Rundveehouderij

Nieuws laatste update:18 nov 2017

Tweejaarlijkse NVM blijft vleesvee-feestje

Zeven stamboeken, 400 dieren; de Nationale Vleesveemanifestatie (NVM) is hét evenement waar heel vleesveehoudend Nederland naar uitkijkt.

De tweejaarlijkse hoogmis voor de vleesveestamboeken: de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) in de IJsselhallen op zaterdag 14 oktober in Zwolle, was een succes. Naast de zeven keurende rassen: Belgisch Witblauw, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Verbeterd Roodbont, Charolais, Piemontese en Marchigiana, lieten het Aberdeen Angus- en Hereford-stamboek demogroepen zien.

IBR-en BVD-veilig

De keuringen waren dit jaar voor het eerst IBR-en BVD-veilig. Alle deelnemende dieren waren vrij van deze twee ziektes. Bekijk hieronder de fotoreportages per stamboek.

Belgisch Witblauw: hoe ouder, hoe beter

Het Belgisch Witblauw stamboek kon tijdens de NVM met 95 inschrijvingen bogen op een grote inschrijving. Het derde jurylid werd regelmatig ingezet voor de finale beslissing tussen drie topdieren.


 • Geconcentreerde voorbrengers om hun Belgisch Witblauwen zo optimaal mogelijk voor te stellen. Foto's: Henk Riswick

  Geconcentreerde voorbrengers om hun Belgisch Witblauwen zo optimaal mogelijk voor te stellen. Foto's: Henk Riswick

 • De mooie zwarte Noa v/h Waterland van Bart Hoogeveen is kampioen vrouwelijk < 6 maanden.

  De mooie zwarte Noa v/h Waterland van Bart Hoogeveen is kampioen vrouwelijk < 6 maanden.

 • Hobart vd Grote Voort van Henk Strijbosch liet de concurrentie als kampioen mannelijk 6-12 maanden achter zich.

  Hobart vd Grote Voort van Henk Strijbosch liet de concurrentie als kampioen mannelijk 6-12 maanden achter zich.

 • Kampioen vrouwelijk 6-12 maanden werd Genoise de Bois van Floris Knoops. Een echte &apos;blauwe&apos; huid.

  Kampioen vrouwelijk 6-12 maanden werd Genoise de Bois van Floris Knoops. Een echte 'blauwe' huid.

 • Marly van Maris van maatschap Hunnikens vocht het kampioenschap mannelijk > 12 maanden uit met stalgenoot Senco van Maris.

  Marly van Maris van maatschap Hunnikens vocht het kampioenschap mannelijk > 12 maanden uit met stalgenoot Senco van Maris.

 • Nog even snel de haren recht op zetten voordat je de ring in gaat. Alles om de spiermassa&apos;s optimaal te tonen.

  Nog even snel de haren recht op zetten voordat je de ring in gaat. Alles om de spiermassa's optimaal te tonen.

 • Reina ut de Groe van Mark Versprille stond in een lastige rubriek waar het derde jurylid de doorslag gaf. Ze triomfeerde op uitstraling in de categorie 12-20 maanden.

  Reina ut de Groe van Mark Versprille stond in een lastige rubriek waar het derde jurylid de doorslag gaf. Ze triomfeerde op uitstraling in de categorie 12-20 maanden.

 • Een Belgisch Witblauwe moet een fijne huid hebben. Dit test de jury door een huidplooi van de bil op te tillen.

  Een Belgisch Witblauwe moet een fijne huid hebben. Dit test de jury door een huidplooi van de bil op te tillen.

 • Maatschap van Ginkel deed in Zwolle goede zaken met Van &apos;t Staverhul Cocinelle. Deze zeer fraaie koe laat ook goede nafok zien. Ze won de rubrieken zoogstel, afstammelingen van 1 koe én de titel kampioen ouder dan 32 maanden.

  Maatschap van Ginkel deed in Zwolle goede zaken met Van 't Staverhul Cocinelle. Deze zeer fraaie koe laat ook goede nafok zien. Ze won de rubrieken zoogstel, afstammelingen van 1 koe én de titel kampioen ouder dan 32 maanden.

