Rundveehouderij

Nieuws 29 reacties

Knelgevallen vrezen voor einde bedrijf

Melkveehouders die niet in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling vrezen voor het einde van hun bedrijf.

Bedrijven die hebben geïnvesteerd, maar veel minder fosfaatrechten krijgen dan de capaciteit van hun nieuwe stal, hoeven niet te rekenen op extra rechten. Volgens landbouwminister Carola Schouten is er geen ruimte om deze boeren tegemoet te komen.

‘Ramp voor bedrijven’

De actiegroep van innovatieve melkveehouders ‘Innovatief uit de Knel’ reageert vol ongeloof en is verontwaardigd. Woordvoerder Henk Antonissen spreekt van een grote chaos en een ramp voor bedrijven. “De groep boeren binnen ons initiatief staat nu met lege handen na jaren van constructief overleg en dat komt heel hard binnen.” Antonissen verwacht dat honderden boeren financieel omvallen. “Ze zien het bedrijf tussen hun vingers doorglippen.”

Wat bij de actiegroep vooral steekt is dat er allerlei voorstellen zijn besproken en dat er van alles is beloofd en dat er nu niets mogelijk blijkt. “Het zou de minister sieren dat er toch nog nieuw overleg gaat komen”, stelt Antonissen. “Er komt nu eerst overleg met politieke partijen en andere belangenbehartigers.” Hij sluit acties niet uit als overleg niets oplevert.

Minister Carola Schouten van landbouw heeft besloten de knelgevallenregeling niet uit te breiden. Knelgevallen vrezen nu het einde van hun bedrijven. Foto: Roel Dijkstra
Minister Carola Schouten van landbouw heeft besloten de knelgevallenregeling niet uit te breiden. Knelgevallen vrezen nu het einde van hun bedrijven. Foto: Roel Dijkstra

Oproep aan banken

Minister Schouten spreekt in haar brief aan de Tweede Kamer nadrukkelijk banken aan om melkveebedrijven die in de knel komen, te ondersteunen. Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, heeft daar kennis van genomen. “Bedrijven die in de kern gezond zijn, gaan we zeker helpen als dat maar enigszins mogelijk is. In de eerste plaats door te kijken waar de schoen wringt, want er zijn heel veel redenen waardoor bedrijven in de knel komen. Extra financieren is niet altijd verantwoord; we gaan samen met de ondernemer kijken wat in zijn geval wel kan.”

Maatwerk per situatie

Volgens Huirne staat voorop dat de ondernemer zelf moet beslissen. Oplossingen voor financiële problemen door te weinig fosfaatrechten zijn dan bijvoorbeeld uitstel van aflossingen, uitstel van investeringen of lease van fosfaatrechten in plaats van kopen. “Maar er is geen algemeen beleid aan te geven, het is maatwerk per situatie.”

‘Niet alle reserves eruit drukken alleen om de stal vol te krijgen’

Ruud Huirne, Rabobank

Rabo-topman Ruud Huirne. Foto: Joris Telders
Rabo-topman Ruud Huirne. Foto: Joris Telders

De Rabo-topman stelt vast dat de beleidskeuzes nu zijn gemaakt. “We gaan nu aan de slag, zoals we overigens al deden. Voor een oplossing kijken we naar wat reëel is, dat betekent ook dat een bedrijf rekening moet houden met andere zaken die spelen, zoals schommelende prijzen, grondgebondenheid en klimaat. Dus niet alle reserves eruit drukken alleen om de stal vol te krijgen.”

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Is ook beetje ondernemers risico. Grote stal bouwen en er geen vee voor hebben. Vind dat de rest al genoeg heeft ingeleverd. Heeft ook niemand gezegd dat je groot moet bouwen

 • massan

  @Mtstermors1, zeker heeft IEMAND gezegd dat grote stallen moeten worden gebouwd; namelijk RVO. RVO heeft met flinke subsidies staan strooien om de bouw van duurzame stallen te stimuleren. Daarom is het SCHANDALIG dat er geen knelgevallenregeling is voor deze bedrijven.

 • Trot

  Allemaal wel makkelijk om de schuld af te schuiven ondernemen is voor uit zien luisteren en eigen zin doen Bij de superheffing zelfde geluiden bij de pakken neer gaan zitten zijn er niet weer die de schouders er onder hebben gezet zijn er nog Dus moet verloren is al verloren SUCCES

 • Massan.
  Als deze stallen alleen maar gebouwd zijn om subsidies binnen te kunnen harken was mijns inzien de start al niet zo slim. Had je ook kleiner kunnen bouwen en dan met minder of zonder subsidies. Wij hadden ook in 83 stal maar half vol toen melkquotum kwam. Daarbovenop kwam nog de rentestijging naar 14% .En wij zijn ook nog steeds boer. Je moet MOED houden en als je nu al de kop in het zand steekt net zoals vorige schrijver zegt ben je verloren.

 • siebes

  vindt het wel erg curieus dat starters wel worden geholpen.....
  Puur en alleen vanwege de controleerbaarheid? erg dubieus allemaal. Vraag me af wat het verschil is tussen een bedrijf van 0 naar 100 of van 200 naar 300.
  Beiden breiden uit, beiden met 100 koeien. beiden geinvesteerd.

