Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Luchtwasser melkveestal van RAV-lijst gehaald

Bij het aanvragen van een nieuwe vergunning voor melkveestallen kunnen veehouders binnen binnenkort geen luchtwasser meer toepassen. Dat komt omdat de laatste versie (BWL2012.02.V3) bij de komende herziening van de RAV-lijst wordt gehaald.

Chemische luchtwassers voor de melkveehouderij staan sinds 2012 op de RAV-lijst. Daarbij is een aantal nieuwe versies gekomen met specifieke beschrijvingen. Met de eisen rondom de luchtin- en uitlaat moet zoveel mogelijk stallucht door de luchtwasser heen. Voor de laatste versie V3 stelde de overheid vorig jaar nieuwe regels rondom de inlaatopeningen.

Discussie over metingen en gegevens

De luchtwasser had een tijdelijke status en zou binnen 5 jaar een definitieve emissiefactor kunnen krijgen. Daarvoor moest binnen die termijn op basis van metingen een nieuwe factor zijn vastgesteld. Door discussie met de overheid rondom de manier van meten en implementatie van de gegevens is dat niet gebeurd. Daardoor is toepassing straks niet meer mogelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit geen gevolgen voor vergunningen die reeds in aanvraag zijn.

Eind deze maand beginnen metingen aan 4 proefstallen met luchtwasser met open zijwanden. De voorlopige emissiefactor is 7,2 kilo, maar fabrikant Winstal rekent op een factor van circa 5 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.

Ook is een systeem met één open zijwand in ontwikkeling, maar daarvoor is een voorlopige emissiefactor geweigerd. De betreffende fabrikant hoopt dat de rechtbank op 22 maart alsnog besluit een factor toe te kennen. De sector kan in dat geval begin volgend jaar, bij een herziening van de RAV-lijst, 1 of 2 nieuwe luchtwassystemen gebruiken.

Laatste reacties

 • koestal

  Wat kost dit allemaal weer

 • koestal

  Waarom geen luchtwassers op Schiphol en langs de snelwegen ?

 • Gat

  Is daar geen sjoemelsoftware voor beschikbaar?

 • het systeem zit uitgekookt in elkaar. Het gaat over reductie, er is geen ondergrens. Een klant van mij met 80.000 vleeskuikens in Duitsland kreeg de LUFA te meten. De kuikens waren 38 dagen en ze kregen geen ammoniak waarde op hun instrumenten gemeten. Nul in de stal en nul erbuiten (na de luchtwasser) is geen reductie dus de luchtwasser werkt niet.... Ze moeten 80% reduceren. Die man wordt gestraft omdat hij geen ammoniak uitstoot heeft.

 • Vhouder

  al die emisie systemen grote klets alleen maar om een probleem op te lossen dat er niet is je bankrekening wassen dat doen ze die luchtwassers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.