Een locatie van Friesland Campina in Aalter in België. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

FrieslandCampina morrelt niet aan melkprijs

De melkprijs van FrieslandCampina blijft ook in augustus op € 43,25 per 100 kilo. Het is de derde achtereenvolgende maand dat het zuivelbedrijf de prijs van melk gelijk houdt.

In de eerste vijf maanden van dit jaar zakte de garantieprijs van € 62,51 in december naar € 43,25 in de maand mei. Met name in februari, maart en april werden forse stappen omlaag gezet. In mei zwakte de prijsdaling af en daarna stabiliseerde de prijs op het huidige niveau.

Licht dalende tendens markt melk

Volgens FrieslandCampina is er voor melk in de markt wel sprake van een licht dalende tendens. Dat de garantieprijs toch op niveau blijft, heeft dan ook vooral te maken met een correctie die FrieslandCampina deed op eerdere inschattingen van de melkprijzen van concurrerende bedrijven in Noordwest-Europa. Deze melkprijzen zijn de basis voor de garantieprijs.

De door Boerderij berekende basismelkprijs blijft staan op € 42,65 per 100 kilo melk. Dat is op basis van een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo en de bijdrage van 5,5 cent aan ZuivelNL is hierop in mindering gebracht. Andere zuivelbedrijven volgen komende week met hun melkprijs voor augustus.

Biologische melkprijs wel omlaag

De garantieprijs voor biologische melk gaat in augustus wel omlaag. De verlaging bedraagt vergeleken met juli € 0,50 per 100 kilo. Daarmee komt de garantieprijs voor deze melk op € 55,50 per 100 kilo. Er is wel een positieve correctie toegepast op basis van de afgelopen periode. Die was echter onvoldoende om de biologische melkprijs stabiel te houden.

FrieslandCampina gaat ervan uit dat de referentiebedrijven voor de biologische melkprijs hun prijzen deze maand iets zullen verlagen. Het aanbod van biologische melk is simpelweg te groot om de prijzen in de benen te kunnen houden.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin