk er mee

 • Koen Franken

  Het is wel zo, dat diegene welke vonden dat het melkquota , en de grond veel te duur waren om te kopen . Die zijn allang gestopt

 • huisvader

  Tja , als je grond hebt , stalling ,( jongvee) dan heb je ze bij deze melkprijs in een paar jaar wel terug verdiend toch ?

 • Ewullink

  De melkprijs zou ook stijgen in het derde kwartaal verwacht de rabo. De wereld markt doet echter anders geloven

 • g.g

  zij weten natuurlijk wel hoe het er bij veel boeren bijstaat.

 • witrug123

  de kop van de derde alinea kop inderdaad, ze bekijken per geval wat voor hun het beste is.Maar ja de meeste boeren hebben zich zelf bij de bank gemeld,ik wil met jullie.Zijn weinig banken die de boer op gaan,wil je met ons.

 • xw

  Een bericht in de media brengen met als doel f rechten weer naar de €200 terug te brengen. Dit is de prijs die een fosfaatrecht max. mag kosten volgens hun. Andere inzichten wuiven ze heeel arrogant gewoon weg. Ze zetten gewoon alle middelen in om hun zwaar gefinancierde gevallen in de benen te houden. En de prijs van een f recht omlaag praten is er een van. Ze kunnen net als wij allen ook niet in de toekomst kijken. Ze weten alleen wel welke klanten van hun het water aan de lippen staat en waarvan op enig moment de rechten op de markt komen. "Verborgen aanbod" heb ik Huirne ergens zien/horen zeggen, ik dacht bij boerenbusiness oid. Het zijn wel slimme strategen hoor! Een gemiddelde boer is geen partij voor hun.

 • arendsoog

  Vorige keer dat ze dat riepen ging de prijs 20 euro omhoog

 • koestal

  Blijmakertje van Ruud Huirne voor boeren die de boot misten

 • kiepel

  Als de Rabo haar bijzonder beheer clubje opdracht geeft om aflossingsverplichting echt na te komen, dan moeten er veel stoppen.
  Maar dat doet de Rabo niet. Iets van de kool en de geit

 • piet p

  Boefjes!

 • RIEN65

  Met goede resultaten en een goed onderbouwde toekomstvisie krijg je gewoon groen licht voor fosfaat aankoop. Maar overleg duidelijk je plannen en strategie en ga niet vlug fosfaatrechten kopen van de lopende rekening. Want als je dan vastloopt dan heb je toch een probleem met de bank.

 • Koen Franken

  Als je nu al lid bent van het bijzondere beheer van de Rabo , dan heb je iets wezenlijk niet goed gedaan .

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.