Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

30% jongvee kampt met Mortellaro

Gemiddeld kampt 30% van het jongvee met Mortellaro. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands KlauwGezondheidsCentrum en Zinpro.

Een vochtige omgeving door bijvoorbeeld veel mest, een huidbeschadiging of zuurstofgebrek geven Mortellaro de kans om toe te slaan. Bij jongvee leidt Mortellaro niet alleen tot een verminderd welzijn, maar kan dit ook leiden tot groeivertraging. Ook zijn vaarzen met Mortellaro vaak een belangrijke besmettingsbron van deze klauwaandoening bij de melkkoeien.

Bewustwording

Volgens Marco van Boheemen, productmanager Jongvee bij Agrifirm, is bewustwording de eerste stap in de aanpak van Mortellaro en daarmee het verbeteren van de opfok.

In het onderzoek zijn zestien Nederlandse melkveebedrijven intensief gevolgd. Na een nulmeting zijn de bedrijven gestart met het voeren van DairyFit Jongvee Klauw Vitaal, een speciaal hiervoor samengesteld vitaminen/mineralenmengsel. Na de tweede meting is er nog een verandering in rantsoen of huisvesting doorgevoerd. Tot slot volgde de derde meting. Van Boheemen stelt vast dat het aantal Mortellaro gevallen gemiddeld met 65% daalde.

Juiste mineralenvoorziening essentieel

Boheemen stelt dat een juiste mineralenvoorziening essentieel is om Mortellaro te voorkomen en aan te pakken. Volgens de specialist zijn organisch gebonden spoorelementen effectief in de strijd tegen Mortellaro. Deze mineralen zijn gebonden aan een aminozuur en daarom sneller en beter opneembaar voor het dier. “Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het alleen al toevoegen van deze mineralen 5% meer melk oplevert. Dit staat voor 350 kilo melk, ofwel een melksaldo van € 75. Met de extra voerkosten van € 25 per dier levert dit dus altijd nog € 50 per vaars op”, zo rekent van Boheemen voor.

Agrifirm heeft de volgende tips om Mortellaro te beteugelen:

Scoor uw jongvee, bij voorkeur wekelijks, op Mortellaro. In welke leeftijdsgroep komt dit voor?

Behandel jongvee met Mortellaro direct, bij voorkeur door de klauw te zwachtelen.

Zorg voor een mestvrije omgeving, door gebruik van een roosterschuif of mestrobot.

Maak gebruik van een voetenbad. Bij een heftige besmetting is een wekelijks voetenbad met formaline aan te bevelen.

Pas (’s zomers) weidegang toe, dit verlaagt de besmettingsdruk aanzienlijk.

Laat uw adviseur een rantsoenberekening maken om te kijken of de vitaminen- en mineralendekking klopt. Voedingsgebreken kunnen invloed hebben op Mortellaro.

Zet een speciaal mineralenmengsel in dat organisch gebonden spoorelementen bevat die helpen om Mortellaro aan te pakken.

Laatste reacties

 • farmer135

  30 procent lijkt me erg veel. Bedrijven waar het jongvee buiten loopt in de zomer ( wel op de meeste bedrijven )hooguit een paar procent.

 • a van Gerwen

  30% lijkt me ook veel en bovendien denk eens na voor dit soort onderzoeken openbaar naar buiten geslingerd wordt. De ngo's staan alweer handenwrijvend klaar om het als een boemerang terug te gooien naar de sector.

 • Schaap1975

  Hoe minder grupstallen hoe meer klauwproblemen met montellaro. Op grupstal 100 % verzekerd dat je dit niet krijgt.

 • farmerbn

  Mortellaro is een verdienmodel en moet dus blijven bestaan. Iedereen verdient er aan behalve de boer. Eens met A de v. Soms moet je niet de media gebruiken.

 • haj146

  Vaak stallen waar het jongvee grenst aan het melkvee dan wel door de roosterschuif denk ik. Hier geen mortellaro bij t jongvee. allemaal in aparte stal

 • winden

  hier al geen mortelaro onder de melk koeien. en jongvee al even min maar agrifirm moet ergens geld mee verdienen. de winst moet tenslotte omhoog schrijven ze zelf.

 • van someren

  agrifirm zet sector in kwaad daglicht,met zulke vrienden geen vijanden nodig

 • witrug123

  ik ken de ziekte mortelaro niet, wij hebben een moderne grupstal met stro.
  Maar ik vind stallen die deze ziekte wel kennen,.....uitfasseren!
  De consument stelt hier vast vragen over...........

 • el

  Stieren fokken uit koeienfamilies die mortelaro resistent zijn!

 • frl

  Formaline is ook een ramp voor het bodemleven/insecten.

 • farmerbn

  100 liter per jaar gebruiken bij 50 ha land is 0.2 gram per vierkante meter. Volgens mij kan het bodemleven dat wel hebben. Misschien is dat ietsiepietsie product na maanden bewaren in mest wel uitgewerkt en heeft het helemaal geen negatief effect.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.