Rundveehouderij

Nieuws 37 reactieslaatste update:4 aug 2016

LTO: fosfaatproductie moet snel naar beneden

De fosfaatproductie van de Nederlandse melkveestapel moet snel naar beneden om ook in de toekomst derogatie te behouden.

De €23 miljoen uit het Europese steunpakket kan ingezet worden om dit doel zo snel als mogelijk te realiseren. Daarbij zou zowel de overheid als de sector €23 miljoen op tafel moeten leggen om een nieuwe derogatie veilig te stellen. Deze €69 miljoen moet onder meer ingezet worden om het aantal koeien te verminderen en het uitkeren van een bonus aan stoppers. Dat zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij.

LTO maakte dinsdag bekend de melkproductie in Nederland te willen beperken door minder rundvee te houden. Dit zorgde voor gemengde reacties onder de achterban. Romijn was de afgelopen periode met enige regelmaat in Brussel en geeft aan dat er met een heel scheef oog naar de Nederlandse melkveehouderij wordt gekeken. “Ze zien ons als een van de veroorzakers van het probleem.”

Verlagen fosfaatproductie belangrijkste uitdaging

Het verlagen van de fosfaatproductie is volgens Romijn de belangrijkste uitdaging van de Nederlandse melkveehouderij. Lukt dat niet, dan loopt een volgende derogatie voor het gebruik van dierlijke mest serieus gevaar. “We moeten ons echt zorgen gaan maken. Het nitraatcomité noemt namelijk het overschrijden van het fosfaatplafond, de stijgende melkproductie en de lage melkprijs in één zin”, legt Romijn uit.

Hij denkt niet dat veel Nederlandse melkveehouders gebruik kunnen maken van de €150 miljoen die de Commissie beschikbaar heeft gesteld voor het verlagen van de melkproductie. Nog geen 20% van de melkveehouders in Nederland heeft de productie ten opzichte van de aangegeven referentieperiode gelijk gehouden. Op het merendeel van de overige bedrijven is de productie volgens Romijn fors toegenomen. “Dit hebben we in Brussel aangegeven. We zijn dan ook teleurgesteld dat de Commissie daar niets mee heeft gedaan.”

'Verlagen melkproductie niet de oplossing'

Over het geheel ziet LTO nog steeds niet veel in het verlagen van de melkproductie om de melkprijs te verbeteren. Met €150 miljoen kan de productie met ongeveer een miljard kilo melk worden verminderd. Dat is 0,75% van de Europese melkproductie. Romijn denkt niet dat daarmee het probleem is opgelost. “95% van de Nederlandse melkveehouders snapt wel dat deze maatregel niet direct gaat leiden tot een hogere melkprijs.”

Volgens Romijn heeft het verminderen van de productie altijd een beetje effect, maar is voor Nederland de grootste winst te halen in het verlagen van de fosfaatproductie. “We moeten Brussel laten zien dat we er mee bezig zijn. Dat is essentieel voor een nieuwe derogatie.” Momenteel lopen er volgens hem zo’n 90.000 koeien teveel en dan rekent hij de generieke korting nog niet eens mee. “Het is zaak als sector in ieder geval die €23 miljoen aan steun in te zetten om dit overschot aan dieren in 2017 met de helft te verminderen.” Daarmee kan de melkveesector haar groeiambities blijven realiseren. “Zonder derogatie is dat onmogelijk.”

Laatste reacties

 • mts.iwema

  Ik snap er niks meer van. Hoezo geld in zetten voor vermindering P dat s straks toch met P rechten geregeld!

 • simpel boerke

  Snap het ook niet. Vanaf 1 jan 2017 moet je terug om later in het jaar niet nog veel verder terug te moeten. Maar goed, als ze er geld voor wilen geven is het best, maar uit te keggen aan de belastingbetaler is het volgens mij niet.

 • alco1

  Het is toch om te huilen dat EU beleid.
  Men geeft subsidies, maaaaaaar dan moet ook goed in hun spoor lopen.
  Men geeft derogatie ( wat in feite nergens opslaat) maar dan moet men weeeel luisteren.
  En wat doen we.
  In plaats van het beleid aan te vechten, proberen we overal weer mazen te vinden.
  KLW,, rijenbemesting enz.

 • van der berg

  weer het liefste jongetje van de klas,bahbahbah,kijk eens hoe het voorheen ging met het melkquotum,zat landen die niet nooit enige vorm van superheffing afgedragen hebben omdat ze mooi met de cijfertjes speelden,hier in nederlandspelen ze ook met cijfers om de landbouw kapot te maken en straks alles uit amerika te exporteren. lekker dom bezig de staat,en dat zouden dan slimme mensen moeten zijn

 • 344412

  Opkopen rechten helpt blijvers en de stoppers. Prima.