 • John*

  Een soort van POR melkveehouderij regeling was wel op zijn plaats geweest.. knelgevallen 5 jaar rechten geven onder voorwaarde dat ze elk jaar 20% van de rechten uit de markt overnemen. En zo binnen 5 jaar de benodigde rechten hebben. Voor de blijvers, stoppers en rechtenmarkt ideaal.

 • eenvoudige boer

  Wat heeft de politiek toch een hoop ellende veroorzaakt. Als ze toen gewoon het melkquotum ieder jaar een paar procent voor iedereen hadden vergroot, wat de markt aankon was toch voor iedereen veel beter geweest.

 • farmerbn

  De Fransen werden in 2015 uitgelachen door de Nederlanders.

 • landboer

  eenvoudige boer: de politiek onder druk van ''de sector''!

 • Almagro

  @John, en als dan de 5 jaar om zijn hebben we de zelfde situatie als nu met de POR pluimvee en varkenshouders. Allemaal "voorlopers" die zich knelgeval voelen want geld uitgeven aan rechten, dat komt er niet van.

 • koestal

  Ruud Huirne heeft zelf meegewerkt aan deze situatie, zat ook in de commissie,heeft alleen maar de grote bedrijven gesteund,veel bestuursleden wisten ook dat dit er aan zat te komen en hebben daarom nog gauw uitgebreid.

 • deB.


  Wie wil er nog een melkveebedrijf hebben, er is toch geen flikker meer aan jongens!
  Wordt wakker, krom liggen voor hele ganse natie, voor bijna noppes!!

 • puinhoop

  Ruud Huirne is bang dat grote boeren net varen als de grote tuinbouwbedrijven ooit. Beleid is: kleinen uitroken om groteren lucht te geven!

 • ghsmale

  Elke boer is een knelgeval
  bij een referentie periode van één dag.

 • gradje1966@

  Henk Antonissen moet eerst eens leren tellen met goede cijfers ,bedrijfsplannen opstellen die wel stevig zijn en niet op drijfzand gebaseerd zijn zoals in Maarheeze
  En nog enkele meer die door hem verkeerd geadviseerd zijn .Als het niet kan moet je niet alles verdraaien maar ben je zelf fout.
  Het zou niet fair zijn als iedereen moet inleveren voor deze groep iedereen wist dat er iets aankwam dus je bent zelf verantwoordelijk . Dus Henk werk aan de winkel om deze puinhoop die je geadviseerd hebt weer recht te breien .
  veel succes

 • witrug123

  Als je 'bedrijf'al een knelgeval is,wees dan blij dat het einde in zicht is.

 • driepint

  Hey Gradje, dat is wel erg makkelijk hé. Henk gaat tenminste op de barricaden staan. De rest van de financieringsclub heeft haar geld binnen en houdt hun bakkes dicht

 • gradje1966@

 • klumperink

  Iedereen moest inleveren om al die grote groeiers te compenseren qua fosfaat, en dan nu klagen dat ze een keer achter het net vissen. Deze keer vallen ze dus over het randje door een niet verantwoorde grootheids en investeringsdrift! Niet klagen maar dragen en niet de verantwoording afschuiven.

 • alco1

  Klumperink bewijst maar weer eens hoe de boeren tegen elkaar worden opgezet.
  Wij moeten echter één blok vormen tegen onze zeer naïeve regelgever.

 • AA1

  knelgevallen waarom nieuwbouwers / uitbereiders hebben risico genomen Dijksma heeft ALTIJD gezegd : als we door het plafon {fosfaat} schieten gaan we maatregelen treffen. ondanks deze waarschuwing toch grote investeringen gedaan , dan nu ook ZELF op de blaren gaan zitten en anderen er niet mee lastig vallen . Schouten sjapoo, een minister met daadkracht.O JA had boer AGNES met plusminus 100 koeien niet genoeg als gezinsbedrijf................ krokodillentranen huilen bij Yvone BAH BAH

 • G. Peltjes

  AA1 Agnes had/heeft genoeg grond onder het bedrijf om verantwoord te kunnen groeien. Lto FCDF en Sharon Dijksma hadden de mond vol van grondgebonden maar bedrijven zoals Agnes laten ze keihard vallen. Diep triest.

 • wmeulemanjr1

  Agnus heeft wel zeer luxe stal gebouwd(wat ik haar zeer gun uiteraard)

 • gradje1966@

  Waarom nieuwkomers wel geholpen worden is mijn ook een raadsel .
  In de Vredepeel een nieuw B.V.tje Opgezet voor 1800 melkkoeien en men zegt dat ze gratis rechten krijgen voor 900 melkkoeien dat is toch echt goudeerlijk ????
  900 x8500 eur is7.6 miljoen wat ze zo toegeschoven krijgen ,over gezinsbedrijven gesproken . Iedereen kan inleveren voor figuren zeer teleurstellend beleid

 • gerben5

 • gradje1966@

  G .Peletje Agnes kan ook een gedeelte van de grond in erfpacht doen als het te minste alles eigendom is van dat kapitaal fosfaatrechten kopen probleem opgelost Bedrijven die eerder nieuw gebouwd hebben en 8.3 % fosfaatrechten afgepakt zijn hebben net zo n grootprobleem eerst melkquota gekocht en nu afgepakt zonder vergoeding

 • G. Peltjes

  @Gradje Ik denk dat op die grond een beste hypotheek ligt.

 • koestal

  Is er een knelgevallenregeling ?

 • koestal

  Helpen met een hogere hypotheek.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.