Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Milieudefensie wil hogere melkprijs voor boer

Milieudefensie wil hogere melkprijzen voor melkveehouders zodat zij duurzaam kunnen produceren.

Milieudefensie verruilt kritiek op boeren voor omarming van het boerenbelang. De huidige campagne voor duurzame voedselproductie richt zich op een reële vergoeding van kosten die boeren moeten maken voor een milieuvriendelijke productiewijze. Dat zei Bart van Opzeeland, campagneleider duurzaam voedsel bij Milieudefensie dinsdagavond in de Rode Hoed tijdens de eerste aflevering van de debatserie ‘It ’s the food my friend’.

“We hebben in het verleden de ‘piet’ naar de boeren gespeeld, maar dat werkt niet. De boer zit klemvast in een systeem dat door en door rot is. Wij willen het milieu redden. De boer werkt daarin. Dus is er een gezamenlijk belang.”

‘Boeren kunnen alleen groen worden als ze niet rood staan’

Vorig najaar is de milieuorganisatie begonnen met een campagne richting supermarkten gericht op een ‘eerlijk inkomen’ voor melkveehouders. Van Opzeeland wil een winkelprijs voor verse melk van € 1,50 en een melkprijs voor de boer van € 0,70 tot € 0,80. “Boeren kunnen alleen groen worden als ze niet rood staan”, aldus Van Opzeeland. “De extra kosten van een groene productiewijze moeten vergoed worden.”

Milieudefensie wil een winkelprijs voor verse melk van € 1,50 en een melkprijs voor de boer van € 0,70 tot € 0,80. - Foto: ANP
Milieudefensie wil een winkelprijs voor verse melk van € 1,50 en een melkprijs voor de boer van € 0,70 tot € 0,80. - Foto: ANP

In oktober ging een boer-burger-beweging van start, waarbij burgers boeren opzoeken in ‘erfsessies’. Het kost wel inspanning om het vertrouwen in de landbouw te winnen, heeft de campagneleider ondervonden. “Er is veel wantrouwen tegen ons na 20 jaar kritiek.”

Dit voorjaar krijgen de erfsessies een vervolg. “Zo willen we samen een omwenteling in het voedselsysteem tot stand brengen.” Belangrijk onderdeel daarvan is het terugdringen van marktwerking en de prijsconcurrentie die daarvan het gevolg is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bedrijfsbezoek naar de Nachtegaal in Wintelré? Daar zit een vriend.

 • Bennie Stevelink

  Wat is de adder onder het gras?
  Welnu, die melkprijs is bedoelt voor hooguit 30% van de huidige boeren. De rest moet saneren omdat Milieudefensie alleen melkveehouderij wil voor binnenlands gebruik. Die melkprijs van 70 á 80 cent kan alleen gerealiseerd worden als de grens wordt gesloten. Dit betekent dat Nederland uit de EU moet. De politieke en economische consequenties zijn zo giga dat het op voorhand uitgesloten is dat dit gebeurd.
  Als ze vervolgens kans zien het vegetarisme te steunen doen ze dat, waardoor de overgebleven 30% van de boeren ook nog moet saneren. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

 • wmeulemanjr1

  Milieudefensie, het is en blijft een clubje dagdromers, staan ver van de werkelijkheid

  Als de nieuwe derogatie niet komt (door alles fraude te noemen) hebben ze voor een groot deel al hun zin.

 • agratax(1)

  @Bennie. Nederland uit de EU hoeft niet als alle EU landen m.a.w. Brussel dit nieuwe landbouwbeleid ook omarmen. Zeker is dat Nederland en hopelijk de EU voor in ieder geval voedsel de WTO moeten verlaten. Zo we enkele dagen geleden hebben kunnen lezen ziet "De Club van Rome" de Vrij Wereld Handel als een zo niet de grootste bedreiging voor het opwarmen van de aarde en daarmee voor de hele aarde en de bevolking.

 • Zuperboer

  Daar is een heel mooi en heel actueel spreekwoord voor ontworpen in tijden die al lang vervlogen zijn...euh.... Oh ja: "Als de vos de passie preekt, boer pas op uw koeltank!".

 • Firma Vellenga

  Geef ze een kans zou ik zeggen. Misschien hebben ze ook geleerd in het verleden....

 • Maas1

  Je hoort het hier je hoort het in de politiek,de boer verdiend een eerlijk verdien model.Voorals nog zijn het loze woorden. Wil je werkelijk een fatsoenlijk verdien model een omstandigheid voor de leefomgeving welke omarmd wordt door de partijen. Doe dan eens wat aan loze holle woorden heeft niemand wat,wellicht alleen dagdromers

 • mtseshuis

  @Bennie: 100 punten, zo zal het gaan als milieudefensie het voor het zeggen krijgt... Collega's trap er niet in!

 • info140

  Laat ze een eigen winkel beginnen en kijken wat ze verkocht krijgen!
  Kunnen ze daad bij woord voegen.

 • pinkeltje

  Wat een lieverds bij Milieudefensie dat ze de boeren een mooi leven gunnen. Allemaal Groen Links stemmen dan komt het eindelijk goed met de landbouw. Wat zou het toch mooi zijn als het waar was.

 • Bennie Stevelink

  Veel beloven en niets geven doet de gek in vreugde leven.
  Ze denken bij Milieudefensie blijkbaar dat alle boeren gek zijn.

 • Maas1

  Als er mensen zijn die van mening zijn dat ze jou een fatsoenlijke boterham kunnen bieden dan kun je toch altijd in gesprek gaan, zelfs met je aartsvijand blijkbaar.Bevalt het je niet dan trek je toch gewoon de stekker uit de onderhandelingen hoe makkelijk kan het zijn.Zo is het toch vaker in het leven.Als je voor de haas schiet en een schot achter lost dan is i gemiddeld dood.Als dat je insteek is moet je nergens aan beginnen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.