 • boerderij12

  die romijn kan wel opstappen

 • 344412

  Als we van RVO de gevolgen van de AMvB bedrijfsspecifiek op papier kregen, zou direct al helpen. Veel collega's denken ten onrechte dat het hen niet aangaat.

 • Insp.

  @vd berg, iets uit een ander land halen heet 'importeren'. Over 'slimme' mensen gesproken.

 • teunisenwilly1

  Dat was met gezond boeren verstand 1 april 2015 toen superheffing op hielt te bestaan dat dit uit de had zal lopen. Maar LTO moest zo nodig de boel uit de hand laten lopen en promoten op allerlei wijze nog meer te melken en koeien aan te kopen in het buitenlander was voor de intensieve allerlei mogelijkheden om uit te breiden via voer. Haal eerst eens extra fosfaat rechten weg bij de exstreem grote groeiers zijn er de oorzaak van. Dat eerste geld is al naar de mestverwerking gegaan. Terwijl in ander landen de boeren dat hebben gekregen en niet de mesthandel. NMV en CLM hebben daar toch steeds voor gewaarschuwd die zijn wijzer als LTO. Maar LTO bleef maar bluffen en maakte de minister van alles wijs. In Denemarken krijgen de boeren nu weer € 8000 Geef hier het geld ook aan de boer in niet aan allerlei geknoei. Groot of klein het zelfde bedrag kleine boeren hebben ook die lage melk prijs en hebben niet uit gebreid en de fosfaat productie uit de had laten lopen.

 • bluemink

  de bobo s snappen het zelf niet meer dat is het probleem
  voor geld moet je bij Rutte zijn die heeft geld zat hij smijt er het laatste jaar nog al mee een beetje voor de landbouw als tegen prestatie voor zijn wanbeleid , Hij is diegene die de handel met Rusland naar de kloten heeft geholpen

 • gjh

  en zo krijgt de melkveevakbond weer gelijk en LTO loopt weer achter de feiten aan zoals gewoonlijk. Keesje romijn kan beter zijn vrouw gaan helpen op haar boerderij.

 • rub2

  Nu weer een bonus voor de stopper...... lto kom op zeg! Van alle kanten wanbeleid. Vraag me steeds meer af waarom ik überhaupt nog lid ben.
  Werkwaar, ik heb de afgelopen 2 jaar nog niet 1 keer een duidelijke lijn laat staan standpunt van LTO voorbij zien komen. Volgens mij weet die romijn ook steeds minder waarover hij het heeft.

  Lto had voor afschaffing van quotum al voor duidelijkheid moeten zorgen/ lobbyen. Maar nee we waren druk met het imago en de koe in de wei. Nou als dat fosfaatprobleem zo blijft is iedereen die koe in de wei vergeten. Ps. Trouwens een waardeloos jaar voor de koe in de wei.

  Ik geef nog FF gas denk ik.

 • zon

  Uitkeren van een bonus aan stoppers zegt LTO.
  Waarom moet mijn belastinggeld naar een VUT regeling voor melkboeren met vaak tientallen hectares grond dat een fors kapitaal vertegenwoordigt?

  Ik schat in dat de meeste stoppers 55 plussers zijn die de laatste jaren geen forse investeringen meer hebben gedaan en die er financieel leuk voorstaan.

 • jaantjes1

  Inkrimpen en groeiambities. Romein en LTO zijn echt de realiteit uit het oog verloren.

 • putten

  er is ook [boeren] leven mogelijk na de derogatie.

 • timmer1

  lto is weer lekker bezig voor hun achterban. Maar beter voor hunzelf

 • Peerke1

  Opdoeken die derogatie en ook de EU subsidie.

 • marco-vdb

  Dit stond in September 2015 in de Boerderij: "Qua fosfaatruimte zal de veehouderij in ieder geval niet in de problemen komen, meent hij." Hij is in dit artikel... u raadt het al... Cees Romijn. LTO met Maat en zijn maten maken er een potje van. Nu maar hopen op het wonder van TTIP. Dan komt volgens LTO alles goed. Dan kan iedereen de sleutels inleveren bij de Rabobank en is het fosfaat probleem opgelost.

 • gjsteenwijk1

  Beste heer Romein , laat alstublieft uw gezicht niet meer zien in Brussel!
  Maar richt uw peilen op de heer van Dam, zodat die kan zorgen in Brussel dat de Fosfaat die geexporteerd wordt hier niet meer mee telt voor het totale fosfaat productieplavond. Ga daarnaast ook in overleg met Friesland Campina voor een betere uitbetalingsprijs voor de geleverde melk, want het was toch naast het standpunt van LTO, dat ook Friesland Campina voor afschaffing was van het melkquotum?

