Rundveehouderij

Nieuws 43 reacties

Acht weken voor herstel tweelingfraude

Melkveehouders bij wie in de identificatie- en registratie voor runderen is vastgesteld dat afgekalfde vaarzen niet als melkgevende koeien zijn geregistreerd, krijgen acht weken de tijd de boel op orde te brengen.

Dat blijkt uit een brief die aan de melkveehouders is verzonden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De betrokken veehouders moeten met stukken onderbouwen hoe de registratie werkelijk is en ze moeten de I&R op het bedrijf weer in orde maken. Daarbij zal analyse van erfelijk materiaal van koe en nakomeling betrokken worden. Zolang de I&R-regels niet worden nageleefd is het bedrijf geblokkeerd.

45 melkveebedrijven

De brief is in gestuurd aan de 45 bedrijven die op 22 januari zijn geblokkeerd. Daarna zijn nog geen andere brieven verstuurd, aldus een woordvoerder van de minister. De minister zal waarschijnlijk deze week aanvullende informatie aan de Tweede Kamer sturen.

In de brief van de NVWA aan de ondernemers wordt vooral gekeken naar de I&R-regels, maar er wordt wél op gewezen dat het niet op orde hebben van I&R invloed kan hebben op naleving van fosfaatregelgeving of andere regelingen.

Dwangsom

Om vast te stellen dat de I&R-registratie weer op orde is, zullen aanvullende controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden uitgevoerd, op kosten van de veehouder. Als de zaken na acht weken niet op orde zijn, kan er een last onder dwangsom worden opgelegd, wat inhoudt dat de boer een dwangsom moet betalen zolang hij niet aan de regels voldoet.

Bij als vaarzen geregistreerde runderen is onder andere aan de hand van de uiers bepaald of ze melkgevend zijn. In de brief wordt wel gezegd dat de relatie tussen koe en nakomeling moet worden vastgelegd aan de hand van analyses van het erfelijk materiaal, maar de overheid geeft niet aan hoe en door wie dat moet gebeuren.

DNA-onderzoek

In Nederland is het Dr Van Haeringen Laboratorium (VHLGenetics) in Wageningen een van de weinige, zo niet het enige bedrijf dat ouderschapstesten bij runderen doet als er onzekerheid is over afstamming in de I&R-registratie. Als van meerdere runderen moet worden vastgesteld welke kalveren daarbij horen, moet een pool-onderzoek worden gedaan, wat € 65 per monster (exclusief btw) kost. Gaat het om het vaststellen van de ouderschapsrelatie tussen één kalf en één koe, dan kost het € 35 per monster. Normaal gesproken duurt het onderzoek niet langer dan drie weken (15 werkdagen).

Laatste reacties

 • frl

  En die andere 7000 bedrijven dan ??

 • Henk.visscher

  als je dit zo leest zijn er geen nieuwe gevallen ontdekt

 • alco1

  Het is nog niet duidelijk of de 45 allemaal met het meerlingen pact van doen hebben.

 • farmerbn

  Die boeren kennen het best een gezamelijke advocaat inhuren. De overheid gaat waarschijnlijk ook niet vrij uit. Als je niet uitkijkt wordt je door de overheid gepiepeld.

 • Bolder01

  Zoals gezegd. Een storm in een glas water OPGEBLAZEN door de linkse journalisten ietsje behoudender. Was beter geweest voor het imago...

 • Tuig

  Iedereen heeft de schuld behalve de boeren die in overtreding zijn.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • wruiten

  storm in glas water dus bedankt allemaal.