 • En ook het algemeen kampioenschap kon Cocinelle niet ontlopen. Een gave koe met zeer goede benen.

  En ook het algemeen kampioenschap kon Cocinelle niet ontlopen. Een gave koe met zeer goede benen.

 • Marly van Maris is het wachten beu en maakt het zich makkelijk in het zand. Kampioen worden is zwaar.

  Marly van Maris is het wachten beu en maakt het zich makkelijk in het zand. Kampioen worden is zwaar.

Victoria kampioen Marchigiana‘s

Toch nog ruim 25 dieren bij het kleine ras Marchigiana; ongeveer evenveel als twee jaar geleden.


 • Bij het Marchigiana-stamboek streden zes fokkers om de hoogste prijzen. In het algemeen roemt jury Henk Tessemaker het correct bekken en het gemiddelde goede beenwerk van de dieren. Ze zijn in het algemeen in een meer dan royale conditie. Foto&apos;s: Mark Pasveer

  Bij het Marchigiana-stamboek streden zes fokkers om de hoogste prijzen. In het algemeen roemt jury Henk Tessemaker het correct bekken en het gemiddelde goede beenwerk van de dieren. Ze zijn in het algemeen in een meer dan royale conditie. Foto's: Mark Pasveer

 • Victoria (v: Orione) van Bertus ter Maat uit Halle maakt indruk met haar lange rug, goed bekken maar bovenal een enorme uitstraling aldus Tessemaker: ‘upstanding’, zoals het bij melkvee wordt genoemd. De prachtkoe werd bekroond tot algemeen kampioene.

  Victoria (v: Orione) van Bertus ter Maat uit Halle maakt indruk met haar lange rug, goed bekken maar bovenal een enorme uitstraling aldus Tessemaker: ‘upstanding’, zoals het bij melkvee wordt genoemd. De prachtkoe werd bekroond tot algemeen kampioene.

 • De strijd is hier voor Victoria (links) nog niet gestreden. Tessemaker neemt de tijd om de dieren goed te plaatsen en de keuzes goed af te wegen. Twee jaar geleden zag Ter Maat de hoogste plaats met dit dier aan zijn neus voorbij gaan.

  De strijd is hier voor Victoria (links) nog niet gestreden. Tessemaker neemt de tijd om de dieren goed te plaatsen en de keuzes goed af te wegen. Twee jaar geleden zag Ter Maat de hoogste plaats met dit dier aan zijn neus voorbij gaan.

 • Bionda (v: Palio) van Ter Maat werd reservekampioen. Eerder werd ze rubriekswinnaar bij koeien 3 tot 6 jaar. Dat had ze te danken aan haar goede beenwerk, correcte staartinplant en breedte van de voorhand. “Een echte vertegenwoordigster van het ras.”

  Bionda (v: Palio) van Ter Maat werd reservekampioen. Eerder werd ze rubriekswinnaar bij koeien 3 tot 6 jaar. Dat had ze te danken aan haar goede beenwerk, correcte staartinplant en breedte van de voorhand. “Een echte vertegenwoordigster van het ras.”

 • Giulietta (v: Enolo) van Hissink uit Nybroek werd jeugdkampioene en liet halfzus Giovanna van dezelfde eigenaar achter zich. Giulietta is niet zo zwaar bespierd maar heeft een mooie lengte, is compleet, harmonieus en heeft een goed bekken. “Daar zit toekomst in.”

  Giulietta (v: Enolo) van Hissink uit Nybroek werd jeugdkampioene en liet halfzus Giovanna van dezelfde eigenaar achter zich. Giulietta is niet zo zwaar bespierd maar heeft een mooie lengte, is compleet, harmonieus en heeft een goed bekken. “Daar zit toekomst in.”

 • Er is een continu verkeer tussen ring en wachtruimte. Op een uitzondering na lieten de Marchigiana’s zich zonder problemen heen en weer begeleiden.