 • gerryvandeven1

  We weten gewoon dat er iets zit aan te komen waar we niet blij van worden.
  Het gewoon vol speed doormelken gaat ons als nederland in de rest van europa niet gewaardeerd worden.
  Grote kans dat wij op de een of andere manier beteugeld gaan worden door de europese comissie!

 • agratax(1)

  Waar komt het woord fosfaatproductie vandaan? Dieren produceren geen fosfaat, ze scheiden het -te veel- aan fosfaat uit. Wil je dan ook minder uitscheiding van fosfaat, zul je minder fosfaat in de dieren moeten stoppen. Is dit mogelijk zonder gebreken en gezondheidsproblemen op te roepen? Als LTO zich druk maakt over het produceren van fosfaat dan zouden ze zich al helemaal geen zorgen behoeven te maken over een eventueel tekort aan fosfaat in de toekomst.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, als in de landen waar veevoer vandaan komt een fosfaattekort ontstaat hebben wij geen veevoer meer. Het behoud van fosfaatbeschikbaarheid is een mondiale verantwoordelijkheid van akkerbouwers én veehouders. Het is dus ongewenst dat aan de ene kant van de wereld het zich ophoopt of uitspoelt naar de zee terwijl aan de andere kant van de wereld grond en fosfaatmijnen worden uitgeput.

 • jfvanbruchem1

  de krant moet zeker vol.

 • MKRouveen1

  Ik ben met stomheid geslagen door veel van deze reacties. Ben zeker geen fan van de LTO of Romijn, maar hij heeft 110% gelijk dat de fosfaatproductie als een malle naar beneden moet en dat het verlagen van dieraantallen de meest effectieve manier is ben ik roerend met hem eens.

  En dan de boeren die zeggen 'weg met derogatie' of 'er is leven na de derogatie'. Weten jullie wel wat derogatie is!? 170 kg of 250 kg N/ha is wel een enorm verschil in plaatsingsruimte hoor!!! Er zijn met derogatie al talloze bedrijven die hun mest niet kwijt kunnen of bedrijven die schelden dat de grond verschraalt. Zonder derogatie wordt dit veel en veel erger!

 • Bennie Stevelink

  Er wordt hier zoals gewoonlijk flink geschopt naar LTO. Nu lees ik in een ander artikel op deze site dat de DDB het volledige bedrag van de EU wil gebruiken als slachtpremie om zo snel mogelijk het aantal koeien te verminderen. Dit om de derogatie te redden. Het plan van de DDB ligt dus precies in lijn met het standpunt van LTO. Het plan van de DDB gaat in feite nog een stap verder.
  Laten de reageerders nu maar eens laten horen dat ze net zo hard naar de DDB kunnen schoppen als naar LTO.

 • Simpel

  Helaas kun je het niet voor iedereen goed doen, daardoor is er geen besliskracht, maw. uitstel van duidelijkheid. Dit gaat bedrijven de komende jaren de nek kosten.

 • alco1

  Simpel.
  Welke regel er ook bedacht wordt.
  Er zijn altijd gelukkigen en verliezers, wat veel rancune tegenover elkaar zal opleveren.
  Als daarnaast de regels nog vaak zeer ondoordacht en vaak tegenstrijdig gemaakt worden, is Leiden helemaal in last.
  Bv. Alle boeren hebben naar het jaar 2014 een fosfaat referentie gekregen.
  Boeren die zich daaraan netjes hielden moeten volgens de datum 2 juli 2015 straks misschien wel 8 % inleveren en boeren die nergens wat op deden hadden op 2 juli ruime aantallen en kunnen nog wel eens spekkoper kunnen worden.
  Daarom is het veel beter voor veel problemen maar totaal geen regels te bedenken en gewoon de markt zijn werk te laten doen.
  Door alle bemoeizucht denken ook veel boeren dat ze wel "gered" zullen worden.

 • alco1

  Bennie.
  Wat ik op het LTO tegen heb dat ze altijd direct weer meegaan in de onnozele regelgeving, zonder eens een kritische noot te stellen.
  Daarom vraag ik mij vaak af of het LTO een belangenbehartiger is voor de boeren of een "boodschapper" van de Staat.

 • winden

  Licens to produce. Als wij kunnen bewijzen dat we in Nederland onze melk op een zorgvuldige manier produceren waarbij voer productie en mest plaatsing in evenwicht zijn komt het goed. Zonder al teveel gesleep met mest en voer. Maar laat ze vooral geen geld pompen in bedrijven die willens en wetens meer koeien houden dan dat vergunning of de AMvB grondgebonden groei toestaat. En dan vooral handhaven. Want regels maken en niet handhaven dat werkt niet.