 • Henk.visscher

  Ik hoop dat Schouten vrijdag weer bij Jenek zit

 • Zuperboer

  Gisteren las ik op de FCDF site dat ivm de alweer gedaalde dierdagdosering in de melkveehouderij het regime zal worden versoepeld. Ik neem aan dat Bert van den Berg namens de Dierenbescherming morgen een open brief in Volkskrant en NRC zal plaatsen om de nederlandse melkveehouders als Wereldkampioenen een passend bedankje te doen toekomen. Daar publiceren ze toch ook als ze ons of andere sectoren met fake filmpjes en in hun straatje passend cijfermateriaal de politieke besluitvorming kunnen manipuleren. Of leef ik nu in dromenland?
  Heeft Carla Schouten als beginnend minister in opdracht van haar hoge ambtenaren(van GL/D66 signatuur) de melkveehouderij gepiepeld op die bewuste januaridag waarop de geslaagde eenzijdige prijzenswaardige inzet van de melkveehouderij inzake het Fosfaatreductieplan moest worden gepresenteerd. Arm schaap, de sector waar haar geboortewieg stond en waar haar studie van betaald is, zwartgemaakt en beschadigd. We wilden een landbouwministerie, nou we hebben er een en worden op onze wenken bediend. Het zal mij niet verbazen als 45 tweelingdissidenten worden gebruikt om de derogatie van 230/250 naar pak m beet 200 kg N te verlagen, terwijl iedere insider weet dat 300 kg wenselijk zou zijn. We moeten er aan wennen dat de EU er niet langer is voor de Nederlandse landbouw en Visserij. Landingsbanen, belastingvoordeel voor multinationals en extra asfalt dat streeft Rutte III na en dat gaat er komen ook.

 • jfvanbruchem1

  als verloren oornummers ook meetellen,komen ze wel aan het gewenste aantal.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Een voorgaande reactie is verwijderd, omdat deze niet voldeed aan de spelregels. Zie www.boerderij.nl/spelregels.

 • DJ-D

  http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2018/2/NVWA-moet-boer-op-rechten-wijzen-bij-opsporing-245314E/

  Zie laatste alinea. Te laat afmelden is al een strafbaar feit. Komen ze zo aan die hoge aantallen boeren die frauderen?

 • melkveehouder .

  Aa@zuperboer. Schouten weet van niks, zij doet wat haar topambtenaar haar adviseert. Het lijkt erop dat ze erin is geluisd, maar we wachten de definitieve aantallen even af.

  Ik ben meer benieuwd naar de mening van onze linkse belangenbehartiger van LTO en Meulenbroeks. Als het getal van 45 in de buurt van de waarheid komt, dan moet Calon Jinek bellen om persoonlijk uitleg te gaan geven, excuses aanbieden aan zijn achterban daarna zijn functie neerleggen.

 • dijk-modderkolk

  BARON@ hoeveel bedrijven zijn er nu bij gekomen

 • koestal

  Calon dacht dat hij voorzitter van een criminele organisatie was geworden !

 • Henk.visscher

  precies melkveehouder ik ben het vaak met je eens kom je ook uit de buurt van Zwolle

 • mtseshuis

  de bubble loopt al langzaam leeg.... nog even en we zijn het alweer vergeten... denken ze!

 • Veurink

  Precies @mtseshuis, Als het inderdaad hierbij blijft moet alles op alles gezet worden om de media en belangenbehartigers en andere veroorzakers van deze bubble (Boerderij, LTO, NRC, Jinek, NZO, NVWA, LNV, etc.) te dwingen om de werkelijke cijfers te publiceren!
  Laten we hopen dat het hierbij blijft...

 • melkveehouder .

  Nee Henk, ik opereer niet in de buurt van Zwolle.

 • koeien10

  voor de boeren is het tijd voor een nexit met al die brusselse bemoeienis kwa fosfaat het rundvee moet al aan de tabletjes.

 • Sook

  Nou wat een kritiek, even tot 10 tellen voordat je zo tekeer gaat.
  Nu al 2100 bedrijven op slot vanwege fraude. Stelletje sukkels die fraudeurs maar ook sukkels die kritiek leveren op linkse journalisten ,LTO ,jinek, RFC end.

 • Bennie Stevelink

  Ik zag het net, 2100 bedrijven. Calon heeft bij het eerste bericht goed gereageerd door het niet te bagatelliseren. Anders was de reputatieschade nu nog veel groter geweest.

 • G. Peltjes

  Carola ook. En al die mensen die excuses vroegen moeten misschien nu zelf maar excuses aanbieden.

 • alco1

  Niet te hard van stapel lopen.
  Meerlingenfraude en I&R niet op orde zijn nog vermeld in één groep.

 • Jan Braakman

  @alco1 I&R niet op orde is volgens de minister bij voorbeeld: vaars ouder dan 27 maanden die volgens I&R nog vaars is, maar volgens andere gegevens gekalfd heeft en/of melk geeft.
  Lees hier de brief van de minister: https://goo.gl/z7rnLa


 • alco1

  Jan. Volgens de 'cross check' zijn 2100 bedrijven geblokkeerd omdat ze dieren van 27 maanden in de administratie hebben staan die nog niet als gekalfd hebbende zijn doorgegeven.
  Nou daar heb ik er ook nog wel een paar van.
  Overlopers noemen we die.

