Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Meer klauwproblemen bij hittestress

In het derde kwartaal neemt het aantal gevallen wittelijndeftect toe. Dit blijkt uit een analyse van de gegevens uit Digiklauw door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De toename van wittelijndefect kan veroorzaakt worden door hittestress. Bij temperaturen boven de 21 graden hebben koeien al last van de warmte. Normaal reguliert een koe haar lichaamstemperatuur door te zweten en te hijgen. Bij hittestress is dat onvoldoende en gaat een koe minder bewegen en minder voer opnemen. Minder bewegen betekent niet direct meer liggen, vaak blijven ze op een plek staan wat extra druk op de klauwen veroorzaakt.

Smaak ruwvoer gaat achteruit

Het mindere vreten vertaalt zich vooral in een mindere opname van ruwvoer. Vertering van structuurrijk voer vraagt veel arbeid waarbij de koe meer warmte produceert. Bijkomend nadeel van warm weer is dat de smaak van het ruwvoer achteruit gaat waardoor koeien nog minder vreten. De mindere ruwvoeropname heeft direct invloed op de penswerking en daarmee ook op de biotineproductie. Een lagere biotineproductie verhoogt het risisco op de ontwikkeling van wittelijnproblemen.

Laatste reacties

  • mtseshuis

    oud nieuws

  • witrug123

    Er bestaan ook stallen waar geen klauwgebreken in voorkomen...……..Maar van deze stallen wil RFC af...…………..?!

  • info519

    dus zorg voor rubber rond de waterbakken en ventilatie maximaal

Of registreer je om te kunnen reageren.