Nederland importeerde in de eerste elf weken van dit jaar 19.000 kalveren uit Ierland. Dat is minder dan de helft van het aantal in dezelfde periode van vorig jaar. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Nederland importeert fors minder kalveren uit Ierland

Nederland importeerde in de eerste elf weken van dit jaar 19.000 kalveren uit Ierland. Dat is minder dan de helft van het aantal in dezelfde periode van vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De invoer kwam dit jaar twee weken later op gang dan in 2023.

Flinke toename import voorgaande jaren

In de voorgaande jaren steeg het aantal geïmporteerde dieren vanuit Ierland fors. In 2020 kwamen in totaal 48.000 kalveren Nederland binnen. In 2022 ging het ingevoerde aantal richting 100.000 en vorig jaar werden 106.000 dieren vanuit het land in Nederlandse stallen opgezet.

Het totale aantal geïmporteerde kalveren vertoont juist een stijging van 4%. Duitsland blijft de grootste leverancier van kalveren met driekwart van het marktaandeel. De invoer vanuit België stijgt met 25% tot 8.500 kalveren. De invoer vanuit Denemarken en Estland neemt met in totaal een derde af.

Overigens is Spanje voor Ierland ook een belangrijke afnemer van kalveren. Volgens het Ierse Bord BIA importeerden de Spanjaarden tot en met de eerste week van maart ruim 13.000 dieren.

Lees ook: Ieren willen kalveren per vliegtuig exporteren

Beheer
WP Admin