Rundveehouderij

Nieuws

Europese rechter: melk, kaas en boter zijn per definitie dierlijk

Melk, boter, kaas, (slag)room en andere zuivelbenamingen mogen bij reclame en verkoop niet voor producten worden gebruikt van niet-dierlijke afkomst. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald in een zaak die aanhangig was gemaakt door de rechter in het Duitse Trier. De Duitse rechter wilde uitleg over de Europese Verordening van de Europese rechter.

Het Duitse bedrijf TofuTown produceert plantaardige producten voor vegetariërs en veganisten. De namen die daarvoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld tofuboter, plantenkaas of veggie-kaas. Een Duitse vereniging (Verband Sozialer Wettbewerb) maakte bezwaar tegen deze benamingen.

Dierlijke producten

Volgens de Europese rechter komt de benaming ‘melk’ uitsluitend toe aan melk van dierlijke oorsprong. Dat geldt ook voor room, slagroom, boter, kaas en yoghurt. Volgens de Europese regels zijn die benamingen voorbehouden aan zuivelproducten die uit melk worden verkregen. Daar zijn echter wel uitzonderingen op mogelijk, zoals in het Engelse taalgebied waar crème en slagroom met hetzelfde woord (cream) worden aangeduid.

Ook als een ‘zuivelaanduiding’ nadrukkelijk wordt voorzien van een aanduiding (“vegetarisch” of “plantaardig“) is dat in strijd met de regels, aldus de Europese rechter, omdat er altijd verwarring bij de consument kan ontstaan.

Melk is per definitie dierlijk volgens het Europese hof. - Foto: Koos Groenewold
Melk is per definitie dierlijk volgens het Europese hof. - Foto: Koos Groenewold

Regel geldt alleen voor zuivel

Dat dezelfde beperkingen niet gelden voor producenten van vegetarische of veganistische vis- of vleesvervangers maakt de regels voor de zuivelproducten niet anders, vindt de rechter. Het gaat immers om uiteenlopende producten die aan verschillende regels zijn onderworpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.