  Er is een continu verkeer tussen ring en wachtruimte. Op een uitzondering na lieten de Marchigiana’s zich zonder problemen heen en weer begeleiden.

 • Er streden slechts drie jonge stieren om een titel. Franko (v: Carlo) van de familie Buijze uit Oostburg werd algemeen kampioen mannelijk. Henk Bleker reikt de prijs uit. De jonge dieren hebben volgens de jury veel belofte.

  Er streden slechts drie jonge stieren om een titel. Franko (v: Carlo) van de familie Buijze uit Oostburg werd algemeen kampioen mannelijk. Henk Bleker reikt de prijs uit. De jonge dieren hebben volgens de jury veel belofte.

Charolais is volgens jury steeds moderner

Met amper 10 dieren was het Charolais-stamboek mager vertegenwoordigd. “Maar het is topkwaliteit.”


 • Keurmeester Adri van der Vaart is zeer te spreken over wat hij in de ring ziet. Hij omschrijft het getoonde als ‘steeds moderner’: meer bespiering meer aandacht voor beenwerk en economie. Foto&apos;s: Mark Pasveer

  Keurmeester Adri van der Vaart is zeer te spreken over wat hij in de ring ziet. Hij omschrijft het getoonde als ‘steeds moderner’: meer bespiering meer aandacht voor beenwerk en economie. Foto's: Mark Pasveer

 • Frederique (v: Viking) van Hans Rietveld uit Leerdam werd, net als vorige keer, algemeen kampioene vrouwelijk. “Een geweldig mooie koe met enorme voorhand en goede benen en uier. Werkelijk een plaatje van een koe”, aldus een lovende jury.

  Frederique (v: Viking) van Hans Rietveld uit Leerdam werd, net als vorige keer, algemeen kampioene vrouwelijk. “Een geweldig mooie koe met enorme voorhand en goede benen en uier. Werkelijk een plaatje van een koe”, aldus een lovende jury.

 • Algemeen kampioen mannelijk is Jackson van de Helenahoeve (v: Caviar) van maatschap Cor-Rens en Marcella van Schie uit Abbenbroek. “Een echte Charolais”, aldus de jury.

  Algemeen kampioen mannelijk is Jackson van de Helenahoeve (v: Caviar) van maatschap Cor-Rens en Marcella van Schie uit Abbenbroek. “Een echte Charolais”, aldus de jury.

 • Jackson ging er maar even bij liggen. Maatschap van Schie bracht ook de Jackson-dochter Mirthe mee naar de keuring. Dit jonge dier werd eerste in de rubriekskeuring van vrouwelijk jongvee tot 10 maanden.

  Jackson ging er maar even bij liggen. Maatschap van Schie bracht ook de Jackson-dochter Mirthe mee naar de keuring. Dit jonge dier werd eerste in de rubriekskeuring van vrouwelijk jongvee tot 10 maanden.

 • Bij de vrouwelijke jeugd gooide Lo van de Helenahoeve (v: Utrillo) van Peter van Nieuwenhuijzen uit St. Philipsland hoge ogen. Een prima dier met een opvallend goed bekken. Het heeft veel toekomst in zich.

  Bij de vrouwelijke jeugd gooide Lo van de Helenahoeve (v: Utrillo) van Peter van Nieuwenhuijzen uit St. Philipsland hoge ogen. Een prima dier met een opvallend goed bekken. Het heeft veel toekomst in zich.

 • Bij de bedrijfsgroepen strijden Rietveld en Van Nieuwenhuijzen om de titel. Nieuwenhuijzen toont een mooie groep in een prima conditie. De eerste prijs is echter voor Rietveld met verschillende leeftijden. “Er zijn geen fouten in te zien”, aldus Van der Vaart.

  Bij de bedrijfsgroepen strijden Rietveld en Van Nieuwenhuijzen om de titel. Nieuwenhuijzen toont een mooie groep in een prima conditie. De eerste prijs is echter voor Rietveld met verschillende leeftijden. “Er zijn geen fouten in te zien”, aldus Van der Vaart.

