De melkprijs van FrieslandCampina daalt, maar blijft boven € 40. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Melkprijs RFC daalt, maar blijft boven € 40

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs in september voor gangbare boerderijmelk met € 2, waardoor deze uitkomt op € 41,25 per 100 kilo melk.

Hiermee blijft de garantieprijs nog boven € 40-grens. De zuivelverwerker verwacht dat referentieprijzen voor boerderijmelk dalen als gevolg van achterblijvende marktvraag en hoge voorraden.

Deze prijsdaling volgt na een periode van 4 maanden dat de garantieprijs stabiel op € 43,25 per 100 kilo melk stond. Over 9 maanden komt de gemiddelde garantiemelkprijs uit op € 47,28 per 100 kilo melk. Ten opzichte van 2022 is dat al ruim € 5 minder.

De door Boerderij berekende melkprijs komt uit op € 40,65 per 100 kilo melk. Dat is op basis van een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo en de bijdrage van 5,5 cent aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Tekst gaat door onder grafiek

Biologische melkprijs daalt ook

De garantieprijs voor biologische melk komt in september uit op € 54,25 per 100 kilo melk. Dat is ten opzichte van augustus een verlaging van € 1,25 ten opzichte van een maand eerder. Het lijkt erop dat de daling groter uit had kunnen vallen. FrieslandCampina meldt dat deze verlaging inclusief een positieve correctie in de afgelopen maanden is.

Voor de komende maanden voorziet de verwerker dat de referentieprijzen nog verder kunnen dalen door een overaanbod van biologische melk. De gemiddelde prijs over de eerste negen maanden komt uit op € 58,92 per 100 kilo. Hiermee ligt het nog ruim 1,30 boven de gemiddelde prijs over dezelfde periode in 2022.

FrieslandCampina is de eerste zuivelverwerker die de prijs voor september bekend maakt. In de loop van de komende dagen zullen andere zuivelbedrijven volgen met hun melkprijs voor deze maand.

Zuivelmarkt in moeizame situatie

De zuivelmarkt blijft in een moeizame situatie. De melkproductie vertoont een dalende lijn, normaal voor de tijd van het jaar. De vraag naar zuivelproducten is echter terughoudend. Er is veel voorraad opgebouwd in de tijd dat de melkproductie de jaarlijkse piek beleefde. Vraag naar producten voor september is er nauwelijks en voor lange termijn is er weerstand om goedkoop product te kopen door de gestegen kosten voor opslag.

Reacties

    1. Mooie prijs nog farmerbn, benieuwd wat lactalis (leerdammer doet, naar eigen zeggen sterk in dalen😉

Beheer
WP Admin