Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Pluim voor Nederlandse zuivel om milieu-inspanningen

Nederland heeft, vergeleken met een aantal andere Europese lidstaten, vorig jaar bewezen dat het uitdagingen met betrekking tot milieu en klimaat snel en effectief kan aanpakken.

Andere landen kunnen daar nog wat van leren. Dit maakt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan duidelijk op het jaarcongres van de Europese zuivelindustrie EDA. Nederland moest iets doen om het slepende fosfaatprobleem aan te pakken en bewees vorig jaar dat het in een periode van 9 maanden aan de Europese eisen kon voldoen. Het was een pijnlijk proces, erkende Hogan, want de melkveestapel moest met 122.000 koeien worden gereduceerd en de melkproductie ging met 1,5% omlaag, maar het lukte.

Ierland haalt doelen niet

Ierland kan een voorbeeld nemen aan dit soort voortvarendheid, aldus Hogan. Hij wees erop dat waar de landbouw in de EU verantwoordelijk is voor 10% van alle emissies naar water, lucht en bodem, de Ierse landbouw verantwoordelijk is voor 33% van alle emissies, vooral van methaan en stikstofoxide. Echter, terwijl de Ierse overheid al in juli 2017 een klimaatplan heeft gepubliceerd, een plan gericht op carbon-neutraliteit, de Ierse landbouw nog maar weinig doet. Gevolg daarvan dreigt te zijn dat het de gestelde doelen voor 2020 niet haalt.

Ook grote opgave in Denemarken

Ook Denemarken heeft nog een grote opgave voor de boeg. In dat land zijn zuivel en varkensvlees goed voor 90% van alle CO2-emissies vanuit de landbouw, terwijl ze maar een derde van de productiewaarde en werkgelegenheid in de landbouw vertegenwoordigen. Hogan vergat ondanks de complimenten niet om Nederland er op te wijzen dat de landbouw daar te maken blijft houden met smalle marges op een aantal terreinen.

Laatste reacties

 • haj146

  Liever gaan er wereldwijd mensen dood van de honger dan dat we de klimaatdoelen niet halen. Wat uiteindelijk we bereiken met die klimaatdoelen is vers 2 maar goed. Klinkt allemaal leuk

 • alphons1

  er word nooit gesproken over hoeveel co2 we vast leggen. en inderdaad alleen maar beleid om wereldwijd de hongersdood te vergroten

 • Firma Vellenga

  Ja, als je dat naast elkaar zet... Wat is dan nog belangrijk? Dood gaan aan te veel Co2 waar de boeren schuld van krijgen of dood gaan aan de hongerdood waar de boeren de schuld van krijgen. De politiek staat voor een grote keuze in de wereld. We kunnen ook niet ontkennen dat er te veel mensen zijn....

 • Zuperboer

  De Klimaatkerk verdeelt en heerst over de zich schuldig voelende onwetende burger. Kleine groep heersers vult de zakken en bevoordeelt daarbij een kleine groep vrienden en bekenden. De burger zit straks met de brokken o.a. veroorzaakt door het onverantwoorde beleid in NL om vol in te zetten op aardgasloze energievoorziening. Een extremistisch gebeuren dat is het en wie niet mee doet wordt uitgestoten. Hitler en Stalin hanteerden soortgelijke methoden......... t Is te hopen dat er mensen met ruggegraat op zullen staan.

 • brutus71

  We hebben een vrouw als May nodig tegen die linkse klimaat kliek, 1 voordeel alle hypes verdwijnen

 • Gradje 1966

  Klimaat doelen halen we in een dag laat alle vliegtuigen aan de grond en de auto s in de garage boten in de haven . We gaan weer leven als in 1900 dan hebben we niet veel nodig net zoveel mensen in Nederland als toen dan is de vervuiling in een keer opgelost .Dit zal de burger niet accepteren als je aan hun vrijheid komt Ik vind als men er zo overdenkt dat alleen de landbouw de schuld heeft en de zaak op moet lossen dat de maatschappij de portemonnee maar moet trekken zodat wij ook een acceptabel leven kunnen hebben met alle luxe die de rest ook heeft

 • ENDE902

  Ik heb de indruk dat heer Hogan niet heeft gemeld hoe het sociale klimaat binnen de veehouderij is, als gevolg van het aanpakken van de genoemde uitdaging. Zeker niet over ingelicht door mevrouw Schouten, want die heeft het nog niet opgemerkt. Derhalve trek ik de conclusie dat dit artikel meer zegt over het functioneren van mevrouw Schouten en mijnheer Hogan, dan over de prestatie die de Nederlandse sector met de melkveereductie heeft geleverd.

 • Schraar

  Natuurlijk haalt Ierland net als alle andere landen de emissiereductie van methaan niet, want dat is namelijk onmogelijk. Methaanuitstoot door de koe is een natuurlijk proces en dat kan je niet veranderen (al probeert men dit wel, maar dat zet geen zoden aan de dijk). De enigste manier om dit te veranderen is het aantal koeien verminderen. De wereldzuivelconsumptie stijgt echter ieder jaar, dus deze koeien worden er elders op de wereld toch weer bij gemolken. Dit lost dus helemaal niets op.
  Daarnaast is het sowieso absurd om deze emissies te willen verminderen, want deze zijn onderdeel van de korte koolstofkringloop en zorgen helemaal niet voor een toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Vooral de Ierse melkveehouderij met bijna het hele jaar weidegang en minimaal gebruik van fossiele brandstoffen is al zo goed als klimaatneutraal.

 • Maas1

  @Zuperboer kan je lijn wel volgen ik vind het een zorgelijke en gevaarlijke tijds periode waarin we leven.

 • kanaal

  co2 is een zegen ,zonder groet er niets

 • kanaal

  co2 is een zegen, zonder groeit er niets

 • koestal

  veer in de kont

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.