 • Kampioenen op een rij. De jury ziet dieren met een mooie maat, maar van een ander kaliber dan de Franse fokkerij.

  Kampioenen op een rij. De jury ziet dieren met een mooie maat, maar van een ander kaliber dan de Franse fokkerij.

Cowporation domineert met kampioenen bij Limousin

Het gekortwiekte Limousin-stamboek kon met vier inzenders nog bijna 30 dieren in de ring laten zien.


 • Sinds de afsplitsing van een deel van de leden van het Limousin-stamboek is het aantal deelnemers fors geslonken. Niet veranderd is dat Cowporation van Teus Dekker uit Alblasserdam kampioenen levert, inclusief de algemeen kampioenen Monster en Liqueur. Foto&apos;s: Mark Pasveer

  Sinds de afsplitsing van een deel van de leden van het Limousin-stamboek is het aantal deelnemers fors geslonken. Niet veranderd is dat Cowporation van Teus Dekker uit Alblasserdam kampioenen levert, inclusief de algemeen kampioenen Monster en Liqueur. Foto's: Mark Pasveer

 • Algemeen Nederlands kampioen Limousin werd de 2,5 jaar oude koe Liqueur (v: Fistond Ed) van Teus Dekker. Eerder sleepte Liqueur de titel Nederlands kampioen vrouwelijk van het vleestype binnen. De jury roemt haar goede ontwikkeling en vooral haar mooie ruglijn.

  Algemeen Nederlands kampioen Limousin werd de 2,5 jaar oude koe Liqueur (v: Fistond Ed) van Teus Dekker. Eerder sleepte Liqueur de titel Nederlands kampioen vrouwelijk van het vleestype binnen. De jury roemt haar goede ontwikkeling en vooral haar mooie ruglijn.

 • Monster (v: Gamin) van Dekker werd algemeen kampioen mannelijk foktype. Een goede stier met veel volume, lengte en bespiering, vooral ook in de achterhand. Ook de goede loop van het dier wordt door de jury beloond.

  Monster (v: Gamin) van Dekker werd algemeen kampioen mannelijk foktype. Een goede stier met veel volume, lengte en bespiering, vooral ook in de achterhand. Ook de goede loop van het dier wordt door de jury beloond.

 • Bij de bedrijfsgroepen streden Dekker, Hoogveld en Van Lievenoogen voor de prijs. Geen gemakkelijke opgave, aldus Troncy. Hij omschrijft de dieren van Dekker als ‘exceptioneel’ en goed geprepareerd en getraind, wat voor een dergelijke groep belangrijk is.

  Bij de bedrijfsgroepen streden Dekker, Hoogveld en Van Lievenoogen voor de prijs. Geen gemakkelijke opgave, aldus Troncy. Hij omschrijft de dieren van Dekker als ‘exceptioneel’ en goed geprepareerd en getraind, wat voor een dergelijke groep belangrijk is.

 • Kampioen vrouwelijk foktype senior is Claeys Flore (v: Delux) van Dekker. De 7 jaar oude koe loopt niet optimaal maar haar bespiering en maatvoering compenseren dat dubbel en dwars. De jury is vooral te spreken over de kwaliteit van de achterhand.

  Kampioen vrouwelijk foktype senior is Claeys Flore (v: Delux) van Dekker. De 7 jaar oude koe loopt niet optimaal maar haar bespiering en maatvoering compenseren dat dubbel en dwars. De jury is vooral te spreken over de kwaliteit van de achterhand.

 • De Franse keurmeester geeft uitleg bij zijn keuze, hier bij een rubriek stieren. De lijn van het stamboek richting een vroegrijp mixed-type is volgens een aantal toeschouwers duidelijk te zien.

  De Franse keurmeester geeft uitleg bij zijn keuze, hier bij een rubriek stieren. De lijn van het stamboek richting een vroegrijp mixed-type is volgens een aantal toeschouwers duidelijk te zien.

 • Sytze van der Goot (Hoogeveld) uit Eelde leverde met zijn Mimosa van ’t Hoogeveld (v: CN Mateo P) de kampioen vrouwelijke foktype junior. Met een leeftijd van 11 maanden één van de jongste Limousins van de keuring.

