Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

‘Methaanuitstoot is onderschat’

De uitstoot van methaan ligt in Nederland veel hoger dan gedacht. Sinds 1990 is de uitstoot niet zoals door de overheid gerapporteerd met 43%, maar slechts met 20% gedaald. Dat schrijft de journalistieke website De Correspondent op basis van beperkte metingen door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

De oorzaak van het verschil is onduidelijk.

Methaan is een broeikasgas en veel schadelijker dan CO2. Modellen over de uitstoot zijn volgens het artikel vaak gebaseerd op schattingen en oncontroleerbare claims van de industrie. De overheid controleert wel de rekenmethode en of de uitkomst past bij wat de uitstoot zoals zij die verwacht bij een bepaalde activiteit. Metingen van bedrijven blijven geheim.

Meer methaan dan gedacht

Uit de schaarse metingen die er wel zijn komt naar voren dat de hoeveelheid methaanuitstoot in werkelijkheid veel hoger is. Daarbij worden meerdere verklaringen gegeven. Zo zou meer methaan dan gedacht vrij kunnen komen uit veenweides, sloten en plassen. Het kan ook dat de industrie meer methaan uitstoot dan uit haar eigen berekeningen blijkt.

Koeien brengen ook methaan in omloop, maar dat wordt niet direct gelinkt aan het grote verschil tussen de schaarse metingen en de officiële cijfers.

Klimaatdoelstellingen

Het ministerie voor Infrastructuur en Milieu zegt de cijfers onder de loep te nemen. Als de methaanuitstoot inderdaad hoger blijkt te liggen dan uit de modelberekeningen blijkt, dan moet Nederland mogelijk extra maatregelen nemen om toch klimaatdoelstellingen te halen.

De doelstellingen zijn de uitkomst van een topconferentie in Parijs.

Laatste reacties

 • parnas

  Hoe meer natuur,Hoe meer vernatting, hoe meer verrotting is daar ook
  Al aangedacht, ?.....?...

 • sleutelaar

  We zijn met bijna 17 miljoen inwoners in Nederland. Misschien is het tijd om ons menu aan te passen.

 • Trot

  jammer dat wij alleen de oorzaak zijn anders was het probleem veel moeilijker

 • alco1

  De ophef klopt wel, maar de werkelijkheid is dat de afname minder is dan verwacht.

 • siebenga1

  ieder zou het rapport eens moeten lezen va CE DELFT over de CO2 uitstoot van de diverse sectoren. Daarin is de rol van de landbouw inclusief methaan uitgerekend, hetgeen uit komt op 18% van de totale uitstoot.
  Interessant is ook dat in sommige berekeningen de invloed van de scheep- en luchtvaart niet wordt meegenomen. Is dit om dat dat niet goed uitkomt????

 • koestal

  Scheepvaart en luchtvaart worden hier niet op aangesproken past niet in de politiek , net als CO2,alleen de landbouw is altijd schuldig

 • gradje1966@

  Geen vlieg vakantie en geen auto vakantie maar fiets vakantie.
  Maar dit kan de linkse politiek niet verkopen. Dit zou wereld weid veel
  vervuiling besparen en woon werkverkeer aanpakken en op de fiets naar het werk.
  Verplicht met de fiets naar het werk binnen een straal van 10 km

 • pinkeltje

  Ministers gaan ook met het vliegtuig naar de mileuconferentie aan de andere kant van de wereld om te pleiten voor vermindering van het vliegverkeer......

 • DJ-D

  Even stukje van de website van ecn:

  Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland. ECN ontwikkelt nieuwe technologieën en verricht op diverse manieren baanbrekend onderzoek naar innovatieve oplossingen om zo de overgang naar een duurzame energiehuishouding mogelijk te maken. Met zo'n 500 medewerkers zijn wij actief in projecten in zowel binnen- en buitenland, in samenwerking met de industrie, overheden en onderzoeksinstituten. Dit doen wij vanuit onze vestigingen in Petten, Amsterdam en Eindhoven. Het onderzoek van ECN heeft een grote invloed op het leven van alledag. Hiermee oefenen wij een belangrijke functie uit voor de maatschappij van vandaag en morgen.

  Zolang de landbouwsector niet mee (mag) praat(en). Kun je wel nagaan dat het weer gewoon sugestief onderzoekje is, met als zogenaamde oplossing minder vee in Nederland. Helaas.....

 • koestal

  Er staan nu veel vliegtuigen aan de grond door foute software ,dat ze aan de grond staan is goed voor het milieu.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.