 • rub2

  Bennie het probleem van fosfaat is wel duidelijk het probleem van LTO is dat en de afgelopen jaren nog niet 1 keer een rechte lijn is getrokken. De visie is gewoon te vaak bijgesteld.

 • Peltjes

  Alco: Of je bij de gelukkigen of de verliezers behoort word tegenwoordig bepaalt door de hersenspinsels van ambtenaren. Ik ben ook voor veel minder regels en geen steun in welke vorm dan ook behalve bij (natuur) rampen. Dus ook geen subsidie voor mestverwerking. Als je meer mest produceert dan dat er plaats is, is dat jou probleem en niet van de hele sector of belastingbetaler.

 • winden

  Dat bedoel ik @ peltjes

 • teunisenwilly1

  Voor de genen die het zelfde gebleven en niet uit gebreid in 2015 En geen subsidie hebben aan gevraagd voor de verbetering van de stal en zelf de het oude afval op geruimd hebben. En al vee verkocht hebben om binnen het fosfaat te blijven. Geen eigen krachvoer mogen telen de 80/20 regeling. Is er geen geld met dit beleid van LTO. Nederland had heel geen geld moeten krijgen ze gooien het in de beerput. Alleen voordeel voor intensieve en nu weer geld geven aan hen als ze koeien verkopen aan de buurman die koeien die ze in het Buiten land ruilen voor drugs om alle stallen maar vol te doen voor een hoger fosfaat cadeau te krijgen. en nu zielig doen moet de gemeenschap nu ook nog de oude stallen voor hen op ruimen of gaat daar ook nog eens geld uit Brussel naar toe.
  Er moet eens openheid van rekeningen komen waar nu echt dat geld blijft en welke ondernemer er het meest van proviteert. En wat Romijn betreft die is er door zijn vrouw op uit gestuurd om een tweede inkomen voor het bedrijf wand thuis staat hij met de hadden in de zakken en heeft hij advies nodig om te ondernemen, anders promoot je die advieseurs niet en speel hen geld toe. Het beleid van LTO is een geknoei. Met hun grote bluf hebben ze NMV. CLM advies weg gewuifd. Bij die grote groeien die als maar door hebben gemolken behoeven daar geen beloning voor,zei hebben de problemen zelf over zich af geroepen. Dan lees ik artiekels van Pieter ter Veer en KOEPON kopen ze die ook om.

 • parnas

  Volgens mij is er maar 1 oplossing. Quotum toekennen per 1 april 2015 wat men op naam had. 10% of 15% erbij. Komen er geen knelgevallen. Fosfaatprobleem opgelost. Wie dan buiten de pot pist heeft een te grote sprong gemaakt.
  Dat is dan een ondernemersrisico geweest wat goed had kunnen uitpakken maar dat nu dreigt te mislukken.
  Het is toch echt niet sociaal dat nu de kleine groeiers en niet groeiers ook de lasten moeten dragen van de grote groeiers. Fosfaat rechten moeten er niet komen. In vele families is het in het verleden al fout gegaan door de waardes van melkquotum bij overname en dit gaat bij fosfaatrechten weer gebeuren.
  Dat moeten we toch niet weer willen. Bij stoppen gewoon melkquotum weer inleveren en kan weer bij de blijvers worden verdeeld.
  Zijn we gelijk van een heleboel administratieve rompslomp af.

 • alco1

  Parnas. Het beste is gewoon de markt zijn werk te laten doen.

  License to produce:

  Goede verzorging met voer e.d.
  Mestafzet geregeld
  Acceptatie in de buurt

 • winden

  @alco1 maar dan wel met zo min mogelijk gesleep van mest.

 • teunisenwilly1

  Helemaal met PRAMAS eens !! Een heel goed verhaal. Dat is eens teken van gezond boeren verstand .LTO moet zich schamen oom geld van de belasting betalen te vragen terwijl er in mensen zijn die naar de voedselbank moeten. omdat die grote groeiers met hun bluf van verkeer ondernemer schap om maar uit breiden en . Al dat gebluf van meer zonder enkel onderpand van grond trek daar maar eens een paar de stekker uit doen ze in Denemarken ook,zijn we goed koop van het fosfaat probleem af zei zijn immers de veroorzakers van het fosfaat probleem. Het is van de zotten om premie te geven om dierrechten op te kopen voer geknoei weer uit te breiden, . Had dan in 2015 ook dier rechten in gestel. Die derogatie wist je in 2015 ook maar daar werd onzorgvuldig mee om gesprongen door LTO, teken van geen gezond boeren verstand er word daar maar wat aan gerommel en dingen bedacht waar mee geknoei kan worden. Er moet maar eens openheid komen wat er percies met elke cent € gebeurd uit Brussel.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.