  Sytze van der Goot (Hoogeveld) uit Eelde leverde met zijn Mimosa van ’t Hoogeveld (v: CN Mateo P) de kampioen vrouwelijke foktype junior. Met een leeftijd van 11 maanden één van de jongste Limousins van de keuring.

 • Cowporation Mammoth (v: Ampertaine Gigole) van Dekker is winnaar mannelijk vleestype junior. De stier van bijna een jaar oud werd eerder in de groepskeuring nog verslagen door Cowporation Manoir. Beide jonge stieren hebben een keurige bespiering, aldus de jury.

  Cowporation Mammoth (v: Ampertaine Gigole) van Dekker is winnaar mannelijk vleestype junior. De stier van bijna een jaar oud werd eerder in de groepskeuring nog verslagen door Cowporation Manoir. Beide jonge stieren hebben een keurige bespiering, aldus de jury.

 • Felicitaties van Henk Bleker aan Teus Dekker van Cowporation.

  Felicitaties van Henk Bleker aan Teus Dekker van Cowporation.

Jury Verbeterd Roodbont heeft volmaakte koe niet gevonden

De rubrieken van het Verbeterd Roodbont Stamboek waren tijdens de Nationale Vleesveemanifestatie niet altijd even makkelijk voor de jury. De algemene lijn van de dieren verbeterd nog steeds, maar zoals jury Adri van Gent grapte: “We hebben de volmaakte koe vandaag niet gevonden.”


 • De jury had het niet in elke rubriek even makkelijk. De scheiding tussen de top 3 en de rest is meestal makkelijk, maar het onderscheid bij de besten is klein. - Foto&apos;s: Henk Riswick

  De jury had het niet in elke rubriek even makkelijk. De scheiding tussen de top 3 en de rest is meestal makkelijk, maar het onderscheid bij de besten is klein. - Foto's: Henk Riswick

 • De jeugd heeft de toekomst. Miss Toekomst 2017 is Marijke 25 van Johan van de Ven in Wijk en Aalburg.

  De jeugd heeft de toekomst. Miss Toekomst 2017 is Marijke 25 van Johan van de Ven in Wijk en Aalburg.

 • Mister Toekomst 2017 en kampioen 5-12 maanden: Aalt van de Vredenburg van Jan te Riele in Vaassen.

  Mister Toekomst 2017 en kampioen 5-12 maanden: Aalt van de Vredenburg van Jan te Riele in Vaassen.

 • Patrick van de Weeg van Marnix Knetemann in Wijdewormer sleepte het kampioenschap 1-2 jaar binnen.

  Patrick van de Weeg van Marnix Knetemann in Wijdewormer sleepte het kampioenschap 1-2 jaar binnen.

 • In Enter greep Lautinus vd Jacobushoeve van Theo Veerman naast de titel. Nu werd de stier Kampioen 2 jaar en ouder en algemeen kampioen.

  In Enter greep Lautinus vd Jacobushoeve van Theo Veerman naast de titel. Nu werd de stier Kampioen 2 jaar en ouder en algemeen kampioen.

 • Theo Veerman deed goede zaken. Ook de titel vrouwelijk 5-12 maanden ging naar zijn Ashley van Halfweg.

  Theo Veerman deed goede zaken. Ook de titel vrouwelijk 5-12 maanden ging naar zijn Ashley van Halfweg.

 • Patricia 1 van familie Velthoen liet de concurrentie achter zich in de rubriek vrouwelijk 2-4 jaar.

  Patricia 1 van familie Velthoen liet de concurrentie achter zich in de rubriek vrouwelijk 2-4 jaar.

 • Jaap van Beukelen hoopte er al op. De derde titel op rij voor de met 93 punten ingeschreven Daphne&apos;s Gravin én het algemeen kampioenschap.

  Jaap van Beukelen hoopte er al op. De derde titel op rij voor de met 93 punten ingeschreven Daphne's Gravin én het algemeen kampioenschap.

Mede-auteur: René Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.