 • Jan Braakman

  @alco1 ze zijn geblokkeerd omdat ze in de I&R vaarzen hebben >27 maanden (overlopers) die volgens andere gegevens wel melk geven of gekalfd hebben.
  Alleen vaarzen van >27 maanden is geen reden voor blokkade.

 • Dutchdairy

  @alco, als je goed leest, dan bedoelen ze geen overlopers, ze bedoelt vaarzen die in de CRV administratie al melk produceren en in I en R nog niet gekalfd hebben.

 • Dutchdairy

  @alco, misschien moet je accepteren dat de fraude een stuk groter is dan jij werkelijk denkt/ kan bevatten.

 • melkveehouder .

  @peltjes. Goed lezen en dan reageren.

 • melkveehouder .

  @sook, geldt ook voor jou

 • alco1

  Dutch Dairy. Denk niet dat ik fraude wil goed praten. Nee ze moeten goed voelen wat ze veroorzaakt hebben.
  Maar ik wil alleen veroordelen op feiten en dat kunnen we nog steeds niet.
  Daarnaast staat in het artikel "dieren ouder dan 27 maanden die redelijkerwijs afgekalfd hebben". Waarom staat dat er???
  En waarom staat er niet duidelijk het aantal wat met de meerlingen geknoeid heeft?
  En wat is het aandeel fouten van de RVO zelf, door import melkvaarzen als niet gekalfd te administratoren.

 • Dutchdairy

  Alco. Meerlingen en afkalfleeftijd

  De onrechtmatigheden zijn aan het licht gekomen door de verschillende administratiesystemen te vergelijken. Hierbij is niet alleen gekeken naar percentages meerlingen, maar ook naar het voorkomen van vaarzen die ouder zijn dan 27 maanden (de gemiddelde afkalfleeftijd). Van deze dieren zijn de gegevens gecheckt op melkproductie en kalfdata. Op basis van dit onderzoek zijn voor een groep bedrijven overtredingen van de registratie in het I&R-systeem geconstateerd.

 • alco1

  Dutch Dairy.
  Op 150 bedrijven is een echt onderzoek geweest.
  Bij een aantal is de blokkade opgeheven nadat de I&R registratie weer op orde was.
  Wil je dus beweren dat dit ook "frauderende" bedrijven zijn geweest!
  Dan komen ze er in mijn optiek veel te gemakkelijk weer vanaf.

 • G. Peltjes

  @melkveehouder. We zullen zien wie er goed gelezen heeft. Het getal van 45 of een paar meer die jij noemt houd ik in gedachten.

 • melkveehouder .

  @peltjens, kijk nog eens goed en dan zie je dat ik schrijf “als het getal van 45 in de buurt van de waarheid komt dan.......”

 • leo,s vriend

  Alco, dit zijn MOGELIJK frauderende bedrijven geweest, en als ze netjes aantonen dat alles klopt zijn het dus EX verdachte bedrijven.

 • mtseshuis

  Ik denk nog steeds, ook gezien de nieuwe ontwikkelingen, dat het een kat in het nauw betreft die steeds raardere sprongen begint te maken... Er is waarschijnlijk heel erg weinig aan de hand, maar daar kan dit circus natuurlijk niet mee aankomen, gezichtsverlies is het ergste wat betreffende personen kan overkomen. Dat een bijna halve sector in zwart daglicht gesteld wordt, dat stelt niks voor, daar wennen ze wel aan!

 • piethermus1

  Stop eens met huilie-huilie doen.... Zijn wij nou stoere boeren of jankende watjes? Zijn wij nou Calimero's of echte kerels? Als ik iets fout doe, dan neem ik dat manmoedig en zoek geen smoesjes. Fouten maken hoort erbij. En fouten toegeven dus ook. Dat hoort bij ons vak.

 • alco1

  Piet. Er wordt helemaal geen huilie huilie gedaan.
  Wij willen gerechtigheid en vooral niet uitgemaakt worden voor "fraudeur" als de meeste fouten niet door ons gemaakt worden.

 • koestal

  De minister moet weer naar de landbouwschool,weet niet het verschil tussen een vaars en een overloper !

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.