Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Van Dam ziet nog geen ruimte toelating koeientuin als biostal

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ziet geen mogelijkheden om toelating van de innovatieve koeientuin als stalsysteem voor de biologische melkveehouderij vlot te trekken.

“Ik betreur het zeer dat een dergelijke innovatieve ontwikkeling in de biologische sector door de regelgeving wordt belemmerd. In het licht van de huidige regelgeving acht ik verdere actie niet kansrijk ten opzichte van de reeds gepleegde inzet om dit aan te kaarten”, schrijft Van Dam in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Ruimte voor innovatie

Het ministerie heeft de problematiek aangekaart in het regulier comité voor biologische productie in Brussel en met directe gesprekken met de Europese Commissie. “Meer ruimte voor innovatie en technische ontwikkeling in de biologische landbouw zoals de koeientuin en andere initiatieven vereist flexibiliteit in de Europese biologische productieregels. Bij de onderhandelingen over de voorstellen voor een herziening van de verordening voor de biologische landbouw zet ik mij daarvoor in”, zegt Van Dam. Dit heeft tot nu toe niet tot een oplossing geleid.

Foto: Joris Telders
Foto: Joris Telders

Onlangs raakten de onderhandelingen over een nieuwe biologische verordening in Brussel helemaal in een impasse, toen de onderhandelingen na 17 onderhandelingsrondes strandden. De lidstaten kunnen niet tot een overeenstemming komen, heeft het Maltese voorzitterschap laten weten.

Laatste reacties

 • .....

  Heeft van Dam al wel eens wat bereikt voor de Nederlandse landbouw in Brussel?

 • deelen

  Koeientuin geen stal noemen , maar overdekte weide is misschien een oplossing.
  In de weide hoeft geen strooisel gebruikt te worden.

 • wmeulemanjr1

  Waarom schrijven ze steeds over die verdamde kerel, hoe eerder hij weg is hoe liever, zo ook de grote klojos achter het 'sectorplan'

Of registreer je om te kunnen reageren.